Casa tradiţională este la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa tradiţională  este la mare căutare
Casa tradiţională este la mare căutare

Sibiul este zona în care „casa la ţară” este preferată cu preponderenţă de către străini. În Ardeal sau Moldova,  jocurile vânzărilor şi cumpărărilor de case rustice sunt făcute de către români.

Judeţul Alba este căutat în special de către românii care lucrează în afara ţării, iar Suceava este dorită mai ales de bucureşteni, clujeni, ieşeni, dar şi străini, însă într-o măsură mică.

„Cererile caselor la ţară, cum le spun eu, vin cu precădere din partea persoanelor care lucrează în străinătate şi doresc ca finisajele să rămână rustice, tradiţionale, probabil şi din cauza dorului de casă”, declară Ovidiu Aurelian Ene, consultant imobiliar al firmei Intermedia Top Alba Iulia. Străinii sunt mai puţin interesaţi de astfel de case. Investitorii din afara ţării preferă să cumpere apartamente în case din zonele rezidenţiale ale oraşului, potrivit lui Ene.

Şi persoanele care locuiesc în Capitală au început să devină consumatori de case vechi şi investesc tot mai mult în locuinţe de vacanţă tradiţionale. „Bucureştenii sunt în topul clienţilor pentru aceste imobile.  Ei îşi doresc foarte mult zone liniştite cât mai departe de oraş. Singura condiţie a acestora pentru a achiziţiona case de la ţară este să nu investească prea mult în utilităţi, respectiv apă sau drum de acces”, spune Mihai Olimpiu, consultant imobiliar al agenţiei Imostar din Suceava.

Suceava – „land of choice”

Pe de altă parte, tot în această zonă, străinii sunt interesaţi de casele modernizate noi, prea puţini fiind cei care solicită casa rustică. „Străinii îşi imaginează că România este cu adevărat acest «land of choice», şi cred că pot cumpăra cu 10.000 de euro hectare întregi de teren. Când văd însă că la aceşti bani pot achiziţiona o casă la ţară cu un teren de 1.000 de metri pătraţi, interesul nu mai este la aceleaşi cote”, explică Mihai Olimpiu.

Vatra Dornei din Moldova este o localitate în care casele sunt la mare căutare. Aici, preţurile pornesc de la 40.000 de euro, cu un teren aferent mai mic de 1.000 de metri pătraţi. În alte zone însă, spre periferie, se pot achiziţiona case cu 2.000 de metri pătraţi de teren şi la preţul de 10.000 de euro. „În regiuni unde accesul este mai dificil, iar racordarea la ultilităţi ceva mai costisitoare, două hectare de teren pot fi cumpărate chiar şi la numai 20.000 de euro”, susţine Mihai Olimpiu.

Germanii şi italienii, clienţi fideli

Există însă şi zone unde străinii solicită intens şi cumpără case tradiţionale româneşti. „În Sibiu am avut cerere foarte mare din partea cetăţenilor străini. În ultima lună am avut şase cereri pentru astfel de case de la cetăţeni germani, două cereri din partea italienilor, dar şi trei cereri venite din Bucureşti”, declară Aurel Starociu, broker imobiliar al agenţiei Intermed Casa din Sibiu. Acest tip de case se vând în zona Sibiului de la 25.000 de euro şi ajung până la 60.000 de euro.

Proprietăţile au, în general, trei sau patru camere şi un teren aferent de la 1.000 până la 2.500 de metri pătraţi. „Dacă până nu demult casele moderne erau în topul cererilor, în prezent casa veche de la ţară pare cea mai la îndemână opţiune pentru o locuinţă de vacanţă, atât din perspectiva preţului cât şi a peisajului rustic”, opinează reprezentantul Intermed Casa.

Trend imobiliar

Conceptul de „casă la ţară” a început să prindă din ce în ce mai mult teren, atât în privinţa ofertelor şi cererilor imobiliare, cât şi din perspectiva turismului. Spre exemplu, chiar perioada în care ne aflăm aduce multiple oferte de turism pentru concediile sau miniconcediile la ţară. Perioada este una propice şi pentru antreprenorii care oferă pachete de turism atractive, cu multe reduceri, în regiunile rurale.

Recesiunea a adus cu sine şi reducerea bugetelor pentru vacanţe, de aceea românii, dar şi strănii aleg să-şi petreacă vacanţele sau weekendurile într-un mediu rustic şi ieftin. De aceea, achiziţia unei astfel de proprietăţi se poate dovedi o investiţie profitabilă. În satele din judeţul Alba, există o ofertă bogată a pensiunilor de vânzare, iar preţurile nu sunt tocmai inaccesibile. Aici, costurile unei astfel de proprietăţi pornesc de la 14.000 de euro şi pot ajunge până la 400.000 într-o zonă turistică precum Câmpeni-Abrud.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite