Cele mai ieftine garsoniere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un buget de maximum 30.000 de euro, un cumpărător poate achiziţiona o casă în cel puţin şase mari oraşe din provincie

Când vine vorba de achiziţionarea unei locuinţe, majoritatea potenţialilor clienţi ridică din umeri, cu degetele aţintite spre preţurile ridicate. Ieftinirile din ultimele luni nu par să fi fost de ajuns. În unele oraşe de provincie însă, blocajul imobiliar a generat stabilirea unui nou prag al accesibilităţii. În plus, analiştii imobiliari prevăd o continuare a valului de scăderi pentru mai bine de şase luni.

Potrivit datelor centralizate de „Adevărul“ prin intermediul agenţiilor imobiliare din teritoriu, Botoşaniul se situează pe primul loc în topul celor mai accesibile locuinţe din ţară. Aici, o garsonieră poate fi achiziţionată cu doar 19.000 de euro. În Arad, valoarea medie a unei garsoniere confort 1, de 37 de metri pătraţi, se încadrează între 23 şi 26.000 de euro, în timp ce în Baia Mare marja este puţin mai strânsă, între 24.000 şi 26.000 de euro. Cu un buget ceva mai ridicat, de 30.000 de euro, un potenţial cumpărător are deja mai multe opţiuni. Acesta poate alege între o garsonieră în Focşani, una în Oradea şi alta în Sibiu.

Preţurile, în derivă pentru încă un an

Preţurile reduse ale locuinţelor din provincie au fost stabilite ca urmare a ieftinirilor semnificative din ultimele luni. În Arad, spre exemplu, preţurile au scăzut cu circa 20% faţă de începutul anului. Monica Platon, directoarea agenţiei locale Euromon Imobiliare, spune că, la nivelul lunii ianuarie, preţul mediu pentru o garsonieră era de 30-32.000 de euro. Acum, de-abia maxima tinde spre aceste valori.

Cu toate acestea, cumpărătorii care mai răspund la asemenea oferte se pot număra pe degete. „Se cer 28-29.000 de euro pentru o garsonieră, dar nu se vând”, subliniază reprezentanta Euromon. Pretenţiile prea ridicate ale proprietarilor sunt cele care au generat scăderea volumului tranzacţiilor cu imobile cu 50% faţă de 2007, începând cu lunile martie-aprilie ale acestui an.

În contextul îngheţării pieţei, accentuarea trendului ieftinirilor pare a fi singurul scenariu viabil. Monica Platon crede că preţul unei garsoniere va continua să scadă până la o medie de 20-22.000 de euro şi o maximă de 23-24.000 de euro. În ceea ce priveşte perspectivele de echilibrare a preţurilor în viitorul apropiat, reprezentanta Euromon se arată reticentă. „Eu văd cam într-un an de zile o stabilizare”, subliniază aceasta.

Drumul Taberei, campion pe Bucureşti

Deşi departe de a se încadra în topul celor mai ieftine locuinţe, prin prisma ieftinirilor din ultimele luni, Bucureştiul devine din ce în ce mai atractiv. Nicu Muşat, directorul agenţiei Eimobiliare, spune că cele mai mari corecţii de preţuri au afectat locuinţele din blocurile construite înainte de anii ’70.

“Sunt apartamente care au scăzut şi cu 20% faţă de acum trei luni”, notează acesta. Muşat precizează că una dintre zonele în care s-au făcut cel mai mult simţite ieftinirile este Drumul Taberei. Aici, un apartament vechi de trei camere se tranzacţionează acum şi cu 95.000 de euro. În acelaşi cartier al Capitalei, media pentru garsoniere se situează în jurul a 50-55.000 de euro, deşi unii proprietari se mai încăpăţânează încă să ceară şi peste 70.000 de euro.

 Reprezentantul Eimobiliare subliniază că scăderi au mai avut loc şi în zonele Balta Albă, Titan, deşi nu în aceeaşi măsură ca în Drumul Taberei. În mod paradoxal, subliniază Muşat, în zonele Berceni şi Olteniţei preţurile se menţin ridicate, la fel şi în Militari, unde blocurile sunt mai noi, iar suprafeţele construite, mai ample. Din cauza lipsei cererilor, precizează acesta, “preţurile au început să scadă şi pe segmentul nou”. Astfel, sunt proiecte care promovează acum preţuri de 1.100 de euro plus TVA în Drumul Taberei, faţă de 1.500-1.600 de euro plus TVA, cu câteva luni în urmă.

Ochiul specialistului

Piaţa imobiliară se menţine la un nivel scăzut din punctul de vedere al volumului de tranzacţii; este foarte greu de spus cum se va rezolva blocajul, totul depinde de resetarea raportului cerere-ofertă.

Până acum, cererea solvabilă a scăzut foarte mult, din cauza dobânzilor ridicate la credite. Adoptarea noilor norme BNR “promite” să restrângă şi mai mult acest indicator.

Ca urmare, preţurile locuinţelor vor continua să scadă pe termen scurt. Un număr semnificativ de potenţiali cumpărători vor prefera să amâne decizia de achiziţie pe mai târziu, întrucât nu-şi vor mai permite acelaşi grad de îndatorare ca până acum.
Radu Zilişteanu
analist imobiliar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite