Casă la mare înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă la mare înălţime
Casă la mare înălţime

Preţurile pe segmentul vilelor de la munte a scăzut cu 30-40% în primul semestru din 2009. Accesul uşor, priveliştea şi suprafeţele mari de teren aferent. Acestea sunt principalele elemente pe care le caută amatorii de casă în vârf de munte.

Există mulţi oameni care preferă drept casă de vacanţă un imobil mai retras, mai izolat. De aceea, dezvoltatorii au venit cu proiecte pentru a satisface acest tip de cerere şi au construit vile la munte, la distanţe suficient de mari una de cealaltă pentru a se bucura de maximă intimitate.

Unul dintre aceste proiecte, Shepherd’s Village, este situat în satul Măgura, comuna Moeciu, munţii Bucegi, la peste 1.200 de metri altitudine. O familie care locuieşte în Bucureşti a achiziţionat un astfel de imobil la sfârşitul anului trecut, la preţul de  200.000 de euro. Casa are 200 de metri pătraţi utili, un regim de înălţime parter plus etaj, un teren de 1.000 de metri pătraţi şi este situată la o distanţă considerabilă de restul vilelor.

Fuga de Capitală

 „Am cumpărat-o spre sfârşitul lui 2008 şi pot să spun că am petrecut nişte sărbători de iarnă de neuitat. De fiecare dată când timpul îmi permite, dau fuga împreună cu toată familia mea la munte. Credeţi-mă că energia de acolo este unică”, ne spune proprietarul.

În afară de peisaj, care oferă o panoramă de 360 de grade dominată de  Masivul Piatra Craiului, arhitecura casei este de asemenea specială. Nu te întâlneşti aici cu amenajări moderne, parchet de ultimă generaţie şi un design pompos. Casa este construită în mod tradiţional transilvănean şi are la bază conceptul gospodăriilor din judeţul Braşov, cu un aer al vechilor case săseşti.

Aspectul rustic a fost obţinut prin folosirea unor materiale clasice, precum lemnul, argila sau piatra. „Ieşi din monoton şi din vederea milioanelor de arhitecturi care mai de care mai moderne, care sunt din ce în ce mai utilizate de majoritatea românilor. O casă construită şi amenajată în stil vechi, tradiţional şi clasic îţi aduce un alt fel de relaxare”, explică proprietarul.

Accesul - foarte important

Faţă de anul trecut, ca şi celelalte părţi ale pieţei imobiliare şi segmentul proprietăţilor de vacanţă a scăzut semnificativ. „Casele de vacanţă sunt achiziţionate de către oamenii cu venituri ridicate şi foarte ridicate, fiind de multe ori un produs de lux. Bineînţeles, şi acest sector nişat a urmat trendul descendent al pieţei, preţurile de tranzacţionare înregistrând scăderi de până la 30-40%”, declară Robert Teodorescu, manager rezidenţial al agenţiei imobiliare Regatta.

Cererea bate oferta

În cazul caselor aproape de vârful munţilor, accesul este foarte important. „De regulă clienţii îşi doresc case retrase, situate în zone mai izolate, cât mai departe de oraş şi cât mai aproape de natură. Un considerent foarte important în alegerea unei case de vacanţă este accesul către amplasament”, explică Teodorescu.

Ansambluri rezidenţiale de case „izolate” nu sunt multe. „Din păcate, oferta pentru imobile de acest tip nu este una deloc bogată, ba dimpotrivă, cererea, chiar şi pe o astfel de piaţă, este una destul de ridicată, însă nu avem ce să le oferim oamenilor care vor o casă retrasă”, spune Bogdan Goidea, consultant imobiliar al agenţiei Mond House Predeal.

Trend imobiliar

image


Există desigur şi varianta construirii în regie proprie. Deşi mai ieftină, o asemenea alegere aduce cu sine şi un set de probleme, printre care lipsa utilităţilor şi drumul de acces.

Oferta de terenuri propice construirii unui imobil în vârf de munte sau într-un loc izolat, cu o suprafaţă mare este una bogată. În Bran, spre exemplu, există o ofertă generoasă de terenuri, unde se pot găsi amplasamente pentru toate gusturile, de la zone de deal sau de munte la altitudini înalte.

Un caz este un teren de 1.000 de metri pătraţi în Bran-Râşnov, la preţul de 10 euro pe metru pătrat, cu toate ultilităţile destul de apropiate, respectiv la 500 de metri şi un drum de acces de pământ de 800 de metri până la drumul pietruit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite