Vremuri bune pentru cowboy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremuri bune pentru cowboy
Vremuri bune pentru cowboy

Fermele de animale scose la vânzare dispar de pe piaţă în doar câteva săptămâni. În cazul multora dintre ele, se ajunge chiar la licitaţii. Un astfel de complex cuprinde zeci de hectare de teren, construcţiile aferente necesare unei astfel de afaceri, dar şi clădirile proprietarului sau ale angajaţilor.

Americanii mănâncă anual aproape 13 milioane de tone de carne de vită. 34,4 milioane de vaci se taie în acest scop. Doar 7% din această cantitate merge la export, deşi cererea, atât internă, cât şi externă, este mult mai mare. Acesta este principalul motiv pentru care fermele de animale sunt din ce în ce mai căutate de către investitori.

Tranzacţii record

De exemplu, în Oregon, nu cu mult timp în urmă, proprietarul Ochoco Ranch a obţinut 42.500.000 de dolari pentru 17.000 de hectare de teren. Această sumă păleşte însă  în faţa celei solicitate pentru ferma „Bell“ din New Mexico, San Miguel, respectiv 99 de milioane de dolari. „Această proprietate este una dintre cele mai cunoscute din Statele Unite ale Americii, atât datorită animalelor crescute aici, cât şi pentru istoricul ei. Primele atestări sunt cunoscute din 1824“, explică Rue Balcomb, unul dintre agenţii imobiliari însărcinat de către proprietari să găsească un cumpărător.

Cele peste 117.000 de hectare sunt alcătuite din păşuni, păduri, toate străbăture de mai multe râuri. Există chiar şi un mic lac. Vârful de lance îl reprezintă zona rezidenţială, cu o suprafată de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, care conţine terenuri de tenis, piscine, case pentru angajaţi şi „conacul“ oficial, care are nu mai puţin de opt dormitoare. O altă fermă care atrage atenţia investitorilor este Debonaire Farms, pentru care s-a organizat chiar şi o licitaţie în urma căreia se va alege viitorul proprietar.

Fiecare dintre cele patru parcele care alcătuiesc ferma pot fi licitate pornind de la un preţ minim de 50.000 de dolari. „Câştigat este însă cel care le va cumpăra pe toate, împreună cu casa, care valoarează la rândul ei câteva sute de mii de dolari“, spune promotorul proprietăţii, Shelly Fraley. Astfel de oportunităţi pot fi acum găsite şi în Europa.

În Cala de Mijas, Malaga, Spania, la doi paşi de zona turistică a Costei del Sol, o fermă cu patru grajduri pentru cai şi spaţii cu capre sau gâşte a apărut în oferta agenţiilor imobiliare. „Actualii proprietari au transformat aceasta fermă în decursul ultimului deceniu într-o proprietate de lux,“ spune Tunde Şerban, reprezentantă a ESPI, agenţia imobiliară care promovează această proprietate. Locuinţa principală este o casă autentică de lemn adusă din Tennessee, SUA şi are o suprafaţă de 428 de metri pătraţi.

Ei i se adaugă o casă de oaspeţi de 154 de metri pătraţi. Ambele sunt dotate cu aer condiţionat sau şemineu, iar locatarii au la dispoziţie o piscină privată. Pentru întreg complexul amenajat pe un teren de 13.627 de metri pătraţi proprietarul cere 1.295.000 de euro. „Avantajul principal al acestei ferme este că poate fi utilizată atât pentru creşterea animalelor, cât şi în scop turistic“, explică Tunde Şerban.

Mersul preţurilor

Cu toate că fermele pentru animale sunt printre cele mai căutate proprietăţi din Statele Unite ale Americii, în condiţiile în care lichidităţile din piaţă sunt destul de scăzute, există şi proprietari care fac reduceri semnificative. De exemplu, preţul fermei Double XX din Colorado, care acum o lună costa aproape 10 milioane de euro, este de aproximativ 8 milioane de euro, potrivit ofertei afişate pe site-ul agenţiei imobiliare care promovează proprietatea.

Cu 5 milioane si jumătate de euro mai puţin se cere şi pentru Wilderness Ranch, care iniţial costa 20 de milioane de euro. Aceste promoţii sunt printre cele mai importante din piaţă. Majoritatea proprietăţilor care depăşesc valoarea de un milion de euro au reduceri de maximum 100.000 de euro, iar cele care costau câteva sute de mii de euro beneficiază de discounturi de aproximativ 50.000 de euro.

Majoritatea fermelor scoase la vânzare au suprafeţe cuprinse între 40 şi 80 de hectare, iar preţul mediu este de 800 de  dolari pentru un hectar, potrivit landandfarm.com.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite