Unul din trei apartamente noi nu va fi gata la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finalizarea a mai mult de o treime din stocul de locuinţe care trebuiau construite până la sfârşitul lui 2009 va fi amânată. Puterea financiară redusă a românilor este unul dintre motivele pentru care developerii au hotărât să prelungească termenele lucrărilor de construcţie.

Până nu demult, piaţa rezidenţială românească părea a fi programată să crească în trepte din ce în ce mai mari. Schimbările survenite în piaţă, legate atât de criza financiară internaţională, cât şi de realităţile specifice pieţei autohtone, tind să tempereze elanul dezvoltatorilor.

Pe parcursul anului 2008 sunt programate spre livrare circa 8.000 de unităţi locative în cadrul unor ansambluri rezidenţiale de dimensiuni medii şi mari, potrivit celui mai recent raport de piaţă al Coldwell Banker Affiliates of Romania. De precizat este că această valoare este considerabil mai ridicată faţă de întregul stoc existent la nivelul anului trecut: 6.000 de unităţi.

Dezvoltatorii au mers încă şi mai departe, astfel că, pentru 2009, volumul locuinţelor anunţate spre definitivare este dublu faţă de 2008, ajungând la un nivel de 16.200 de unităţi. Aici intervine însă o rectificare: “Se estimează că volumul programat pentru 2009 va fi cu aproximativ 35% mai mic decât cel anunţat, adică de 10.500 de unităţi, dat fiind că unele dintre termenele de livrare vor fi amânate până după finalul lui 2009”, se arată în raportul citat.

Mai puţin interes pentru locuinţele noi

În contextul crizei financiare globale, stavila pusă în calea dezvoltării galopante a real estate-ului autohton nu este una surprinzătoare. “Principala problemă în momentul de faţă este interesul scăzut atât pentru locuinţele noi, cât şi pentru cele vechi”, explică Adrian Ghimpău, Expansion Manager în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. Şi Reuven Havar, CEO al companiei Afi Europe România, admite că firma pe care o conduce nu intenţionează să construiască, cel puţin într-o primă fază, toate apartamentele anunţate.

“Avem de-a face cu o scădere a vânzărilor, asta este evident”, recunoaşte şi Nick Stathakis, CEO Quality Living Developers. „Consider că scăderea cererii se va menţine doar pe termen scurt şi mediu”, precizează însă acesta.

În afara costurilor ridicate de construcţie, un alt motiv pentru care unii dezvoltatori au hotărât să amâne lansarea anumitor proiecte este şi puterea redusă de cumpărare a populaţiei. “Paradoxal, mulţi români au început să înţeleagă abia acum care este raportul între câştigurile lor şi suma împrumutată”, notează Ghimpău.

Restricţionarea gradului de îndatorare prin noile norme BNR nu poate decât să înrăutăţească această situaţie pe termen scurt. “Reală este înăsprirea politicilor de creditare, nu numai pentru consumatorul final, dar şi pentru dezvoltatorii imobiliari”, recunoaşte reprezentantul QLD.

Primele falimente imobiliare, o certitudine

În acest context, suspendarea lucrărilor de construcţie la unele proiecte devine, şi ea, o perspectivă tot mai viabilă. “Cu siguranţă vor exista şi proiecte care nu se vor mai construi”, recunoaşte reprezentantul Coldwell Banker.

“Într-o primă fază, vor avea de suferit dezvoltatorii care nu au capitaluri proprii, aceştia fiind primii care nu vor mai primi finanţare. Vom putea asista astfel la primele falimente imobiliare”, arată Adrian Ghimpău. Stathakis estimează de asemenea că va exista o selecţie între developeri, iar cei mai mici sau fără experienţă în domeniu vor dispărea de pe piaţă.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

În ceea ce priveşte calitatea ansamblurilor aflate în construcţie, nu se pot face aprecieri absolute. Există atât proiecte foarte bine puse în operă - care de cele mai multe ori se adresează unui segment de cumpărători cu venituri mari -, cât şi lucrări mai puţin reuşite.

Deşi au o mentalitate de proprietari, românii nu au încă exerciţiul proprietăţii imobiliare. În general, un client autohton este mult mai interesat de finisajele unui imobil nou, fie el apartament sau casă, decât de calitatea lucrării în sine.

În astfel de condiţii este uşor să vinzi off plan. Evident că, în cele mai multe cazuri, hârtia suportă multe, iar realitatea din şantier e cu totul alta. Deşi nu sunt mulţumiţi, cumpărătorii continuă să facă aceleaşi greşeli, fapt care va mai perpetua o vreme această stare. Acest tip de vânzare va dispărea însă încet, dar sigur de pe piaţa imobiliară.

Cristi Cocioba,
arhitect, director executiv BICAU

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite