Stocul logistic al Capitalei a ajuns la 600.000 de mp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiile industriale livrate în primul semestru al anului au dimensiuni între 10 şi 20.000 de metri pătraţi. Cererea crescută de spaţii industriale moderne, în corelaţie cu oferta încă limitată, susţine ritmul de creştere al sectorului logistic.

Spaţiile industriale livrate în prima jumătate a anului au dus la majorarea stocului logistic al Capitalei până la un volum de 590.000 de metri pătraţi. “În primul semestru din 2008, dezvoltatorii au fost încurajaţi de tendinţa ascendentă a activităţii de închiriere înregistrată în ultimii ani, susţinută în principal de către operatorii de logistică şi deţinătorii de spaţii comerciale de mari dimensiuni, finalizând spaţii moderne, majoritatea construite la cerere”, se arată într-un studiu Atisreal.

Nicio tranzacţie de investiţii

Potrivit datelor companiei, majoritatea suprafeţelor finalizate în această perioadă au avut dimensiuni medii şi mari, cuprinse între 10.000 şi 20.000 de metri pătraţi. Acestea au fost localizate cu preponderenţă în zona de vest a Bucureştiului, de-a lungul autostrăzii A1, precum şi în zona limitrofă nord-vestică a Capitalei.

Cea mai mare cerere s-a îndreptat către suprafeţe medii, de până la 10.000 de  metri pătraţi, în timp ce, ca zonă, cel mai căutat a fost vestul Bucureştiului, datorită dezvoltării actuale a infrastructurii şi concentrării geografice a proiectelor comerciale. Cu toate acestea, o parte dintre chiriaşi iau  în considerare opţiunea de a închiria spaţii în nord-estul oraşului, deoarece proiectele de infrastructură propuse vor spori atractivitatea acestei zone.

Interesant este că, deşi stocul de spaţii industriale s-a majorat faţă de anul trecut, activitatea de investiţii a fost practic inexistentă în prima parte a anului. “După o infuzie importantă de capital înregistrată în ultimii doi ani pe acest segment, în semestrul întâi din 2008 nu s-a încheiat nicio tranzacţie de investiţii cu spaţii industriale”, notează reprezentanţii Atisreal.

Marian Orzu, managerul departamentului industrial din cadrul CB Richard Ellis Eurisko, precizează că scăderea numărului de tranzacţii „înseamnă că piaţa a ajuns la maturitate şi, mai ales, că investitorii speculativi vor avea din ce în ce mai puţin loc în această piaţă”.

„În România, deşi stocul de spaţii moderne de logistică destinate închirierii a crescut progresiv, cererea rămâne la fel de mare”, subliniază acesta. Liviu Hagea, Managing Director al Universal Logistic, compania dezvoltatoare a Bucharest Industrial Park, consideră că cererea de spaţii industriale din România se află într-o continuă creştere, în timp ce oferta este în continuare redusă.

În acest context, activitatea de construcţie anunţată pe acest segment continuă. “Se estimează că, în 2009, fazele următoare de dezvoltare ale proiectelor din vestul Bucureştiului vor spori semnificativ oferta de spaţii industriale”, se arată în studiul citat.

Start pentru Bucharest Industrial Park

În octombrie, Universal Logistic a început deja construcţia a peste 30.000 de metri pătraţi din Bucharest Industrial Park, proiect situat pe autostrada A1. Această fază a parcului va fi livrată în iulie 2009. Reprezentanţii Atisreal anticipează că spaţii moderne vor fi finalizate şi în alte zone ale Bucureştiului, în special de-a lungul autostrăzii A2.

Dezvoltatori importanţi, precum Immo Industry Group, au achiziţionat deja terenuri pentru a construi proiecte logistice extinse. De asemenea, compania de retail Lidl România, parte a grupului german Schwarz, are în plan construcţia unui depozit şi a unei clădiri de birouri în comuna Chiajna, ambele proiecte fiind destinate uzului propriu, potrivit reprezentanţilor companiei. 

Paralelă cu pieţele internaţionale

În ciuda nesiguranţei economice, piaţa logistică europeană se menţine relativ stabilă în comparaţie cu alte sectoare imobiliare. În special activitatea solidă din Europa Centrală, Europa de Est (CEE) şi Germania a contribuit la întărirea imaginii de ansamblu a acestui segment, potrivit unui raport al CB Richard Ellis.

Dacă la nivelul întregii pieţe imobiliare europene, activitatea de investiţii a scăzut dramatic în primul semestru al anului, sectorul industrial s-a dovedit mai stabil. Tranzacţiile de acest tip au însumat 6.6 miliarde de euro.

54% din investiţiile din sectorul industrial european au constat în achiziţii în afara ţării, în comparaţie cu ponderea de doar 40% din 2006. Acest fapt arată că tendinţa de „migrare” la nivel internaţional este pe termen lung pe acest segment.

Cu 29% din investiţiile totale, Germania se situează pe primul loc în plan european, în creştere masivă faţă de ponderea de 12% din 2007.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite