Se reiau tranzacţiile cu terenuri în centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În general sunt dorite terenuri care au deja drumuri şi utilităţi în apropiere p Foto: marian vilău
În general sunt dorite terenuri care au deja drumuri şi utilităţi în apropiere p Foto: marian vilău

Parcelele şi loturile mici de pământ sunt cele mai solicitate în această perioadă. Suprafeţe între 250 şi 600 de metri pătraţi. Astfel de loturi sunt căutate atât de persoanele fizice cât şi de cele juridice, care vor să profite de preţurile scăzute.

Preţurile medii sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de euro pe metru pătrat pentru terenurile din zone semicentrale ale Bucureştiului, precum 13 Septembrie, Drumul Sării şi respectiv 1.500-2.500 de euro pe metru pătrat în zone ultracentrale ca Dorobanţi, Domenii sau Cotroceni, potrivit companiei Neoland Real Estate.

„Este adevărat că faţă de acum doi ani cererile pentru terenuri au crescut, dar se caută loturi cu acces bun şi cu utilităţi sau cu toate facilităţile în imediata vecinătate", declară Mădălina Manoilă, broker imobiliar al agentţiei Re/Max Magnum. Conform acesteia, există cereri de achiziţie de teren şi în zonele imediat apropiate Capitalei, dar şi în provincie.

În Ultimul an, scăderi de 30- 60%

Suprafeţele căutate sunt cuprinse între 250 şi 600 de metri pătraţi, pretabile pentru construcţii de vile. „În marea lor majoritate achiziţiile se fac în vederea dezvoltării de mici proiecte, respectiv locuinţe proprii.Cele mai solicitate terenuri sunt localizate în zone ultracentrale, cu pronunţat caracter rezidenţial", completează Angelo Ciucă, director executiv al Neoland Real Estate. Centrul nu este singura zona interesantă pentru achiziţii.

„Alte zone care prezintă interes sunt cele cu acces rapid spre centrul Bucureştiului, respectiv cartiere ca Otopeni, Băneasa, Aviaţiei, Pantelimon, Chitila, Roşu, Berceni, Bragadiru sau Popeşti Leordeni", spune Manoilă. Aici se caută loturile situate între vile, cu posibilitatea de a construi imediat.

În general sunt dorite terenuri care au deja drumuri şi utilităţi în apropiere. „Preţurile terenurilor de acest tip au scăzut în proporţie de 30-60% în ultimul an", arată Mădălina Manoilă. Aceste diminuări substanţiale i-au făcut pe investitori să demareze achiziţiile. Este şi cazul grupului egiptean Orascom Development Holding.

Compania a cumpărat două milioane de metri pătraţi de teren în România pentru a construi locuinţe low-cost, pe care va începe să le vândă înainte de sfârşitul acestui an, potrivit miliardarului Samih Sawiris, acţionar majoritar, preşedinte şi director general al grupului, citat de Mediafax.

A început campania de achiziţii

„Proiectele noastre au ca obiectiv o creştere puternică a cererii, care va avea loc peste zece ani. Investiţiile pe termen scurt prezintă riscuri deoarece sunt expuse la recesiuni", a declarat miliardarul egiptean. Estimările din acest an pentru această piaţă sunt optimiste. „În condiţiile actuale putem estima chiar o uşoară creştere pe acest segment în a doua jumătate a acestui an", susţine Angelo Ciucă.

Potrivit lui Manoilă, tranzacţiile din acest an vor fi mai numeroase faţă de ultimele 24 de luni, deoarece comparativ cu anul trecut spre exemplu, există mai mult interes din partea cumpărătorilor şi bineînteles şi un număr mai mare de cereri. Orice produs imobiliar bun, din perspectiva preţului mai ales, a poziţiei şi indicatorilor urbanistici, este vandabil în această perioadă.

„Există investitori care achiziţionează în această perioadă cu gândul de a dezvolta ulterior. Investitorii care contruiesc apartamente vizează terenurile foarte bine situate, în zone bune, centrale şi semicentrale din Bucureşti", explică Mădălina Manoilă. De asemenea, aceştia au acum posibilitatea de a construi la un cost mai mic. „Există cereri şi din partea companiilor care doresc să-şi construiască sedii şi să renunţe la plata chiriei", mai spune brokerul imobiliar.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Mihai Stan,
director general al portalului imobiliar topestate.ro

Pentru investiţii, există un sector larg al terenurilor ce ar putea fi valorificate, nu doar pentru construcţia de locuinţe, proiecte rezidenţiale ori sedii. Zonele care se caută sunt în primul rând cele cu terenuri extravilane care se pretează uşor la agricultură. Acestea se vând la preţuri de sub 3.000 de euro pentru un hectar. Pentru loturi intravilane, sunt oferte la 40-70 euro pe metru pătrat în Chitila sau Berceni, 200 de euro în Sălăjan şi pot ajunge la 1.200-1.800 de euro în Ştefan cel Mare, Băneasa sau Vitan.

În Constanţa, terenurile extravilane se vând cu preţuri între 5 şi 45 de euro pe metru pătrat, iar parcelele intravilane cu 40 de euro în zona Aurel Vlaicu şi cu 400 de euro în zona Inel II. În Cluj, terenurile intravilane se vând cu preţuri între 45 şi 450 de euro pe metru pătrat. De remarcat este faptul că peste 50% dintre ofertele postate sunt negociabile, indiferent de zonă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite