Uşoară revenire în construcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uşoară revenire în construcţii
Uşoară revenire în construcţii

Raportat la luna aprilie, volumul de lucrări a crescut cu 9, 5%. Cu toate acestea, situaţia este încă dezastruoasă comparativ cu anul trecut. În ciuda puseului de creştere, estimările pentru perioada următoare sunt sumbre. Patronii din construcţii estimează că, în lunile care urmează, vor avea mai puţin de lucru.

Comparativ cu începutul acestui an, declinul activităţii de pe şantiere a avut un cuantum de 9,4%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În primele cinci luni, scăderea a fost de 23,7% la reparaţiile curente, de 18,9% în cazul reparaţiilor capitale şi de 2,9% la lucrările de construcţii noi. Volumul lucrărilor de construcţii la clădirile rezidenţiale a crescut însă cu 8%.

Piaţă dezmorţită

Chiar dacă datele strânse de INS subliniază o situaţie sumbră în piaţa de construcţii, raportat la luna anterioară se poate vorbi de un adevărat sprint al lucrărilor.

Faţă de luna aprilie a acestui an s-a înregistrat o creştere de 9,5% a volumului de lucrări. În luna precedentă, comparativ cu martie se bifase, în mod paradoxal, o scădere a volumului de lucrări. În aprilie faţă de mai, volumul lucrărilor de pe şantiere se diminuase cu 1%.

În lunile martie-iunie activitatea din construcţii are cea mai mare intensitate, într-un an normal. Acum, în mai, raportul INS arată că pe toate elementele de structură s-au înregistrat creşteri, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente ţinând capul de afiş la acest capitol cu un avans de 19,1%. S-au construit cu 7,8% mai multe locuinţe noi şi au fost efectuate reparaţii capitale cu 4,9% mai mult decât în aprilie. 

Şir de falimente

Răzvan Niculescu-Aron, vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii, crede că aceste date ar trebui să satisfacă pe oricine. „În lunile viitoare, faţă de anul trecut vor fi scăderi mai mari de 25%. Dacă nu se iau măsuri urgente piaţa de construcţii se va diminua constant“.

Acesta propune trei seturi de măsuri. Primul set vizează o relaxare fiscală pentru a stopa numărul mare de falimente din domeniu, în special în rândul firmelor mici.

A doua propunere ţine de o coerenţă legislativă a cărei lipsă în prezent face imposibile orice fel de predicţii financiare în domeniu şi alungă, în acelaşi timp, investitorii străini.

Ultima recomandare se referă la nevoia de continuitate a programelor guvernamentale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite