Calul, motorul pensiunilor unde se practică echitaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calul, motorul pensiunilor unde se practică echitaţia
Calul, motorul pensiunilor unde se practică echitaţia

Amenajarea unei unităţi care să ofere atât cazare, cât şi activităţi hipice, aduce profit după câţiva ani. Investiţia într-o astfel de proprietate presupune construirea spaţiilor de cazare, dar şi a unor structuri specifice.

Dorinţa de a-şi transforma pasiunea într-o afacere l-a determinat pe Benedek Lukacs să construiască o pensiune în care unul dintre serviciile oferite să fie echitaţia. În urmă cu zece ani, când a decis să se mute din oraşul minier Vlăhuţa într-o cabană de munte, a construit un complex cu 14 camere şi a cumpărat un cal.

A investit toţi banii pe care îi strânsese de-a lungul timpului, aproximativ un miliard de lei vechi, aproximativ 60.000 de euro la acea vreme. Afacerea a mers mult mai bine decât se aştepta, astfel încât acum poate găzdui turiştii în 35 de dormitoare, iar în grajd sunt 20 de cai.

A construit un hotel cu camere duble şi apartamente cu două camere, precum şi şapte căsuţe. Nu s-a gândit niciodată să calculeze care este suprafaţa construită, dar întreg complexul se întinde pe trei hectare. „Nu pot spune cu certitudine cât am investit în total, dar a meritat, chiar şi în condiţiile în care cea mai mare parte a profitului am reinvestit-o“, spune administratorul pensiunii Lobogo.

Văzuse astfel de complexuri prin străinătate şi şi-a zis că trebuie să încerce şi el, chiar dacă echitaţia nu este un sport cu tradiţie în România. În plus, era nemulţumit că în zona în care decisese să se mute, în Valea Homorodului, la 18 kilometri de Odorheiu Secuiesc, nu exista nici o unitate de cazare de calitate. Faptul că le-a oferit turiştilor servicii de calitate, pârtie de ski, profesor de călărie, i-a adus de-a lungul timpului clienţi fideli. „Şi când te gândeşti că am vrut să am cai doar pentru că eu mi-am petrecut copilăria călărind...“, îşi aminteşte Benedek Lukacs.

Fonduri SAPARD pentru echitaţie

Nu se fac foarte mulţi bani din echitaţie, dar, recunoaşte că acest serviciu suplimentar i-a adus turişti mai mulţi în restaurant şi în pensiune. Preţul unui cal este cuprins între 20 şi 50 de milioane de lei, în funcţie de rasă şi sex. „Am găsit şi mai ieftin decât atât în târgurile de profil, de unde am luat armăsari de calitate la bani puţini de la ţărani“, spune Lukacs. Dar, pe de altă parte, caii sunt destul de greu de întreţinut.

„La urma-urmei nu iei cheia de contact de la un cal şi îi dai bătaie“, explică zâmbind Lukacs. Totuşi, doi oameni pot avea grijă de 20 de animale. Singura problemă a investitorului în momentul de faţă este că trebuie să extindă amenajările speciale pentru cabaline, iar un grajd şi un ţarc la standarde europene, în care să încapă vreo 30 de cai, costă aproximativ 200.000 de euro. Se gândeşte să apeleze la fondurile SAPARD care au o componentă dedicată echitaţiei. Mai puţin optimistă este Maria Neag, administrator al pensiunii Poiana Verde din comuna Albac, judeţul Alba. Maria Neag ar fi foarte încântată dacă ar avea cui vinde complexul pe care îl conduce şi în care şi-a băgat toţi banii în ultimii cinci ani. Turiştii care i-au călcat pragul nu au fost chiar încântaţi de ideea de a se urca pe unul dintre cei doi cai pur-sânge pe care Maria Neag îi îngrijeşte. „Un astfel de cal costă şi câteva mii de euro, iar investiţia nu merită pentru că oamenii nu sunt interesaţi de acest sport“, spune ea.

Investitori optimişti

image

Indecis cu privire la succesul unei investiţii într-o pensiune care oferă şi echitaţie este şi Romeo Gheordunescu, administrator al pensiunii Ioana. El şi-a asumat riscul dar spune că, deocamdată „din 50 de turişti doar unul este interesat“. Dar, cum afacerea este la început, Gheordunescu speră că lucrurile se vor schimba.

A investit în pensiune aproximativ 150.000 de euro, iar profitul l-a reinvestit. Chiar şi în condiţiile în care lucrurile nu merg chiar atât de bine, Gheordunescu spune că investiţia în echitaţie se poate amortiza în cinci ani, iar cea în pensiune în 15-20 de ani.

Trend imobiliar

Pensiunile care oferă echitaţie se pot transforma cu uşurinţă în afara sezonului turistic în spaţii pentru desfăşurarea de team-building sau în tabere pentru tineret. În ultimii ani astfel de activităţi au devenit o adevărată modă, iar investitorii în astfel de complexuri sunt convinşi că vor avea din nou multe solicitări începând cu anul viitor, odată cu trecerea panicii create de momentul economic neprielnic.

Unităţile de cazare care oferă acest tip de agrement sunt foarte căutate în străinătate, hipoterapia fiind o modalitate de vindecare a copiilor cu nevoie speciale. În România există un singur centru de călărie în care se practică acest tip de terapie, Gala, în judeţul Cluj.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite