2009, anul stabilizării pieţei europene
0După un prim trimestru dezastruos din punctul de vedere al investiţiilor, marile companii imobiliare spun că văd luminiţa de la capătul tunelului. Paris, Madrid şi Londra. Acestea sunt metropolele europene cotate cu cele mai mari şanse să atragă interesul investitorilor în perioada următoare.
Amploarea crizei financiare actuale a depăşit majoritatea previziunilor din piaţă. „În primul trimestru din 2009, situaţia economică s-a degradat continuu, un număr de indicatori intrând pe o curbă descendentă mult mai accentuată decât se aşteptase iniţial”, arată un raport al CB Richard Ellis.
În perioada menţionată, volumul tranzacţiilor înregistrate la nivel european a ajuns la 11 miliarde de euro, cu 70% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta este cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii zece ani, potrivit unui raport al companiei imobiliare DTZ.
Cu excepţia Marii Britanii, toate pieţele majore au cunoscut căderi substanţiale ale activităţii de investiţii. Spre exemplu, Franţa a consemnat un declin de 70%, până la 0,8 miliarde de euro, iar Germania o scădere de 50%, până la 1,7 miliarde de euro.
Apar semnalede revenire
În ciuda acestei evoluţii negative a pieţei, semnalele unei reveniri plutesc timid la orizont. Cel puţin, aşa speră marii jucători ai real estate-ului global. „Ultimele săptămâni au înregistrat unele semnale de stabilizare în pieţele financiare şi în economia reală şi este de sperat că cea mai rea dintre scăderile în activitatea economică este de-acum de domeniul trecutului”, arată raportul DTZ.
Potrivit datelor companiei, există indicatori ai faptului că politica de stabilire a preţurilor din pieţele financiare a fost exagerat de pesimistă în primele două luni ale anului.
„În SUA şi Marea Britanie, activitatea din piaţa rezidenţială pare să înceapă să-şi revină, iar încrederea consumatorilor a crescut comparativ cu nivelurile minime atinse recent în SUA şi Europa”, subliniază autorii studiului DTZ. În acest context, pe parcursul lui 2009, piaţa imobiliară ar trebui să profite din plin de creşterea interesului investitorilor în ceea ce priveşte asumarea riscurilor.
„Având în vedere că numărul de tranzacţii creşte încet, este evident că pieţele imobiliare europene se mişcă acum la viteze diferite în ceea ce priveşte reglementarea preţurilor, influenţată şi de starea economiilor individuale”, spune Jonathan Hull, Executive Director Capital Markets pentru regiunea EMEA în cadrul CB Richard Ellis.
Totuşi, se poate spune că Londra, Madrid şi Paris sunt pieţele care se apropie de următoarea etapă a ciclului economic. Cu yield-uri prime situate la cel mai scăzut nivel din Europa, acestea generează un mai mare interes din partea investitorilor.
Marea Britanie,prima pe listă
Prima pe lista revenirii este Marea Britanie - de altfel, prima piaţă europeană lovită de recesiunea imobiliară. Aici, activitatea de investiţii pare să fi atins nivelul cel mai de jos în primul trimestru al anului, cu o valoare de patru miliarde de euro, potrivit lui Michael Haddock, Director Capital Markets Research pentru regiunea EMEA în cadrul CB Richard Ellis.
Având în vedere corecţiile rapide ale yield-ului de până acum, interesul investitorilor începe să se îndrepte către segmentele prime ale pieţei, mai ales spre Londra.
„Marea Britanie pare pregătită să fie prima piaţă europeană care să înregistreze o revigorare a activităţii de investiţii”, subliniază Haddock. Acesta precizează însă că numai cererea venită din partea chiriaşilor şi numărul de proiecte vor determina nivelul preţurilor pe termen mediu.
Mersul preţurilor
Cele mai importante tranzacţii în T1 2009:
Proiect Ţară Valoarea tranzacţiei
1. Portofoliul Dawnay Day Marea Britanie 650 milioane de lire sterline
2. Centrul comercial Meadowhall Marea Britanie 588 milioane de lire sterline
3. Yuyhny Port, proiect de birouri Rusia, Moscova 300 milioane de dolari
4. Portofoliu de 11 cinematografe Franţa 153 milioane de euro
5. Centrul comercial Auchan Monza Italia 143 milioane de euro
6. Designer Outlets Zweibrucken Germania 113 milioane de euro
7. Clădire de birouri în Piaţa Catalunya Spania, Barcelona 82 milioane de euro
Sursa: DTZ
Vezi în dreapta mai multe informaţii în studiile DTZ şi CBRE