2010, anul revenirii spaţiilor industriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa parcurilor industriale şi logistice din Europa se află în plină încetinire, tendinţă cauzată de efectele recesiunii economice mondiale. Niciun stat din Europa nu se poate feri de efectele globalizării. Anumite ţări însă, precum Polonia şi Cehia, sunt mai bine poziţionate pentru înfruntarea crizei.

Activitatea de producţie este afectată mai puternic decât cea de distribuţie, însă în anumite ţări, cum e Marea Britanie, oferta pe piaţa de distribuţie este în exces, conform unui raport al companiei de consultanţă imobiliară King Sturge.

„Globalizarea se întâmplă. În timp ce comerţul la nivel mondial se va restrânge în 2009, primul an de declin din 1980 încoace, transportul naval descreşte, dar pe termen lung factorii propulsanţi ai globalizării vor continua să acţioneze. Globalizarea a reprezentat un factor cheie în stimularea cererii de spaţii de depozitare în toată Europa”, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară King Sturge.

Porturile vor determina revenirea cererii

Pornind de la premisa revigorării economice, prognozată să înceapă în 2010, King Sturge estimează că primele semne de îmbunătăţire a situaţiei pieţei imobiliare vor fi vizibile anul viitor. La acel moment se preconizează încheierea procesului de ajustare a preţurilor şi stabilizarea valorii capitalurilor.

Cererea va înregistra o recuperare „cu paşi mici”, dar aceasta va fi susţinută de creşterea şi schimbările care se vor înregistra la nivelul reţelelor logistice şi al segmentelor industriale specifice care iau amploare, cum ar fi gestionarea deşeurilor şi reciclarea.

Porturile vor reprezenta un factor propulsant al cererii pe piaţa industrială pe măsură ce va începe redresarea. Cererea pentru depozite destinate distribuţiei mărfurilor din apropierea porturilor şi aeroporturilor va fi cea mai însemnată.

Centrele logistice plasate strategic, care pun la dispoziţie spaţii de depozitare moderne pentru a deservi nevoile comercianţilor în cele mai mici detalii şi a celor care efectuează livrări la domiciliu, sunt de asemenea vectori esenţiali ai unui plus de performanţă.

Doar 5% grad de ocupare

Un raport al companiei DTZ Echinox arată că, la nivel european, există peste 20 de oraşe care oferă semnificante oportunităţi de investiţii.

Printre cele mai vizibile pieţe pentru investiţii se numără metropole precum Londra, Liverpool sau Gateway. Acestea reprezintă pieţele cu cel mai mare potenţial de expansiune, datorită multiplelor posibilităţi de transport, iar cele mai importante sunt porturile şi aeroporturile.

„Punctele forte ale dezvoltării acestui tip de spaţii sunt în mod cert cele mai mari centre de transport. De aceea, se aşteaptă ca volumul spaţiilor de depozitare să crească semnificativ în aceste zone, de la cei 5% cât ocupă în prezent, la un procentaj de ocupare de peste 30% în următorii ani”, spune Simon Lloyd, şeful diviziei de spaţii industriale şi logistice pe Europa Centrală şi de est din cadrul  DTZ Echinox.

Mersul preţurilor

- În ceea ce priveşte volumul de spaţii, Bulgaria rămâne una dintre ţările cu cele mai puţine spaţii industriale disponibile. Aceasta deţine în prezent 1,2 milioane de metri pătraţi de astfel de spaţii. Iar preţul pentru un metru pătrat este de aproximativ 72 de euro, într-un spaţiu plasat în capitala Sofia.

- Cehia înregistrează în prezent un volum de 3,6 milioane metri pătraţi, la preţul de 63 euro pe metru pătrat în Praga. Polonia este cea mai „bogată” din Europa Centrală şi de Est, cu peste patru milioane de metri pătraţi de spaţii industriale, cu preţuri de 72 euro pe metru pătrat în Varşovia, potrivit studiului King Sturge.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite