Casă de weekend la preţ de garsonieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă de weekend la preţ de garsonieră
Casă de weekend la preţ de garsonieră

55.000 de euro este valoarea unei locuinţe din lemn situate în apropierea Bucureştiului. Dezvoltatorii din apropierea Capitalei speră să atragă bucureştenii care nu-şi permit o proprietate la munte, dar şi persoane care vor să se mute cu totul din oraş.

O casă de vacanţă este văzută, de cele mai multe ori, ca un lux rezervat populaţiei cu venituri mult peste medie. Cu atât mai mult în condiţii de recesiune economică. Există însă şi antreprenori care vor să contrazică această regulă. Radu Bogdan este proprietarul unei suprafeţe de 30 de hectare de teren, localizată la 24 de kilometri de Bucureşti, pe DN6. 12 hectare din total sunt ocupate de lacul Bălăria 1, cunoscut în rândul pescarilor amatori.

Terenul, cu o valoare de piaţă pe care Bogdan o estimează la circa un milion de euro, reprezintă primul pas dintr-un plan îndrăzneţ de dezvoltare. Pe hârtie, acesta prevede construcţia a 290 de case din lemn, la care se adaugă o serie de facilităţi, precum o casă pentru bătrâni, o zonă de agrement cu terenuri de tenis şi piscină, magazine, restaurant.

Primele 36 de locuinţe, la anul

Valoarea investiţiei în întregul proiect se ridică, potrivit estimărilor iniţiale, la circa trei milioane de euro. „Suntem în fază de PUD (Plan Urbanistic de Detaliu). Construcţia o începem la anul, în primăvară”, spune Bogdan. Prima fază a proiectului va cuprinde 36 de unităţi locative şi se va desfăşura pe o suprafaţă de două hectare.

În momentul de faţă, preţurile încep de la 55.000 de euro pentru o locuinţă de 80 de metri pătraţi construiţi şi un teren de 500 de metri pătraţi şi ajung la 89.000 de euro pentru o casă de 120 de metri pătraţi şi un lot de 800 de metri pătraţi. Bogdan estimează însă că pe parcursul anului viitor costurile de construcţie se vor diminua cu 10-15% faţă de nivelul actual, ceea ce va genera o scădere proporţională a preţurilor de vânzare. Astfel, cea mai ieftină locuinţă din cadrul complexului ar ajunge să coste 45.000 de euro.

Potrivit antreprenorului, scopul este ca astfel de locuinţe să poată fi achiziţionate cu uşurinţă şi prin intermediul programului Prima Casă. „Vrem să intrăm pe nişa aceasta de locuinţe mai ieftine”, afirmă Bogdan. În actualele condiţii de piaţă, nu e greu să înţelegi de ce.

Un segment de piaţă vizat prin acest proiect sunt bucureştenii care îşi doresc ca în weekend să se retragă departe de aglomeraţia oraşului, însă nu-şi permit o casă de vacanţă la munte, spre exemplu. Cea de-a doua categorie de clienţi este reprezentată de către persoanele care deţin o proprietate în oraş, dar vor să o vândă şi să se mute la casă.

Radu Bogdan nu se află la prima iniţiativă de acest gen. El este şi proprietarul complexului Shepherd’s Village din Piatra Craiului, unde construieşte case la cerere, după tipicul arhitectural transilvănean. Un punct de atracţie este reprezentat de  serviciile de property management pe care le oferă – o reţetă pe care intenţionează să o urmeze şi la viitorul complex.

Potrivit estimărilor sale, investiţia în casa de la munte ar putea fi recuperată din veniturile obţinute din închiriere în circa 10 ani. În cazul ansamblului din apropierea Capitalei, perioada de amortizare a investiţiei ar fi încă şi mai mică: cinci-şapte ani de la achiziţie.

Bucureştenii vor case afară din oraş

Ce succes ar putea înregistra conceptul de casă de vacanţă pentru segmentul mediu al populaţiei? Titel Folea, director de marketing în cadrul agenţiei Euroest, spune că pe primul loc pe piaţa second-home sunt locuinţele scumpe. Acestea au ca target cumpărătorul cu venituri ridicate, ce îşi permite o achiziţie cu bani cash. Dezvoltarea unei astfel de nişe complementare este un răspuns la efectele crizei.

O idee care poate avea succes. Folea spune că interes pentru dezvoltarea de case în jurul Bucureştiului există. La nivelul agenţiei pe care o reprezintă, spune acesta, ultimele şase luni au semnalat o creştere a numărului de cereri pentru loturi de teren de 500 -1.000 de metri pătraţi, localizate în zonele cu preţuri mici din jurul Capitalei, departe de marile dezvoltări imobiliare.

Un asemenea interes ar putea fi generat de bucureştenii care-şi doresc o oază de relaxare la sfârşit de săptămână. Nu de puţine ori, aceştia preferă să-şi construiască ei singuri o casă, în loc să contracteze o locuinţă în cadrul unui ansamblu rezidenţial, ca urmare a costurilor mai mici implicate de prima variantă.

Trend imobiliar

Cele mai populare zone pentru dezvoltarea ansamblurilor de vile de vacanţă sunt regiunile montane Valea Prahovei şi Bran-Moeciu, iar pe litoral zona Constanţa-Mamaia. Proiectele cuprind, în general, un număr redus de unităţi, de la 5 la 20, în funcţie de atractivitatea regiunii.

În 2008, în zona Braşov, tranzacţiile cu proprietăţi de vacanţă au fost sensibil mai mari decât în anul 2007. Pentru anul acesta, potrivit estimărilor Euroest, tranzacţiile vor scădea cu cel puţin 60%. Dacă anul trecut amplasamentul era criteriul de bază în alegerea unei proprietăţi, în 2009 preţul este principalul factor care dictează.

Cumpărătorii finali sunt momentan cei mai interesaţi de achiziţionarea unei case de vacanţă. Aceştia optează în general pentru suprafeţe mici, de circa 120 de metri pătraţi, majoritatea clienţilor fiind interesaţi de achiziţia unei case cu două-trei dormitoare, construită pe un teren de aproximativ 500 de metri pătraţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite