O româncă vinde în Spania case din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul mediu unei locuinţe din lemn produse în România şi asamblate în Spania este de 60.000 de euro. Casele de lemn „made in România” au fost aduse pentru prima dată în Castellon de o firmă spaniolă administrată de o româncă.

Componentele sunt aduse cu tirul din România şi asamblate pe terenul cumpărătorului.

Mariana Butoi este originară din Târgovişte, iar în Spania a venit în 1992. „În urmă cu 17 ani am avut un accident de maşină în România. Am emigrat în Spania pentru că am auzit că aici sunt chirurgi plasticieni foarte buni”, îşi aminteşte Mariana.

La firma Matutano a început să lucreze ca secretară, în urmă cu opt ani. „În anul 2002 am început afacerea cu case din lemn. Eu i-am recomandat lui Vicente, pe vremea aceea şeful meu, să mergem în România şi să vedem dacă găsim vreun constructor de case. După luni de căutări, l-am găsit tocmai în Moldova”, povesteşte românca.

Firma Matutano S.L. aparţine omului de afaceri spaniol Vicente Matutano şi este administrată de soţia sa, românca Mariana Butoi. Românii au jucat de altfel un rol important în viaţa lui Vicente, atât din punct de vedere personal, cât şi profesional.

Numărul mare de firme de construcţii înfiinţate, în provincia Castellon, de către români  precum şi preţurile mici practicate de acestea l-au determinat pe omul de afaceri spaniol să descopere o nişă de business nouă, fără să reunţe la domeniul imobiliar.

Criza nu a afectat vânzările

„Lumea mă cunoaşte pentru firma de construcţii pe care am fondat-o cu zeci de ani în urmă. Însă, faptul că peste noapte au apărut, ca ciupercile după ploaie, o mulţime de constructori, m-a determinat să schimb profilul firmei şi să mă axez pe casele din lemn, care, acum şase ani, erau o raritate pe piaţa din Castellon”, spune Vicente Matutano (68 de ani).

Ideea unui negoţ cu vânzări de case din lemn a venit de la soţia spaniolului, românca Mariana Butoi. Alături de Vicente, ea a călătorit prin România pentru a-şi găsi un partener de afaceri de la care să cumpere casele şi să le importe în Spania.

După luni de căutări, cei doi au găsit un furnizor în Moldova, cu care colaborează încă de acum şase ani. „Sunt deschis faţă de orice colaborare cu producători de case din lemn din România, varietatea de preţuri şi produse este o parte importantă din afacere”, spune Matutano.

Elementele componente ale caselor sunt produse, împachetate şi încărcate în camioane în România şi sunt asamblate pe terenul celui care le-a comandat în Spania.

Firma spaniolului vinde aproximativ 10 case pe an. „Vânzările caselor din lemn nu au scăzut, chiar dacă acum se trece printr-o perioadă de criză a sectorului imobiliar. Preţul acestora le face accesibile pentru aproape orice buzunar”, declară Vicente Matutano.  Oferta firmei spaniole conţine zeci de modele de case, de diferite dimensiuni. Preţul pentru 120 de metri pătraţi este de aproximativ 60.000 de euro.

„Putem face un proiect personalizat pentru orice buzunar, am adus din România locuinţe chiar şi la preţul de 30.000 de euro”, explică Mariana Butoi.

Casele, asamblate tot de români

Cea mai mare casă pe care firma a asamblat-o în Spania a fost de 180 de metri pătraţi şi a fost cumpărată de un alt om de afaceri care are o firmă de construcţii. „Aceste case sunt cumpărate, în general, de către spanioli, persoane care au o parcelă de pământ în zone din apropierea oraşelor, majoritatea moştenite de la părinţi”, spune Vicente Matutano.

Pentru a asambla o astfel de casă nu este nevoie de un număr mare de muncitori. În momentul de faţă, nu am decât doi muncitori la lucru, unul dintre ei e fiul meu, iar celălalt un român. Ei doi vor reuşi să  ridice casa în doar câteva săptămâni”, spune omul de afaceri.

Vicente este nemulţumit de birocraţia românească şi de preţurile „speciale” pe care producătorii le practică pentru un străin. „Ce nu am înţeles niciodată este de ce, dacă am vrut să cumpăr ceva, pentru mine mereu erau alte preţuri, mult mai piperate, decât pentru un client român?”, se întreabă spaniolul.

image

Am adus din România locuinţe chiar şi la preţul de 30.000 de euro

image


Mariana Butoi
administrator

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite