2.000 de români au teren pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţiile în care un metru pătrat de teren în Primăverii ajunge şi la 10.000 de euro, pe Lună, un metru pătrat este vândut cu 0,0008 euro Ce suprafaţă de teren poţi

În condiţiile în care un metru pătrat de teren în Primăverii ajunge şi la 10.000 de euro, pe Lună, un metru pătrat este vândut cu 0,0008 euro

Ce suprafaţă de teren poţi achiziţiona cu 10.000 de euro? În marile capitale ale lumii, doar un metru pătrat. Cu aceeaşi sumă însă, pe Lună poţi deveni latifundiar. Pentru 10.000 de euro poţi cumpăra peste 1.000 de hectare de teren selenar.

Investitorii sunt tot mai reticenţi atunci când iau în calcul o posibilă afacere imobiliară. Criza internaţională a finanţelor a dus la o scădere generalizată a preţurilor din real-estate. O soluţie inedită este oferită de compania "Ambasada Lunară".

Reprezentanţii din România vând terenuri pe Lună cu numai 69 de euro pentru 8,1 hectare. Pe lângă latura romantică pe care o posedă o achiziţie pe Selena, cumpărătorii ţin cont de decizia NASA de a construi o bază locuibilă pe corpul ceresc în următorii 12 ani. Puţin probabil să fie locuită de toţi cei şase milioane de proprietari. Nici pentru speculă nu este însă loc.

Preţurile terenurilor extratereste, neafectate de criza financiară

Cel mai mare proprietar de teren pe satelitul natural la Pământului, americanul Dennis Hope, este şi cel care ţine frâiele comerţului spaţial.

"Dacă se doreşte achiziţia unei suprafeţe foarte mari de teren în Sistemul Solar, Hope supraveghează tranzacţia şi mai departe urmăreşte dacă se încearcă revânzarea lui în parcele mici", spune Adrian Drăgan, agent exclusiv de vânzări pentru România al Ambasadei Lunare.

Afacerea cu terenuri în spaţiul extraterestru este una foarte profitabilă. În urmă cu nouă ani, un american putea cumpăra pentru 19 dolari 700 de hectare de teren pe Lună. În prezent, pentru aceeaşi sumă poate achiziţiona doar 4.000 de metri pătraţi.

Potrivit reprezentanţilor Lunar international, citaţi de publicaţia "PropertyWire", preţul terenului din spaţiu va creşte în continuare. "Persoanele care cumpără terenuri spaţiale sunt pionierii unui nou business imobiliar", consideră Jackson James, preşedintele organizaţiei Lunar International.

Venus, fără căutare

Vânzarea parcelelor extraterestre a început să fie practicată în urmă cu aproape 30 de ani. Americanul Dennis Hope a revendicat iniţial proprietatea asupra Lunii şi a planetei Marte.

Acesta a pornit de la prevederea din legislaţia americană conform căreia orice cetăţean poate revendica un teren, dacă acesta nu este proprietatea altcuiva şi dacă nimeni nu se opune procedurii.

Ulterior, proprietarul Lunii a înregistrat toate planetele din sistemul solar pe numele său. Mai puţin Pământul. A înfiinţat compania "Ambasada Lunară", prin intermediul căreia îşi desfăşoară tranzacţiile şi astfel a început să vândă terenuri inclusiv pe planete pe care oamenii nu au ajuns încă.

Afacerea cea mai rentabilă o reprezintă însă vânzarea Lunii. În prezent, aproximativ şase milioane de oameni din toată lumea sunt proprietarii a cel puţin unei parcele de teren extraterestru. Dintre aceştia, aproximativ 2.000 sunt români.

Pe piaţa autohtonă se vând parcele de teren doar pe Lună şi pe Marte. Dacă la nivel mondial, cumpărătorii sunt interesaţi şi de achiziţii pe Venus, în România, planeta nu are căutare. În cinci ani s-au tranzacţionat doar zece parcele de teren pe Venus.

Mersul preţurilor

Dacă în România suprafaţa de teren extraterestru minimă ce poate fi achiziţionată este de 8,1 hectare, în America poţi achiziţiona şi numai 4.000 de metri pătraţi. Preţul unui astfel de lot costă între 19 şi 23 de dolari. În funcţie de numărul parcelelor achiziţionate, poţi plăti până la 12,5 dolari pentru fiecare 4.000 de metri pătraţi achiziţionaţi.

Cel puţin ieşită din comun este oferta Ambasadei Lunare, care oferă spre vânzare suprafeţe uriaşe cuprinse între 404 hectare şi 14 milioane de hectare. Preţurile pentru cele mai mari loturi de teren din Sistemul Solar sunt pe măsura suprafeţei. Cel mai ieftin costă 2.150 de dolari, iar cel mai scump peste 142.000 de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite