S-a deschis primul mall din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de cumpărături a fost inaugurat în urma unei investiţii de 56 milioane de euro. Primul proiect de retail modern din Republica Moldova, Shopping MallDova, şi-a deschis porţile printr-o inflaţie de mărci celebre.

Nu mai puţin de 25 de magazine deschise în cel mai mare complex de cumpărături din Chişinău sunt în premieră pe piaţa de retail din Moldova. Debenhams, Koton, Lacoste, Polo Garage, Swarovski, Pepe Jeans, Mothercare sunt doar câteva din brandurile care îi vor atrage pe cei aproximativ 20.000 de vizitatori zilnici. Cele 100 de magazine, câte funcţionează în cadrul centrului de cumpărături, se desfăşoară pe o suprafaţă închiriabilă de 25.000 de metri pătraţi. Suprafaţa totală a complexului este de 70.000 de metri pătraţi.

Afaceri româneşti în Moldova

Investiţia în Shopping MallDova a reprezentat cea mai mare sumă alocată de compania Anchor pentru un mall până în prezent. Aceasta se cifrează la aproximativ 56 de milioane de euro. “Această investiţie demonstrează angajamentul nostru pe termen lung în Chişinău”,  a declarat  Ali Capa, membru în Consiliul de administraţie al Lemi Invest. Lemi Invest este dezvoltatorul centrului comercial. Compania este o societate mixtă dintre Leogrant, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Republica Moldova, şi Anchor Grup, parte din  grupul de companii Fiba Holding.

Pe lângă nume celebre la nivel internaţional din industria de fashion, în Shopping MallDova a fost deschis şi primul magazin House of Art din afara României. Brandul este cea mai mare reţea românească de magazine de confecţii.
Şi grupul RTC, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, este prezent în primul mall de peste Prut cu nu mai puţin de şapte branduri.

Divizia de fashion, Rafar, a deschis şase magazine. Debenhams, Olsen, Sacoor Brothers, Forever 18, Bijoux Terner şi J. Press au intrat în premieră pe piaţa de retail din Moldova. Tot în portofoliul grupului RTC se află şi Librăria Diverta, care are o unitate şi în Shopping MollDova.

Proiectele Anchor din Bucureşti

Ca şi House of Art şi divizia Rafar, majoritatea mărcilor internaţionale prezente în cel mai nou proiect Anchor colaborează deja cu grupul. Ele au magazine şi în cele două centre comerciale deţinute de investitorii turci pe piaţa românească, Bucureşti Mall şi Plaza România. Complexul din Vitan, Bucureşti Mall, a fost inaugurat în 1999 şi are o suprafaţă închiriabilă de 37.000 de metri pătraţi. Investiţia iniţială a fost de 35 milioane de euro, la care se adaugă 20 de milioane de euro, cât au costat lucrările de extindere.

Plaza România, amplasat în cartierul Drumul Taberei, i-a costat pe turcii de la Anchor 55 de milioane de euro, dintre care 10 milioane sunt investiţi în extindere.

Centrul de cumpărături a fost inaugurat în 2004 şi are o suprafaţă de 47.000 de metri pătraţi. Pe lângă acestea, compania mai deţine în Bucureşti două clădiri de birouri de clasă A, Anchor Plaza şi Anchor Plaza Metropol şi ansamblul rezidenţial InCity Residences.

Mersul preţurilor

Tarifele de închiriere ale unei garsoniere din centrul Chişinăului sunt la jumătate faţă de cele din Bucureşti. În medie, o astfel de locuinţă costă lunar 250 de euro. Proprietăţile din celelalte cartiere se închiriază pentru sume ce nu depăşesc 180 de euro pe lună. La periferii, 100 de euro sunt suficienţi pentru o garsonieră.

Un apartament de lux cu două camere din zonele centrale se poate închiria pentru numai 600 de euro. Preţul mediu al unei astfel de unităţi este de 220-250 de euro. Pentru a locui într-o vilă închiriată, chiria lunară ajunge chiar şi la 1.500 de euro, în funcţie de dotări şi amplasament.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite