Vânzările şi-au luat concediu în august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările şi-au luat concediu în august
Vânzările şi-au luat concediu în august

După o uşoară creştere a preţurilor în luna precedentă, trendul descedent a fost reluat. De la începutul acestui an, imobilele s-au ieftinit cu valori cuprinse între 10 şi 40%. Cu toate acestea, tranzacţiile sunt încă la un nivel minim.

Prima jumătate a acestui an este caracterizată de compania de consultanţă imobiliară Darian drept o perioadă de contractare aproape instantanee a numărului tranzacţiilor. Compania observă că scăderea preţurilor imobilelor a fost una târzie. „Aceasta a survenit întârziat, abia după o perioadă în care dezvoltatorii au renunţat la speranţa unei reveniri spectaculoase“, se arată într-un studiu Darian.

Luna iulie este una în care scăderile de preţ au luat o pauză. Agenţiile imobiliare raportaseră chiar o uşoară creştere. Minunea nu a ţinut mult, iar luna august a readus optimiştii cu picioarele pe pământ. Agenţiile pun acest fenomen pe seama concediilor. Programul guvernamental Prima Casă a provocat o polarizare a preţurilor din zona 50.000-70.000 de euro înspre valoarea maximă garantată de stat, respectiv 60.000 euro, potrivit analizei citate.

Prima Casă, valuri într‑un pahar cu apă

„Proprietăţi scoase la vânzare cu preţuri de 54-58.000 de euro au înregistrat o ajustare rapidă în sus odată cu anunţarea demarării acestui program, în timp ce efectul invers, de scădere a preţurilor până în această zonă se înregistrează preponderent la dezvoltatorii presaţi din punct de vedere financiar. P

e termen lung însă, valorile proprietăţilor vor trebui să urmeze trendul economic general, iar semnalele din acest sector nu sunt cele mai favorabile“, se arată în studiu. În luna iulie preţurile apartamentelor au crescut, însă, conform agenţiilor imobiliare, fenomenul a fost unul artificial.

„Deoarece trendul de creştere nu s-a menţinut, noi credem că acea evoluţie a valorilor medii din iulie nu reprezintă o creştere sustenabilă, ci una artificială, creată, printre altele, şi de primul impuls la programul Prima Casă“, spun reprezentanţii portalului imobiliar magazinuldecase.ro.

Ofertă în scădere

Numărul ofertelor nou apărute pe piaţă a scăzut cu 0,9% în luna august faţă de luna precedentă, fiind  scoase la vânzare aproximativ  2.200 de apartamente, potrivit site-ului AnunturiParticulari.ro. Cele mai putine oferte au apărut pentru apartamentele de patru camere.

Doar 200 de astfel de locuinţe au fost scoase la vânzare, în creştere cu 15% faţă de iulie. Numărul de oferte de garsoniere a scăzut cu 4%, înregistrându-se 490 de oferte noi. Apartamentele de două camere sunt cele mai numeroase pe piaţă la momentul actual. Cele nou apărute la vânzare au fost în număr de 880 în august, cu  3,5% mai puţine faţă de iulie.

Au apărut 670 de oferte noi de trei camere, în scădere cu 4% faţă de luna precedentă. Raportat la august 2008, numărul de oferte a scăzut în medie cu 32%. Cea mai drastică scădere, 40%, s-a înregistrat pe segmentul garsonierelor.

Datele companiei magazinuldecase.ro indică aceeaşi tendinţă, chiar dacă cifrele diferă. Astfel, numărul garsonierelor din ofertă a scăzut de la 611 în iulie la 567 în august, ceea ce înseamnă o diminuare cu 7%. Numărul apartamentelor de două camere scoase la vânzare s-a diminuat cu 9%, de la 1.064 în iulie la 963 în august.

image

Dezvoltatorii au optat pentru ieftinirea apartamentelor noi fiind presaţi de ratele la băncile care i-au creditat Foto: Lucian Muntean

Cât priveşte imobilele de trei camere, numărul acestor oferte a scăzut cu 15% în august (863) spre deosebire de iulie (732). Dacă facem o comparaţie şi cu august 2008, observăm că ofertele scoase la vânzare s-au micşorat chiar şi până la  aproape 30%.

Cuantumul ieftinirilor, o nebuloasă

Este greu de precizat cu cât anume s-au mai ieftinit casele cât timp aţi stat la mare. Agenţiile oferă date diferite. Cert este că acum e mai indicat să ieşi la cumpărături decât era cu o lună înainte. Reprezentanţii AnunturiParticulari.ro precizează că preţul mediu solicitat de proprietari pentru garsoniere s-a diminuat cu 0,6% în raport cu luna iulie, ajungând la o medie de 46.000 de euro.

Pentru apartamentele de două camere a fost solicitat, în medie, un preţ de 69.000 de euro, mai mic cu 2% faţă de luna precedentă. La trei camere, preţul mediu de strigare a fost de 93.000 de euro. Faţă de luna iulie, acesta a bifat o reducere de 4,6%, mai mare decât pentru garsoniere şi două camere. Apartamentele de patru camere au cunoscut în luna august o scădere de 5,2% faţă de iulie, pentru acestea fiind solicitat un preţ mediu de 121.800 de euro.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile s-au micsorat simţitor. Astfel, pentru două camere s-a solicitat mai puţin cu 36%, pentru garsoniere mai puţin cu 37%, pentru trei camere 36%, iar la patru camere ieftinirea a fost procentual de 39%.

Datele celor de la magazinuldecase.ro diferă, însă merg pe aceeaşi idee. Potrivit acestora, imobilele vechi scoase la vânzare în luna august au un preţ mediu mai mic cu aproximativ 3% faţă de luna iulie. Astfel, în cazul garsonierelor, preţul mediu de strigare a scăzut cu aproximativ 3%, de la 50.600 de euro în iulie, la 49.000 de euro în august.

Pentru imobilele de două camere, valoarea medie s-a redus cu 3% în luna curentă faţă de luna trecută, de la 75.700 de euro la 73.428 de euro. La apartamentele de trei camere, preţul mediu s-a diminuat cu 4%, de la 105.000 de euro în lulie la 100.500 de euro în august. Pentru cele trei tipuri de imobile rezultă o medie a scăderilor de 3% pentru august. În schimb, luna trecută s-a înregistrat o creştere medie de 3,3%.

Apartamentele vechi, cele mai afectate

Reprezentanţii Darian precizează că apartamentele vechi au devenit cele mai ieftine proprietăţi. Preţul acestora s-a depreciat cu 23% de la începutul anului, la nivel de ţară. Comparativ, imobilele noi au un preţ doar cu 17% mai mic decât cel afişat în ianuarie.

Nu în toată ţara apartamentele vechi au fost afectate. Baia Mare este  o zonă în care apartamentele noi sunt cele din care a muşcat criza. Aici, dezvoltatorii au fost nevoiţi să scoată imobilele în piaţă la preţuri cu 35% mai mici. Cei care au avut apartamente vechi şi au ţinut să le vândă au fost nevoiţi să lase doar 25% din preţ.

„Reducerea costurilor de construcţie şi cu forţa de muncă a permis dezvoltatorilor să încerce o adaptare a ofertei la segmentul majoritar de piaţă a cumpărătorilor. Scăderile preţurilor la proprietăţi rezidenţiale în primul semestru al anului s-au situat în intervalul 10-40%, în funcţie de amplasament sau finisaje“, arată cei de la Darian.

40% este ieftinirea maximă din prima  jumătate a anului

Baia Mare este oraşul cu ieftinirile cele mai mari pe segmentul nou

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite