Casa de lângă Bucureşti costă 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţele limitrofe Ilfovului preţurile locuinţelor destinate petrecerii timpului liber scad şi de cinci ori. Cei care îşi doresc o locuinţă în afara Capitalei, dar nu sunt dispuşi să se aventureze pe drumurile aglomerate, aleg localităţi apropiate de oraş.

Bucureştenii care doresc să achiziţioneze o a doua locuinţă cât mai aproape de cea de reşedinţă, se orientează de cele mai mult ori spre localităţile aflate pe o rază de maximum 30 de kilometri de centura Capitalei. Printre acestea se regăsesc Snagov, Pădurea Băneasa, Pantelimon, Cernica , Mănăstirea Pasărea, Corbeanca, Domneşti,  Baloteşti, Buftea. „Criteriul de bază pentru alegerea unei unei a doua proprietăţi este bugetul propus de către cumpărător. În funcţie de acesta putem stabilii ordinea priorităţilor, respectiv zona şi tipul de casă dorit”, spune Claudiu Efta, manager al agenţiei imobiliare Bwimob.

Lacurile, magnet pentru amatorii de terenuri

Majoritatea oamenilor preferă să achiziţioneze teren viran. Aproximativ 80% dintre cei interesaţi de o casă de vacanţă în apropierea Capitalei, aleg varianta cumpărării unei suprafeţe oarecare pe care să construiască în stil propriu.

În condiţiile în care locuinţa de vacanţă este un produs care se adresează în primul rând oamenilor cu venituri superioare, cele mai căutate sunt terenurile aflate în apropierea lacurilor sau pădurilor. De cele mai multe ori aceştia preferă să îşi ridice adevărate vile, în perspectiva în care, peste câţiva ani, infrastructura va fi îmbunătăţită şi se vor putea muta definitiv, renunţând la locuinţa din oraş. „Avantajele unui teren sunt că poţi să-ţi ridici o casă aşa cum ţi-o doreşti şi în funcţie de bugetul alocat”, spune Titel Folea, director de marketing al companiei de consultanţă imobiliară Euroest.

Casa veche, varianta cea mai ieftina

Unii clienţi, cu bugete limitate, se orientează spre case bătrâneşti. „În cazul unei case bătrâneşti, avantajele se regăsesc în timpul scurt de realizare al renovării şi în costurile mai mici, iar dezavantajul ar fi situaţia impusă a compartimentării locuinţei”, este de părere Folea.

Puţini oameni păstrează însă casele vechi pe termen lung. „Optiunea de a păstra o astfel de locuinţă este considerată a fi inoportună datorită suprafeţei construite mici, a numărului de camere, de obicei foarte puţine, şi, după caz, a gradului de uzură”, spune Claudiu Efta. Costurile renovării construcţiei acoperă în proporţie de 20% preţul materialelor folosite pentru ridicarea unei case noi. „Cei care au un buget limitat plănuiesc să reconstruiască în maximum un an”, completează Efta.

În schimb, persoanele care dispun de bugete flexibile, aleg varianta de a construi singuri,  mai ales dacă terenul a fost obţinut cu un preţ foarte bun. Casele de vacanţă construite în stil propriu reflectă necesităţile proprii  de confort şi relaxare a proprietarilor.

Preţurile diferă în funcţie de  zonă şi de suprafata de teren.  De exemplu, preţul unui teren care se pretează pentru ridicarea unei case de vacanţă în zona Snagov-Siliştea  este  cuprins între 70-80 euro pentru un metru pătrat, cost ce poate fi negociat în unele cazuri. Un teren de 1.000 metri pătraţi, cu acces la drumul principal asfaltat, deschidere la Lacul Pasărea, în zona Tunari, dar cu o construcţie deja ridicată, care are amprenta la sol de 90 metri pătraţi, costă în jur de 100.000 de euro .

locuinţă de 10.000 euro

Pe măsură ce suma disponibilă pentru o astfel de investiţie scade, creşte şi distanţa la care se poate cumpăra căminul dorit. De exemplu, cu maximum zece mii de euro oricine îşi poate cumpăra o suprafaţă de teren de aproximativ 1.500 de metri pătraţi şi o casă bătrânească în judeţul Dâmboviţa. Aşa a procedat Lucian, un tânăr de 38 de ani, care, în urmă cu câţiva ani şi-a cumpărat o astfel de casă în Valea Caselor, un sat de lângă Găieşti. „De ce să merg pe Valea Prahovei, când într-o oră pot să ajung în propria mea locuinţă?”, spune el.

 „Aici am pădurea în spatele casei, vecinii sunt prietenoşi, şi, în plus, îmi pot satisface hobby-ul preferat, grădinăritul”, completează Lucian. A dat pe proprietate 2.500 de lei, şi încă vreo două mii de euro să refacă locuinţa veche. Nici măcar nu a avut nevoie de muncitori de la vreo firmă de construcţii pentru amenajări. „Întotdeauna se găsesc prin sat oameni care să te ajute şi pe care să îi plăteşti ieftin”,
povesteşte tânărul .

Trend imobiliar

„Casele de vacanţă din jurul Bucureştiului reprezintă  un subiect delicat pe piaţa imobiliară. Solicitările pe acest segment vin mai ales din partea persoanelor cu lihidităţi financiare în căutare de oportunităţi de investiţie şi reprezintă unica ascensiune a cererii pe piaţa imobiliară în această perioadă”, spune Claudiu Efta, manager Bwimob. Acest lucru se întâmplă deoarece blocajul pieţei imobiliare a dus la scăderea preţurilor, astfel încât cei care au lichidităţi pot face investiţii profitabile.

„Interesul pentru case de vacanţă din jurul Capitalei tinde spre zero în acest moment Ofertele de case/vile în zonele de agrement, precum Snagov, Corbeanca, Otopeni nu mai prezintă interes pentru românii care îşi doreau o a doua proprietate, decât în măsura în care devin oportunităţi extraordinare din perspectiva preţului”, spune şi Titel Folea, director de marketing al companiei Euroest.

image

Majoritatea ofertanţilor de terenuri au început sa reducă preţurile, iar acest lucru face din ce în ce mai tentantă ideea de a deţine o casă de vacanţă

image



Claudiu Efta, manager Bwimob

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite