Turcii livrează cele mai multe birouri în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre cei aproximativ 200.000 de metri pătraţi de clădiri office care vor fi terminaţi anul acesta, aproape 85.000 de metri pătraţi aparţin unei companii din Ţara Semilunei. Deşi austriecii sunt cei mai mari proprietari de birouri din România, nu sunt şi cei care au finalizat cele mai multe clădiri de acest tip în 2009 sau care vor fi gata anul acesta.

În 2010, investitorii de la Anchor vor fi campioni la livrarea de spaţii de birouri prin finalizarea Anchor Plaza Metropol, cu 36.600 de metri pătraţi închiriabili şi Anchor Plaza Downtown cu 47.250 de metri pătraţi închiriabili. Astfel, „topul" investorilor străni în România, din punctul de vedere al mărimii suprafeţelor construite pentru acest segment, se schimbă din nou.

Asta după ce anul trecut, trei companii greceşti au livrat aproximativ 30% din totalul spaţiilor noi, un procent similar cu cel al investitorilor autohtoni, conform unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Alte 40% dintre suprafeţele de acest tip au fost finalizate de companii din Marea Britanie, Austria, Cehia, Statele Unite ale Americii sau Polonia. „Din punct de vedere financiar, cele mai mari sume investite anul trecut au provenit de la dezvoltatori originari din Polonia, Franţa, Marea Britanie, Austria, Grecia, urmând ca în viitor companii din Israel şi Turcia să se alăture acestora", spune Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting DTZ.

Cele mai mari clădiri de birouri finalizate anul trecut sunt Global City, cu 42.000 de metri pătraţi închiriabili, construcţie dezvoltată de grecii de la Global Finance şi Floreasca Business Park, cu 36.000 de metri pătraţi şi care aparţine companiei ceho-americane Portland Trust.

Pe următorul loc se află Cubic Center - 27.000 de metri pătraţi, al cărei dezvoltator este Fabian Capital, joint venture între ExpertRo Invest din România şi o companie britanică. Ultima în acest top este City Gate al GTC Polonia, cu o suprafaţă de 21.000 de metri pătraţi închiriabili.

Periferia oraşului, cea mai căutată

Majoritatea investiţiilor străine se îndreaptă spre dezvoltarea de clădiri de birouri localizate în zona de centru-nord, nord şi vest, cu o raţie a locurilor de parcare cuprinsă între 1 la 60 de metri pătraţi închiriabili şi 1 la 100 de metri pătraţi închiriabili, respectiv o suprafaţă pe nivel de aproximativ 1.600 - 2.800 de metri pătraţi, în cazul clădirilor de birouri de peste 20.000 de metri pătraţi închiriabili sau de 600 - 1.300 de metri pătraţi în cazul clădirilor cu o suprafaţă mai mică de 20.000 de metri pătraţi închiriabili, potrivit lui Bogdan Sergentu.

Israelienii fac cea mai mare clădire office

Cea mai mare clădire de birouri, cu 55.000 de metri pătraţi închiriabili, care va fi finalizată în 2010 este Platinum Business & Convention Center situată la intrarea în Bucureşti, pe DN1. „Clădirea a necesitat o investiţie de 100 de milioane de euro şi este închiriată în proporţie de 15%, deoarece campania de închirieri a început din luna noiembrie 2009, dupa conturarea efectivă a proiectului pentru că strategia Willbrook este de a-şi marketa produsele abia după ce acestea sunt finalizate.", spune Ştefan Gheorghiu, director comercial al Wilbrooke Management International, compania dezvoltatoare a clădirii de birouri. Tot în 2010 va termina şi firma austriacă Europolis clădirea Orhideea Towers care oferă 44.000 de metri pătraţi închiriabili.

„Un alt proiect anunţat pentru următoarea perioadă aparţine tot unor austrieci, respectiv Raiffeisen Evolution, care va construi cei 41.000 de metri pătraţi din Sky Tower în momentul în care va avea asigurată o rată de pre-închiriere de aproximativ 30-40%", conform lui Sergentu.

Paralelă cu pieţele internaţionale

România a ocupat locul 16 din 25 într-un clasament privind cele mai atractive economii pentru investitorii străini, top alcătuit de firma de consultanţă AT Kearney. În acest an China este percepută drept cea mai buna ţară de investiţii, la fel ca şi în urmă cu trei ani.

Unii investitori, cum sunt NBGI Private Equitz, fondul de investiţii al Băncii Naţionale din Grecia sau compania spaniolă de private equity Azora Europe au preferat să renunţe la proiectele office din România pentru a se reorienta către Polonia sau Cehia.

Cei mai importanţi investitori din Bulgaria provin din Austria şi Marea Britanie, dar ţara vecină se bazează însă pe dezvoltatori din propria ţară, nefiind foarte atractivă pentru străini.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite