Spaţiul verde costă suplimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile locuinţelor de lângă parcuri au rămas constante în ultimul an şi sunt mai mari decât ale altor case similare, situate în acelaşi cartier, dar mai departe de zonele verzi.Apartamentele cu vedere către parcuri sunt cu 20% mai scumpe decât cele care nu sunt vecine cu spaţiul verde. Se adaugă încă 25% în cazul unui bloc nou.

Verdeaţă, flori, lacuri, fântâni arteziene, alei luminate de soare şi râsete de copii. O imagine idilică de care foarte puţini bucureşteni au parte atunci când deschid fereastra. Dar cât costă o astfel de imagine? Cu aproximativ 20% mai mult decât dacă priveliştea ar fi una oarecare. Sau cel puţin aşa spun reprezentanţii agenţiilor imobiliare care au în ofertă locuinţe situate lângă principalele parcuri bucureştene.

„Poziţionarea în preajma unor zone verzi constituie un avantaj pentru care cumpărătorii sunt dispuşi să plătească cu 10-15% mai mult decât în mod normal, iar dacă un apartament are vedere chiar spre parc, preţul său devine cu până la 20 % mai mare decât în cazul unei locuinţe situate în acelaşi ansamblu, dar cu o panoramă banală”, potrivit lui Titel Folea, director de marketing al agenţiei imobiliare Euroest.

Ultimul etaj este cel mai scump

Argumentul priveliştii este şi cel pentru care apartamentele situate la niveluri superioare sunt mai scumpe decât cele de la primele etaje. „Cu siguranţă o poziţionare mai bună a apartamentului va face diferenţa în ceea ce priveşte preţul, iar dacă în urmă cu ceva ani cerinţa mergea de jos în sus, lucrurile stau acum cu totul altfel”, spune Luciana Petrescu, director general al agenţiei Net Worth Advisory .

Chiar şi în condiţiile în care preţul locuinţelor de acest tip este mai ridicat, cerere încă există şi probabil că acesta a rămas singurul segment din piaţa imobiliară în care nu au existat fluctuaţii de preţ în ultimele luni. „Oamenii care cer astfel de case sunt cei cu venituri medii sau mari şi eventual cu funcţii de conducere, pe care lipsa creditării nu îi afectează în mod deosebit”, detaliază Ana Andrei, administrator al agenţiei Ada Lex Imobiliare 50.

De aceeaşi părere este şi Luciana Petrescu, care precizează că o altă trăsătură a celor care sunt dispuşi să dea bani în plus pentru a avea o casă lângă parcuri este lipsa timpului liber, şi atunci apare nevoia de a avea la îndemână un spaţiu în care se pot petrece câteva ore alături de familie. Totuşi, clienţii nu sunt dispuşi să mai plătească sume exorbitante pentru o casă. „În ultimele luni am primit doar câteva cereri pentru case care să valoreze sute de mii de euro, ni s-a solicitat o vilă lângă Herăstrău care să coste maximum 365.000 euro şi încă o casă cât mai spaţioasă de un milion de euro. Românii cu venituri medii nu sunt dispuşi să dea mai mult de 80.000 de euro”, detaliază Ana Andrei.

Vânzările contrazic criza

De această preferinţă a clienţilor pentru spaţii verzi au profitat şi dezvoltatorii imobiliari, care au ridicat mai multe complexuri rezidenţiale în vecinătatea parcurilor: Quadra Place (Parcul Politehnicii), Carol Park (Parcul Carol), City Center (Parcul Carol), Central Park, complex situat lângă parcul Circului şi care cuprinde 11 clădiri cu 454 de apartamente şi are el însuşi un parc interior de 14.000 de metri pătraţi.

 În acest ansamblu un apartament de patru camere costă în jur de 400.000 de euro, în condiţiile în care preţul zonei este de aproximativ 150.000 de euro. Un preţ asemănător, de aproximativ 1.500 de euro pe metru pătrat, au şi apartamentele din complexul Belvedere, amplasat lângă parcul IOR. Dacă vă doriţi în schimb să admiraţi de pe propria terasă fântânile parcului, costul creşte cu 250 de euro pe metru pătrat.

Chiar dacă preţul unui apartament în acest complex este mai mare cu 400 de euro pe metru pătrat decât într-un bloc construit în vecinătate în anii ‘90, Marian Dragomir, directorul companiei Romfort, care construieşte Belvedere, spune că de la începutul anului a vândut 10-12 locuinţe şi a semnat alte 6-7 antecontracte. „De la începutul lunii se simte o revigorare a pieţei, clienţii sunt mai hotărâţi şi avem până la 10-12 vizionări pe zi”, spune Dragomir.

Luciana Petrescu a vândut şi ea 18 apartamente şi se află în discuţii pentru contractarea a încă patru din complexul Lotus Cişmigiu. Cu un regim de înălţime P+5E+6R+7R, clădirea conţine 28 de apartamente premium, de la garsoniere până la apartamente cu patru camere, cu suprafeţe cuprinse între 66 şi 250 de metri pătraţi. Preţurile  pornesc de la 2.000 euro pe metru pătrat, plus TVA. „Din punctul de vedere al investitorului, am avut o serie de clienţi care cumpărau apartamentele în vederea închirierii ulterioare, deoarece combinaţia creată între amplasamentul central, calitate, interiorul de lux şi proximitatea faţă de Cişmigiu este mixul câştigător pentru ei”, spune Luciana Petrescu.

Blocurile vechi rămân în top

Nici Ana Andrei nu se plânge de lipsa clienţilor: „Sunt destui oameni care se interesează de casele de lângă parcuri, dar să fiu sinceră, majoritatea preferă apartamentele din blocurile vechi, de patru etaje, care sunt ceva mai ieftine, dar care ies rar pe piaţă. Totuşi, sunt sigură că dacă nu ar fi fost criza, nu ar mai fi existat locuinţe disponibile nici în ansamblurile rezidenţiale noi.

” Unul dintre complexurile pe care Ana Andrei îl recomandă clienţilor este Asmita Gardens, unde cel mai ieftin apartament costă aproape 200.000 de euro. În cazul acestui tip de clădire, aflat chiar în parc, la doi paşi de lac, preţul este ceva mai crescut şi din cauza structurii speciale. „Imobilele au nevoie de piloni de susţinere şi de fundaţii speciale, din cauza solului umed şi a pânzei freatice destul de apropiate de suprafaţă, investiţii care cresc preţul final”, explică Gheorghe Beştea, directorul de vânzări al Ada Lex Imobiliare 50.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Cele mai scumpe apartamente din New York sunt situate în Manhattan, lângă Central Park. Locuinţele se vând cu preţuri mai mari cu aproximativ 22% decât cele situate pe străzi apropiate de parc, dar care nu au deschidere directă către acesta.

În Varşovia amplasarea locuinţei lângă un spaţiu verde poate chiar tripla preţul pe metru pătrat, conform unui studiu realizat de agenţia imobiliară Ober House din Polonia. Este adevărat că în vecinătatea parcurilor din acest oraş s-au dezvoltat în ultimii ani mai multe complexuri rezidenţiale noi, care au ridicat preţul zonei.

Cea mai scumpă locuinţă vândută anul acesta în Anglia, care valorează peste nouă milioane de lire sterline, este situată în Royal Park of Bushy, unul dintre cele mai mari parcuri din Marea Britanie. Toate cele mai valoroase zece locuinţe din această ţară sunt de altfel situate în parcuri şi sunt înconjurate de hectare întregi de spaţii verzi.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite