Casa de vacanţă portabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de vacanţă portabilă
Casa de vacanţă portabilă

O locuinţă pe care o poţi muta din loc în loc costă aproximativ 500 de euro pe metru pătrat, fără TVA. Cum ar fi să îţi poţi aşeza casa de vacanţă după soare sau să o iei cu tine în concediu? Da, acest lucru este posibil şi te costă aproximativ 25.000 de euro „la cheie“.

O astfel de casă are aproximativ 48 de metri pătraţi utili şi este construită din lemn masiv de răşinoase. Panourile exterioare sunt din OSB, iar cele interioare, din gips-carton.

„Izolaţia la această casă este constituită din două folii metalizate (barieră radiativă), plus 23 de centimetri de polistiren expandat. Învelitoarea este din şindrilă bituminoasă, iar fundaţia este din beton armat“, declară Florin Dobrescu, managing partner al firmei Stardome, care produce acest concept de locuinţă.

Un produs finalizat este prevăzut cu baie, bucătărie, terasă, instalaţii electrice şi sanitare, cu ventilaţie cu recuperarea căldurii şi încălzire cu panouri radiante.

Formă de cristal

Locuinţa este demontabilă nedistructiv. „Iniţial a fost atracţia către formă. Am văzut-o într-un articol ştiinţific despre pseudo-cristale, acum 13 ani“, explică Dobrescu. A creat un model de 2,5 m diametru, pentru a vedea care sunt problemele de calcul şi dificultăţile de construcţie.

A fost o experienţă care a dovedit viabilitatea conceptului, conform lui Florin Dobrescu.

Cât despre reacţiile oamenilor la acest concept, ele sunt împărţite. „Nu am întâlnit încă oameni nehotărâţi în privinţa acestei structuri. Oamenii fie se îndrăgostesc de ea, fie o detestă din prima clipă. Important este să poţi petrece ceva timp în ea. Atunci se produce declicul interior“, susţine reprezentantul Stardome.

Atenţie la materialele folosite

image

Una dintre problemele pe care le poţi întâmpina la un astfel de tip de casă este terenul. „Conceptul poate fi unul foarte interesant, dar cred că atunci când deţii o astfel de proprietate depinzi de o posibilă închiriere a terenului, locul unde o pozi­ţionezi şi unde vrei să o iei cu tine“, declară Răzvan Niculescu Aron, vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Conform acestuia, totul se rezumă la preţ, dar contează foarte mult şi structura acesteia, elasticitatea ei. „Se ştie că România este o ţară cu un risc seismic ridicat, de aceea trebuie avută grijă la mate­rialele cu care se construieşte o casă de acest fel şi mai ales la modul de construcţie“, mai spune Niculescu.

Produs ecologic

Forma, sistemele de îmbinare, modularitatea şi distribuţiile în mai multe clase  de simetrie reprezintă priorităţi la nivel internaţional. „Este deci un obiect industrializabil, o casă accesibilă familiilor tinere în dezvoltare, o exemplificare la o scară accesibilă a unui concept numit design regenerativ“, opinează Dobrescu.

Aici sunt şi aşteptările reprezentantului Stardome, care vede în acest concept un produs de „mass market“. În viziunea sa, această casă permite accesul rapid a milioane de oameni la un mod de viaţă ecologic şi sustenabil.

Trend imobiliar

România a mai avut parte de astfel de produse şi în trecut. Spre exemplu, în anul 2006 a mai existat un proiect similar, demontabil şi acesta, dar care nu a avut un impact răsunător, piaţa de profil fiind la început. Atunci proiectul consta în construcţia pe structură de oţel şi ajungea la un preţ mediu de 200 de euro pe metru pătrat, iar o casă de aproximativ 80 de metri pătraţi ajungea atunci la 16.000 de euro.

Acum însă, managerii unor astfel de proiecte sunt ceva mai optimişti şi speră ca acest concept să prindă contur în România, mai ales într-o astfel de perioadă, de recesiune, când produsele ieftine devin prioritare pentru oricine.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite