2010, anul relansării companiilor imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70% dintre jucătorii locali sunt pesimişti în privinţa evoluţiei pieţei pentru anul în curs.O nouă etapă de dezvoltare a imobiliarului autohton va demara, probabil, anul viitor. Aceasta este concluzia celui mai recent raport al Deloitte România.

„Deşi momentan se află în expectativă, iar preţurile urmează o tendinţă descrescătoare, industria imobiliară şi de construcţii rămâne optimistă.“

Astfel poate fi caracterizată, în câteva cuvinte, piaţa de real estate, potrivit analizei Deloitte asupra mediului local de afaceri. „Trecem printr-o reaşezare graduală a pieţei. Oamenii sunt pesimişti în privinţa lui 2009, toţi îşi concentrează atenţia asupra lui 2010“, subliniază Antonis Ioannides, Transaction Services Partner în cadrul Deloitte România.

Concluziile prezentate în studiul citat se bazează însă pe aşteptările majorităţii jucătorilor de prestigiu din imobiliarul local – acestea nu au aşadar pretenţia de previziuni de business propriu-zise ale companiei. „Părerile sunt împărţite. Nimeni nu ştie cu adevărat ce se va întâmpla. Vom trăi şi vom vedea“, spune George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

Provocări şi strategii

Pe  termen scurt, industria autohtonă de real estate continuă să funcţioneze sub spectrul recesiunii. „Criza economică globală a dus la anularea sau amânarea multor proiecte de dezvoltare, reducând totodată dramatic şi cererea“, se arată în studiul citat. În acest context, majoritatea directorilor executivi din industrie (73%) sunt pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele acesteia pentru anul în curs.

Provocările majore întâmpinate de aceştia sunt accesul la finanţare (26%), cererea mai scăzută (25%), dar şi schimbările macroeconomice, precum fluctuaţiile cursului de schimb valutar (21%). Costul de finanţare în creştere a fost de asemenea menţionat ca o preocupare majoră (12%).

În acest context, majoritatea companiilor din piaţă se implică activ pentru a contracara efectele declinului economic. Principala direcţie este reprezentată de reducerea costurilor, apoi de diminuarea investiţiilor planificate şi modificarea ofertelor de produse şi servicii, pentru a stimula cererea.

Ies din joc„verigile slabe“

Companiile îşi construiesc strategiile în jurul principalelor avantaje competitive, cum ar fi angajaţii bine pregătiţi (22%), relaţiile solide cu partenerii de afaceri (20%), notorietatea brandului (18%) sau calitatea serviciilor oferite (14%).
În ciuda unei perspective destul de sumbre asupra următoarelor câtorva luni, nivelul de încredere în rândul directorilor companiilor imobiliare autohtone rămâne la un nivel ridicat. Astfel, 77% dintre participanţii la studiu anticipează că îşi vor consolida poziţia pe piaţă până la sfârşitul crizei, în timp ce 20% consideră că îşi vor menţine poziţia pe care o ocupă în prezent.

Perioada actuală poate fi văzută ca un „proces natural de eliminare a verigilor slabe şi de aliniere a câştigătorilor la linia de start“, potrivit analizei Deloitte. Pentru a ajunge acolo, piaţa trebuie să treacă mai întâi printr-un proces de consolidare. Astfel, 34% dintre respondenţi aşteaptă un val de fuziuni şi achiziţii între jucători, precum şi eliminarea unor companii. Cu toate acestea, consolidarea nu va atrage o scădere a competitivităţii, pentru că, în paralel, va avea loc şi o reducere a cererii.

Ajutor de la Guvern

Potrivit studiului Deloitte, directorii executivi din imobiliarul local se aşteaptă la mai mult sprijin din partea Guvernului. 28% dintre respondenţi au identificat cheltuielile publice ca o soluţie pentru problema actuală a infrastructurii.

Printre aspectele menţionate cel mai frecvent de către aceştia se numără nevoia unui angajament din partea administraţiei publice de a dezvolta infrastructura în termenele anunţate, deoarece orice amânare ar avea un impact major asupra  succesului proiectelor din acest sector. În plus, directorii executivi aşteaptă angajamentul autorităţilor faţă de acordarea unor stimulente fiscale, una dintre preocupările lor fiind schimbările recente în privinţa regimului TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite