Nou record pentru imobiliarul românesc: apartamente în Primăverii, cu 10.000 de euro pe mp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul limitat de terenuri din zonele consacrate mută locuinţele scumpe în Băneasa şi Jandarmeriei-Siseşti. În Bucureşti, intimitatea şi luxul în materie de locuit au ajuns să fie

Numărul limitat de terenuri din zonele consacrate mută locuinţele scumpe în Băneasa şi Jandarmeriei-Siseşti.

În Bucureşti, intimitatea şi luxul în materie de locuit au ajuns să fie plătite cu sume astronomice. Cei cu dare de mână scot din buzunar chiar şi 10.000 de euro pentru un metru pătrat de apartament situat în una din zonele de top ale Capitalei.

Chiar şi aşa, Bucureştiul este încă departe de oraşele cu tradiţie în materie de locuinţe de lux. În Monaco, metropola care, conform Global Property Guide, deschide topul celor mai scumpe capitale, preţul unui metru pătrat într-o casă destinată celor foarte bogaţi depăşeşte în medie 24.000 de euro.

Însă preţurile se modifică încet, dar sigur şi pe piaţa autohtonă. Unul dintre motive este şi faptul că cele mai multe proprietăţi din zonele consacrate îşi modifică destul de rar proprietarii, iar noi locaţii destinate luxului se impun destul de greu pe piaţă.

"Cele mai scumpe case rămân în zona Primăverii, Kiseleff, Aviatorilor şi Dorobanţi. În cea mai bună zonă din Primăverii, ofertele apar foarte rar şi au preţuri de circa 4.000-5.000 de euro pe metrul pătrat construit", a declarat pentru "Adevărul" Robert Teodorescu, director al departamentului vânzări rezidenţiale al companiei Regatta. El afirmă însă că există şi imobile pentru care se solicită chiar şi preţuri duble. "Pentru un proiect de apartamente din zona Primăverii, proprietarii solicită un preţ de 10.000 de euro pe metrul pătrat construit", spune Teodorescu.

Unde găseşti cele mai scumpe case? "Zonele rezidenţiale clasice, amplasate în centrul Capitalei, au fost şi rămân în continuare cele mai scumpe locaţii bucureştene. Primăverii rămâne cea mai scumpă zonă", ne-a declarat Răzvan Stroescu, manager al departamentului rezidenţial al companiei Coldwell Banker Affilliates of Romania.

"Aviatorilor, Arcul de Triumf, Piaţa Presei Libere, vecinătăţile Parcului Herăstrău, Şoseaua Kiseleff, Şoseaua Nordului, Dorobanţi, Primăverii, Cotroceni sau Floreasca sunt zonele în care se întâlnesc adesea cele mai mari preţuri de pe piaţă", spune Monica Marin, managerul companiei EuroMetropola. Ea afirmă totodată că "imobilele situate în zona de nord beneficiază de amplasamente selecte, foarte apreciate, ca, de exemplu, apropierea spaţiilor verzi, a pădurilor şi a lacurilor.

Stilul arhitectural, designul interior, finisajele sau dotările incluse sunt cele care justifică, de asemenea, preţurile ridicate din zonele exclusiviste". De aceea, apartamente de aproape un milion de euro nu mai sunt chiar o raritate. Tot mai mulţi clienţi optează pentru duplexuri. "Acestea, bineînţeles, au preţuri mult mai ridicate.

De exemplu, în zona Primăverii, un astfel de apartament, ce ocupă două etaje ale unui imobil nou construit, valorează 550.000 euro şi are o suprafaţă de 170 de metri pătraţi", declară managerul companiei EuroMetropola. Pe piaţă găsim însă cu uşurinţă şi oferte mai costisitoare. În nordul Capitalei de această dată, un apartament cu o suprafaţă totală de 200 de metri pătraţi este scos la vânzare pentru 900.000 de euro. Un calcul simplu arată că preţul unui singur metru pătrat este de 4.500 de euro, echivalentul unei mici moşii într-o zonă rurală a României.

Noile adrese ale luxului Chiar dacă nu se poate vorbi despre o modificare a hărţii imobiliare a luxului, în Bucureşti se conturează treptat şi alte zone rezidenţiale scumpe. Robert Teodorescu spune că "o zonă cu preţuri mari va fi Băneasa, atunci când construcţia marelui proiect se va apropia de finalizare. O zonă nouă de dezvoltare rezidenţială este Jandarmeriei-Siseşti".

Răzvan Stroescu este de părere că, după 1990, luxul s-a mutat treptat către nordul oraşului. "Şoseaua Nordului, de-a lungul Parcului Herăstrău şi Pipera-Iancu Nicolae s-au dezvoltat puternic ca urmare a stocului mic de terenuri cu suprafeţe generoase din centrul oraşului", afirmă reprezentantul Coldwell.

Monica Marin pariază pe o dezvoltare generalizată a rezidenţialului bucureştean. Principalul argument pe care îl oferă fiind preţurile considerabil mai mici din zonele ocolite până nu de mult de investitori. "Se prefigurează proiecte de anvergură în zona Domenii, Piaţa Chibrit, Bucureştii Noi, Iancului, Titan, Văcăreşti, Calea 13 Septembrie, Militari sau Pallady.

În momentul de faţă, achiziţionarea unei locuinţe în aceste cartiere este foarte rentabilă, preţurile fiind încă mult reduse comparativ cu cele înregistrate în nordul Capitalei, variind între 1.000 şi 2.000 de euro pe metrul pătrat", spune managerul EuroMetropola.

Cine cumpără? Reprezentanţii Esop Consulting schiţează un veritabil portret-robot al cumpărătorului de case foarte scumpe. Acesta are de regulă între 35 şi 55 de ani şi pune un accent deosebit pe linişte şi intimitate. Mai mult, "o astfel de persoană ocupă poziţii de top management şi cumpără fie pentru uz personal, fie cu scopul de a investi", spun specialiştii de la Esop.

Răzvan Stroescu subliniază şi el existenţa a două profiluri distincte. "În primul rând sunt persoanele cu venituri foarte ridicate, pentru care reşedinţa nu reprezintă o simplă locuinţă, ci şi un simbol pentru actualul statut social. Al doilea tip de consumator este reprezentat de către investitori, persoane fizice sau juridice", precizează Stroescu.

O altă caracteristică a clienţilor din acest segment sesizată de specialiştii de la Esop Consulting este că, cel mai adesea, ei preferă să achiziţioneze locuinţele de lux nefinisate pentru a putea alege după dorinţă designul interior. "Cei care cumpără în vederea unei investiţii au de regulă pretenţii mai mari. Finisajele sunt foarte importante, întrucât ele fac diferenţa şi cresc valoarea investiţiei", concluzionează reprezentanţii agenţiei imobiliare.

Nici în anii următori nu se întrevede o temperare a avansului preţurilor în rezidenţialul bucureştean. Monica Marin a nominalizat câteva dintre motivele pentru care casele vor fi din ce în ce mai greu accesibile. Preţuri "cât casa" şi în viitor

"Preţurile locuinţelor au crescut semnificativ din cauza scumpirii materialelor de construcţii folosite. Majorarea s-a datorat şi creşterii volumului de investiţii de pe piaţa imobiliară. De aceea, România începe să se confrunte cu o criză a acestor materiale, cauzată de cererea foarte mare înregistrată în sectorul imobiliar", afirmă managerul EuroMetropola.

Un alt argument pentru scumpirea accelerată este dat de costurilor legate de forţa de muncă. "Pe lângă toate acestea, respectarea normelor europene din punct de vedere al calităţii nivelului de trai este costisitoare. În plus, noile imobile prezintă avantaje deosebite, precum rezistenţa şi stabilitatea construcţiei, protecţie împotriva incendiilor sau a zgomotelor, izolaţie termică şi hidrofugă, dar toate acestea se reflectă în preţ", afirmă Monica Marin. Sistemele de securitate avansate, accesul la piscină, saună sau jacuzzi ridică şi ele semnificativ preţul unei locuinţe de lux.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite