Vânzările de case americane, în regres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările de case americane, în regres
Vânzările de case americane, în regres

Tranzacţiile imobiliare cu locuinţe au scăzut cu 2,7% în august faţă de iulie. 5,1 milioane de unităţi locative au fost vândute în august. Diminuarea vine după o perioadă de patru luni în care vânzările crescuseră cu 15,2%.

Numărul de locuinţe vândute în august în SUA a scăzut faţă de luna precedentă cu 2,7%. Cu toate acestea, volumul tranzacţiilor este mai mare cu 3,4% faţă de cele 4,93 milioane de locuinţe vândute în august 2008, potrivit datelor National Association of Realtors (NAR) – Asociaţia Naţională a Agenţilor Imobiliari.

Printre motivele tendinţei crescătoare a fost şi decizia autorităţilor de a acorda o reducere la impozit de 10%, dar nu mai mult de 8.000 de dolari, pentru persoanele care achiziţionează pentru prima dată o casă. „Vânzările de locuinţe s-au redus faţă de puternica îmbunătăţire din iulie, dar continuă să fie mult mai ridicate faţă de perioada de dinaintea acordării acestui stimul. Reducerea taxei are efectul dorit, acela de a aduce cumpărătorii pe piaţă. Declinul din august arată însă că nu putem afirma încă cu siguranţă că piaţa şi-a revenit total“, afirmă Lawrence Yun, economist-şef în cadrul NAR.

Scutirea de impozit a revigorat piaţa

Potrivit unui studiu realizat de NAR, 30% dintre tranzacţiile din august au fost realizate de persoane care cumpără pentru prima dată o casă, în timp ce 31% dintre vânzări au implicat proprietăţi de tip „foreclosure“ – executate silit şi  scoase la licitaţie de către bănci. „Tendinţa recentă arată o îmbunătăţire pe scară largă la nivelul întregii ţări, dar, din cauza unei creşteri estimate a proprietăţilor de tip «foreclosure» în următoarele 12 luni, vom fi nevoiţi să menţinem un nivel sănătos de cumpărători gata să absoarbă stocul“, adaugă Yun.

În ultima vreme, ritmul în care locuinţele executate silit sunt scoase la licitaţie de către bănci încetinise. Unii specialişti, citaţi de „The Wall Street Journal“ spun însă că acest lucru nu face altceva decât să prelungească criza de pe piaţă şi să creeze „stocuri-umbră“.  „Va fi, la un moment dat, o inundaţie de case deţinute şi scoase la vânzare de către bănci“, spune John Burns, un consultant imobiliar cu sediul în Irvine, California. Burns crede că atunci când „atacul“ va veni,preţurile se vor diminua şi mai mult. El estimează o scădere medie de 6% anul viitor. Ivy Zelman, CEO al companiei de cercetare Zelman & Associates, estimează că trei-patru milioane de proprietăţi de tip „foreclosure“ vor ajunge pe piaţă în următorii ani. Cât de traumatic va fi impactul depinde de cât de mult va semăna debitul vânzărilor cu „un furtun de pompier sau cu unul de grădină sau cu un robinet care picură“.

Preţurile au crescut cu 0,3%

În aceste condiţii, „o extindere a perioadei de acordare a reducerii impozitului pentru primii cumpărători pare a fi critică pentru a atrage pe piaţă cumpărători calificaţi din punct de vedere financiar“, subliniază Yun. Programul guvernamental urmează să ia sfârşit pe 30 noiembrie. Aprobarea unui dosar durează, în medie 60 de zile, astfel încât influenţa benefică a reducerii de impozit asupra pieţei imobiliare se va sfârşi cât de curând. Programul a influenţat şi evoluţia preţurilor, nu numai pe cea a vânzărilor. Astfel, costurile au crescut cu 0,3% în iulie faţă de iunie, potrivit datelor Federal Housing Finance Agency.

Asta înseamnă o scădere de 4,3% faţă de 2008 şi una de 10,5% faţă de vârful înregistrat în aprilie 2007. „Credem că preţurile se vor diminua pe parcursul toamnei, atunci când proprietăţile de tip «foreclosure» vor reprezenta o parte mai mare a vânzărilor“, a scris Nicholas Tenev, economist în cadrul Barclay Capital, într-o notă adresată clienţilor săi, potrivit Associated Press.

Mersul preţurilor

Preţul mediu al locuinţelor existente în SUA a fost, în august, de 177.700 de dolari, la nivel naţional, potrivit datelor NAR. Proprietăţile executate silit şi scoase la vânzare continuă să distorsioneze costul mediu, pentru că ele se tranzacţionează, în general, cu 15%-20% mai jos faţă de preţul pieţei.

Cel mai mic preţ mediu, 149.900 de dolari, s-a înregistrat în august în regiunea Centru-Vest (Midwest). Aici, vânzările au scăzut cu 6,6%. Valoarea este cu 10% mai mică decât în august 2008. În Sud, costul mediu a ajuns la 157.400 de dolari, cu 11% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În Vest, preţul mediu a fost, în august, 220.500 de dolari, o scădere de an la an de 12,2%. În Nord-Est, costul mediu a fost 241.100 de dolari, cu 10,5% mai mic decât în august anul trecut. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite