2009 şi 2010, epocă de aur pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda reticenţei cumpărătorilor, piaţa imobiliară oferă oportunităţi pentru cine ştie ce şi cu cât să cumpere. Acum, că preţurile au revenit la valorile înregistrate în anii trecuţi, există investitori puternici care cercetează îndeaproape real estate-ul autohton.

„Dacă găseşti o proprietate bună la un preţ convenabil, cumpără acum. N-ai nicio garanţie că mâine va mai fi acolo.” Aşa ar putea fi rezumată, în câteva cuvinte, o strategie de acţiune neaşteptată pe timp de criză. „Peste cinci ani, ne vom aminti de 2009 şi 2010 ca fiind cea mai bună perioadă pentru investiţii”, spune Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate Services.

După scăderile masive de preţuri înregistrate până acum, piaţa imobiliară autohtonă se află în sfârşit în punctul în care legea este dictată de cumpărători. „Există multe oportunităţi astăzi. Faptul că oamenii nu vor să investească se datorează în mare parte unui efect psihologic. Când se vor decide să cumpere, vor avea de pierdut”, spune Papageorgiadis

Investiţii de 400 de milioane de euro

În momentul de faţă, spune directorul More Real Estate, există jucători puternici care cercetează piaţa autohtonă. Un exemplu în acest sens este Zeus Capital Partners, un fond de investiţii grecesc activ pe segmentul rezidenţial. „Piaţa va creşte. Investitorii ştiu că pot câştiga mai mulţi bani decât până acum”, crede Papageorgiadis.

Compania pe care o conduce este autorizată de clienţii săi să facă investiţii în valoare de 400 de milioane de euro pentru restul lui 2009. Papageorgiadis se aşteaptă să absoarbă însă doar 160-180 de milioane de euro din acest buget, în funcţie de oportunităţile identificate în piaţă.

Acestor investiţii estimative li se adaugă achiziţii în valoare de două milioane de euro pe care omul de afaceri grec intenţionează să le facă în contul propriei companii. Principalul punct de interes este reprezentat de către proprietăţile generatoare de venit, cum ar fi spaţiile comerciale.

De la începutul acestui an, More Real Estate Services a intermediat tranzacţii în valoare de 70 de milioane de euro. Cea mai mare parte din această sumă a fost direcţionată către achiziţionarea de terenuri în afara Capitalei. De asemenea, achiziţiile făcute în contul companiei în 2009 se ridică la 1,9 milioane de euro.

Bucureştiul nu e Paris

Papageorgiadis spune că, în opinia sa, recesiunea pieţei locale nu este un efect al extinderii crizei americane a creditelor subprime. „Piaţa românească ar fi explodat oricum, pentru că toată lumea pierduse contactul cu realitatea”, spune el. Preţurile pe care le cereau vânzătorii până anul trecut erau nebuneşti, toată lumea avea impresia că România este centrul universului, argumentează el.

Perioada pe care o traversăm acum nu este decât o reaşezare firească a pieţei. Am evitat colapsul, spune directorul More Real Estate, iar rata de scădere a preţurilor este mai lentă. Acesta estimează că abia spre 2011 piaţa va reveni la normal. „ « Normal» nu înseamnă nebunia de până acum. România are un viitor extrem de bun, dar trebuie să înţelegem cine şi unde suntem. Nu ne putem compara cu o ţară vestică în materie de preţuri. Bucureştiul nu e Paris”, încheie Papageorgiadis.

Cărţi despre real estate

Recesiunea imobiliară scoate la iveală primele apariţii ale literaturii de specialitate. Cea dintâi carte de profil a fost lansată recent de Eduard Mircea Uzunov împreună cu Liviu Marcoci. Aceasta reprezintă „un ghid al investiţiei imobiliare inteligente”, după cum o descrie însuşi Eduard Uzunov.

Cartea este pe piaţă în 5.000 de exemplare, iar până la sfârşitul anului va ajunge la 20.000 de exemplare. „Toţi banii proveniţi din vânzări vor fi donaţi unei asociaţii de persoane nevăzătoare şi în aproximativ doi ani va mai urma probabil o carte”, spune Uzunov. Ilias Papageorgiadis a lansat cartea „Romania through my eyes”, tipărită în 1.500 de exemplare.

Volumul reprezintă o colecţie a celor mai bune postări din 2008 pe blogul personal al omului de afaceri. „Cel mai bun moment să vorbeşti este atunci când nimeni altcineva nu vorbeşte”, argumentează omul de afaceri grec.

70 milioane de euro este valoarea tranzacţiilor intermediate de More Real Estate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite