Tranzacţii imobiliare şi profituri în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tranzacţii imobiliare şi profituri în scădere
Tranzacţii imobiliare şi profituri în scădere

Impozitele pe veniturile din transferurile de proprietăţi s-au redus şi ele cu 63%. În primul semestru din 2009 au fost încheiate 162.724 de operaţiuni, faţă de 249. 792 de tranzacţii în aceeaşi perioadă din 2008. În aceste condiţii, cum se descurcă dezvoltatorii?

Procentual, numărul de tranzacţii din primul semestru din 2009  a scăzut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul tot mai mic de tranzacţii anunţat de agenţiile imobiliare de-a lungul acestui an este confirmat oficial de cea mai recentă statistică a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (UNNPR).

„Dacă includem şi scăderea precontractelor de vânzare-cumpărare încheiate, atunci diminuarea este mult mai mare, ea poate ajunge până la 50%”, consideră Ruxandra Cleciu, membru în Comisia de Cenzori a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). Mai mult, statistica UNNPR arată că în iunie au fost încheiate cu 475 mai puţine contracte faţă de aceeaşi lună din 2008.

Probleme pentru developeri

Şi valoarea impozitelor pe veniturile din transferuri a scăzut considerabil, cu 63%, până la 214,3 de milioane de lei, potrivit datelor notarilor publici. Impozitele încasate din veniturile din tranzacţii cu locuinţe şi terenuri în primul semestru din anul trecut au totalizat 585,5 de milioane de lei. Impozitul este cuprins între 1% şi 3%, în funcţie de valoare şi data dobândirii proprietăţii.

Notarii au estimat în februarie o scădere a numărului tranzacţiilor imobiliare în acest an de aproximativ 30-50%, având în vedere semnalele din piaţă şi evoluţia din prima lună a anului, când s-a înregistrat o reducere de 50%. În 2008 au fost perfectate 484.765 de tranzacţii imobiliare, în scădere cu 7,07% faţă de 2007.

Dezvoltatorii au mult de suferit în aceste condiţii de piaţă. Este şi cazul companiei Impact Developer & Contractor, al cărei profit a scăzut, în acest an, cu 85%.

Developerul a obţinut un profit net de 2,03 milioane lei, în primul semestru al acestui an, cu 85% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. În primele şase luni ale anului trecut, Impact afişase un profit net de 14,08 milioane de lei. Afacerile dezvoltatorului s-au redus la 29,6 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie 2009, cu 62% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 77,6 de milioane de lei.

Recompartimentarea ca opţiune pentru clienţi

Compania Impact a fost una dintre primele care s-au adaptat la piaţa dificilă, oferind modalităţi de plată tot mai diverse.

„Faptul că am mizat pe soluţii de achiziţie construite pentru posibilităţile specifice fiecărui tip de client, coroborat cu soluţiile de proiectare de locuinţe ce permit configurarea interiorului în funcţie de nevoile actuale ale beneficiarului – mă refer la locuinţele de tip kaleidoscop cu perimetru fix dar cu funcţiuni modificabile – pare să fie reţeta pentru menţinerea unui trend pozitiv de activitate”, a declarat Carmen Săndulescu, directorul executiv al dezvoltatorului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite