Speculatorii spun adio imobiliarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stagnarea preţurilor locuinţelor noi îi determină pe investitori să ia în calcul ieşirea de pe piaţa autohtonă de real estate

După ce au generat până acum „grosul” vânzărilor off-plan pentru proiectele rezidenţiale autohtone, fondurile de investiţii vor să-şi lichideze portofoliile.

Vânzările la proiectele rezidenţiale noi sunt afectate de retragerea masivă din piaţă a investitorilor instituţionali. Călin Clinciu, General Manager în cadrul firmei Euroest Administrare Imobiliară, apreciază că, de la începutul acestui an, volumul apartamentelor off-plan contractate de fonduri de investiţii a scăzut cu mai bine de 50%.

 „S-a terminat cu investiţiile strategice, cel puţin deocamdată. E clar că toată lumea încearcă să-şi lichideze portofoliul”, recunoaşte şi Marian Păduraru, sales manager în cadrul Europroperty Development.

Scumpirile de 20%, de domeniul trecutului

Păduraru subliniază că, în contextul turbulenţelor financiare internaţionale, o piaţă în curs de aşezare ca România este din ce în ce mai puţin atractivă în ochii investitorilor speculativi. Până acum, aceştia puteau miza pe scumpiri anuale de 20% pentru un apartament achiziţionat din faza off-plan. „Este limpede că anul acesta nu vom mai avea acelaşi randament”, subliniază reprezentantul Europroperty, estimând o rată de creştere de cel mult 5% pentru următoarele şase luni.

La rândul său, Clinciu precizează că preţurile la ansamblurile rezidenţiale noi nu mai sunt suficient de atractive – nici din punctul de vedere al profitului şi nici din cel al timpului necesar pentru revânzare. Întrucât pe piaţă există o concurenţă mult mai mare între ansambluri, iar consumatorii au de unde alege, simpla existenţă a unui proiect nu mai garantează că acesta se va vinde.

Răsturnarea de situaţie se anunţă a fi una dramatică, în contextul în care fondurile de investiţii generau până acum cea mai mare parte a vânzărilor din fazele off-plan. Un ansamblu care anunţa până acum un grad de vânzare de 80% era achiziţionat de end-useri doar în proporţie de 5%, apreciază Păduraru.

Omul obişnuit, noul client al developerilor

„Toate proiectele care se lăudau că au vândut foarte mult s-au trezit că trebuie să vândă de fapt consumatorului final”, subliniază acesta. Iar în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a românilor, lucrurile nu sunt tocmai roz. Clinciu spune că  numărul destul de ridicat al achiziţiilor de până anul trecut a venit pe fondul unei perioade îndelungate în care oamenii nu au avut ce cumpăra, dar au putut economisi nişte resurse semnificative în acest sens.

 Aceste resurse, serios suplimentate o vreme şi din partea băncilor, s-au cam terminat. În plus, Păduraru preconizează că problema obţinerii finanţării se va face simţită din ce în ce mai mult în perioada următoare.

Reprezentantul Euroest estimează că, deşi un anumit număr de cumpărători va exista tot timpul, o etapă de amploarea celei din anii trecuţi nu se va repeta prea curând. Astfel, următorul „val” de achiziţii masive, ce va avea loc în 2010, „va fi mult mai mic”. La modul ideal, acest lucru n-ar trebui să afecteze foarte tare jucătorii din real-estate-ul autohton – aceasta deoarece, potrivit lui Clinciu, „un dezvoltator serios ar trebui să se bazeze pe achiziţii normale”.

Shimon Galon, country managerul GTC România, recunoaşte că ieşirea masivă din piaţă a speculatorilor se răsfrânge asupra vânzărilor celor peste 4.000 de locuinţe pe care le are în dezvoltare în Bucureşti. „Nu mai am negocieri cu sute de apartamente”, recunoaşte Galon. Acesta precizează că, dacă anul trecut erau investitori care achiziţionau şi 50 de locuinţe deodată, fără a le viziona măcar, acum vinde, în decursul unei luni, abia 10-20 de unităţi, însă oamenilor obişnuiţi.

Galon nu se arată însă speriat de această răsturnare de situaţie. În opinia sa, România rămâne o ţară cu un potenţial uriaş de dezvoltare, în care există o cerere reală de locuinţe - chiar şi după exodul investitorilor oportunişti. Galon consideră că aceasta este o etapă firească de aşezare pe un segment supraîncălzit de speculatori. „Pe piaţă o să rămână doar acei investitori care au un spate puternic”, preconizează reprezentantul GTC.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

În anii trecuţi, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale erau contractate din stadiul de proiect, iar dezvoltatorii lansau lucrările de construcţie doar după ce atingeau un procent ridicat de vânzare;

În Bucureşti, ponderea locuinţelor vândute off-plan a scăzut la 65-70% în acest an, faţă de 90-95% în 2007; unele proiecte au înregistrat rate cu 30% mai mici;

Multe dintre proiectele de mari dimensiuni lansate în anii trecuţi – cu sute, sau mii de unităţi locative - au vândut primele stadii ale construcţiilor încă din faza de proiect. Marii developeri doresc în continuare să contracteze apartamente de pe schiţă, însă le este din ce în ce mai greu să facă acest lucru.
Andrei Marinescu
Owner al agenţiei RE/MAX Magnum

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite