Subînchirierea, soluţie anticriză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest an totalul spaţiilor de birouri subînchiriate s-au ridicat la aproximativ 3.800-4.200 de metri pătraţi
În acest an totalul spaţiilor de birouri subînchiriate s-au ridicat la aproximativ 3.800-4.200 de metri pătraţi

Oferta de spaţii office a crescut în ultimul an ca urmare a acestei strategii. Strategiile de limitare ale costurilor au împins unele companii să restrângă spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea şi să-şi subînchirieze suprafaţa excedentă.

Cedarea de către chiriaşii principali ai clădirilor de birouri a unor metri pătraţi din spaţiul lor de birouri, la preţuri ceva mai mici decât cele pe care le-au contractat iniţial a reprezentat o soluţie de reducere a costurilor. Primele companii care au optat pentru această variantă au fost multinaţionalele.

„Estimăm că spaţiile subînchiriate s-au ridicat la aproximativ 3.800-4.200 de metri pătraţi. Aici sunt incluse şi contractele realizate direct între proprietarii imobilelor şi noii chiriaşi, prin eliberarea de sub obligaţii a companiei ce ar fi trebuit să subînchirieze", declară Mirela Raicu, corporate senior consultant şi partener al companiei de consultanţă imobiliară Esop Consulting.

Mai mult decât atât, acest nou segement al pieţei de birouri este unul cu potenţial mare de creştere. „În mod cert vorbim de un nou sector al pieţei, care în viitor va creşte şi care va continua să existe până în momentul în care cererea va echilibra oferta", susţine Monica Vasile, consultant al departmentului de biroruri al DTZ Echinox.

Între 10 şi 30% din spaţiu

Majoritatea firmelor care au subînchiriat spaţii de birouri au fost din domeniile FMCG, farmaceutic, financiar, consultanţă sau servicii de business. „Companiile care aveau suprafeţe mari, unele dintre ele contractate cu scopul extinderilor în timp, care ulterior au fost revizuite, au oferit spaţii de subînchiriat. Suprafeţele contractate prin subînchiriere au variat de regulă între10% şi 30% din spaţiul deţinut de o firmă", explică Mirela Raicu.

În acelaşi timp, motivul principal pentru care companiile au adoptat această tactică a fost recesiunea economică. „Majoritatea sunt companii care din cauza configuraţiei actuale a pieţei au fost nevoite să-şi reducă activitatea, astfel rezultând spaţiu excendentar", completează Monica Vasile. De asemenea actualii chiriaşi arată flexibilitate în discuţiile comerciale, fiind nevoiţi să-şi micşoreze costurile de acomodare.

Confort limitat

Ca orice sector de piaţă acesta are şi părţi bune, dar şi dezavantaje, care vizează în primul rând limitarea confortului. „Este un segment bine-venit în structurile pieţei, pentru că a completat ansamblul de soluţii existente.

S-a dovedit a fi uneori răspunsul potrivit pentru anumite companii", afirmă Raicu. Ca bilanţ al anului 2009, spune aceasta, probabil că subînchirierile realizate până în prezentacoperă aproximativ 60-65% din cele ce au fost oferite pe piaţă.

În ceea ce priveşte preţurile de subînchiriere oferite de firmele cu spaţii mari de birouri, acestea au fost mai mici cu aproximativ 15%, însă sunt şi situaţii când se tranzacţionează mult mai ieftin decât atât. „Costul chiriilor pentru aceste noi oferte poate fi şi cu 20% mai redus decât preţul chiriei iniţiale, în unele cazuri chiar şi mai jos de atât, depinde de necesităţile fiecărei părţi implicate", mai spune Monica Vasile.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Piaţa office a fost una dintre cele care a suferit cel mai mult după criza economică financiară internaţională. Rata de ocupare a birourilor a scăzut pe pieţele europene în primele şase luni ale acestui an în toate capitalele. În Barcelona diminuarea a fost de 68%, în Madrid, de 65%, iar în Bruxelles, de 60%.

Zona centrală a Parisului pare să reziste mai bine, cu o diminuare de 16%. La nivelul tuturor celor 19 oraşe europene monitorizate, rata de ocupare a spaţiilor de birouri a scăzut cu 22%, mai ales în primul semestru al lui 2009, în timp ce oferta de spaţii a crescut în aceeaşi perioadă cu 10%, arată cel mai recent studiu realizat de firma de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate.

În Bucureşti, rata de ocupare pentru spaţiile de birouri a scăzut în aceeaşi perioadă cu 31% comparativ cu ultimul trimestru din 2008 şi primul trimestru al aceluiaşi an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite