Spania iese din blocajul imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de locuinţe au fost vândute la ultimul târg imobiliar din Madrid.Piaţa imobiliară din Spania a fost una dintre cele mai afectate din Europa de recesiune. Totuşi, guvernul iberic se laudă cu o relansare spectaculoasă a acestui segment.

Ultimul târg imobiliar din Spania a demonstrat că ţara începe să iasă din blocajul economic. Peste 63.000 de oameni au vizitat Târgul Internaţional Imobiliar din Madrid (SIMA), care a fost descris de organizatori drept cel mai profitabil dintre toate cele 11 ediţii desfăşurate până acum.

„În ultimii ani, acest târg a fost un adevărat barometru al pieţei imobiliare, astfel încât vânzările înregistrate în cadrul acestor patru zile sunt convins că reprezintă un semn al relansării pieţei imobiliare din Spania, mai ales în condiţiile în care s-au făcut şi sute de precontracte de vânzare-cumpărare care vor fi finalizate în următoarele luni“, spune Eloy Bohua, director al SIMA.

La finalul târgului, majoritatea expozanţilor înregistraseră un volum record de tranzacţii: Metrovacesa a încheiat 81 de contracte, Hercesa - 72,  Vallehermoso - 60, Reyal Urbis - 40 de vânzări, iar Promohogar - 23. Acestea au fost doar tranzacţiile mari, pentru că aproape toţi dezvoltatorii au vândut minimum trei unităţi locative.

Dobânzi permisive

Lucrurile au intrat pe acest făgaş atât datorită scăderii preţurilor cât şi datorită noii politici guvernamentale care a impus o serie de măsuri anticriză. Guvenul a adoptat o măsură prin care dobânzile bancare la cumpărarea de locuinţe nu pot fi mai mari de 1,5% plus Euribor. „În cazul în care se cumpără de la anumiţi promotori care au negociat dobânzile, se poate chiar obţine un credit cu dobândă de 2,5% , adica Euribor plus 0,75%“, explică Tunde Şerban, managing partner Espinvest, agenţie imobiliară din Costa del Sol.

Băncile din această ţară oferă astfel de credite cu o durată de 30 de ani tuturor cetăţenilor din Uniunea Europeană, astfel încât chiar şi românii pot să achiziţioneze un imobil în Spania ca a doua rezidenţă.

„Planul E“ a relansat economia

Măsurile impuse de autorităţile spaniole vin în contextul în care numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut cu 47,6% în aprilie 2009 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar şi aşa, s-au încheiat 29.217 contracte de vânzare-cumpărare, coform Institutului Naţional de Statistică spaniol.

„Planul E“, din care face parte şi măsura privind creditele bancare, a stimulat în schimb segmentul construcţiilor, care a crescut în aprilie cu 3,2% faţă de martie.

Spania este a doua ţară din Uniunea Europeană care a intrat pe un trend ascendent, după Republica Cehă, care a raportat către biroul de statistică Eurostat o ascensiune de 5,2%. „Planul E“ este alcătuit din 80 de hotărâri de guvern împărţite în patru categorii principale: susţinerea familiilor şi companiilor, scăderea ratei şomajului, măsuri financiare şi bugetare şi modernizare economică.

Mersul preţurilor

În Spania există un stoc de aproximativ un milion de locuinţe, cifră ce ar urma să crească în cursul acestui an, potrivit grupului bancar spaniol BBVA. În aceste condiţii, în care oferta este mai mare decât cererea, iar procentul de şomaj în această ţară este de aproximativ 17%, toate preţurile au scăzut semnificativ, inclusiv cele ale locuinţelor, care sunt mai mici decât în 2007 cu peste 20%.

Scăderi şi mai mari au avut preţurile la casele din zonele turistice. Pentru locuinţele de vacanţă din zonele de lux, precum Costa del Sol, vânzătorii cer sume cu până la 50% mai mici faţă de anul trecut. O garsonieră, de exemplu, costă aproximativ 50.000 de euro.Pentru un apartament cu două camere aproape de plajă, suma cerută depăşeşte 120.000 de euro, iar pentru o vilă, preţul poate ajunge şi la 10 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite