Românii restaurează clădirile vechi din Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară îi recalifică pe constructori. Acum, conaţionalii noştri atacă piaţa restaurărilor din Italia. Aproape un sfert din constructorii din Peninsulă vorbesc limba română. O mică parte dintre ei lucrează în sectorul restaurărilor sau al finisajelor de excepţie.

Muncitorii români sunt  căutaţi cu precădere pentru fazele din construcţia unui imobil unde se cere multă muncă fizică; săparea şi turnarea fundaţiilor sau ridicarea zidurilor.

“Expertul Imobiliar” a găsit însă la Veneţia o echipă de români care se ocupă atât de restaurarea frescelor
medievale, cât şi de renovarea interioarelor şi a exterioarelor.

Ioana Opriş (29 de ani) şi cumnatul ei, Iulian Alin Muntean (36 de ani), fac echipă de aproximativ trei ani, timp relativ scurt pentru a obţine lucrări delicate, care necesită multă seriozitate şi profesionalism.

Ioana s-a apucat de restaurări pe cont propriu după ce a lucrat un an şi jumătate la o firmă specializată şi a „furat” tainele meseriei.

Deşi a terminat Facultatea de Litere şi părea orientată spre un cu totul alt câmp artistic, convinsă de satisfacţia câtorva lucrări terminate, a hotărât să se ocupe de restaurări.

S-a asociat cu Iulian şi au pus pe picioare o firmă care a reuşit să adune în portofoliul de clienţi chiar şi proprietari ai unor edificii vechi de câteva secole.

Clienţii sunt italienii cu venituri mari

Activitatea celor doi români presupune cunoaşterea perfectă  a  tendinţelor italiene în materie de decor exterior şi interior. Clienţii potenţiali provin dintre italienii cu venituri medii-înalte din nordul Peninsulei. Astfel, prioritare sunt conservarea edificiilor vechi, punerea în valoare a elementelor de decor cu parfum de epocă,  precum şi păstrarea tâmplăriei originale. Abundenţa construcţiilor vechi din Veneţia a atras  de altfel  în oraşul lacustru foarte mulţi restauratori.

„Readucerea la viaţă a  frescelor este activitatea care-mi dă cea mai mare satisfacţie, nu se compară cu nimic altceva”, mărturiseşte Ioana. Una dintre cele mai mari provocări pentru un restaurator sunt vilele în stilul „Liberty”, în construcţia cărora se folosesc atât tencuieli exterioare, cât şi fresce, pietre şi lemn.

Preţul se stabileşte la faţa locului

 Cum detaliile sunt foarte importante, totul trebuie făcut cu acurateţe.  Printre operaţiile de restaurare se numără tratarea pietrelor  - constă într-o curăţare şi aplicarea unui tratament antialge - sau completarea cu desen de mână a anumitor fresce sau a unor motive de decor externe.

În ceea ce priveşte preţurile pentru acest tip de lucrări, românca spune că este imposibil să pui problema din perspectiva metrului pătrat. “Nu se poate discuta de un preţ fix, atât timp cât dimensiunile, vechimea, gradul de deteriorare şi materialele necesare pentru a restaura o frescă, de exemplu, variază de la lucrare la lucrare.”

Piesa de rezistenţă a clădirilor veneţiene este „stucco veneziano”. Când vine vorba despre acest tip de decor, termenul generic de „zugrăveală” nu-şi mai găseşte rostul. „Practic, este vorba de spre o tencuială specială făcută cu praf de marmură şi răşini naturale ce lasă pe perete o alternanţă lucios-opac, aparent dezordonată, şi care poate fi făcută în diferite culori”, povesteşte Ioana cu pasiune.

Acest tip de tencuială, dacă este făcut după vechile tehnici, este mult mai rezistent şi mai frumos decât cel realizat cu materiale obţinute pe cale industrială. „Este un tratament aplicat pereţilor,100% natural, ecologic şi foarte rezistent la umezeală, iar în zona Veneţiei acest aspect este deosebit de important”, spune românca.

Un metru pătrat de „stucco veneziano” executat cu materiale de calitate costă clientul în jur de 25 de euro. Astfel, pentru o cameră în suprafaţă de 30 de metri pătraţi, numai preţul tencuirii pereţilor  poate sări de 2.000 de euro.

Concurenţă albaneză

Deşi este o tehnică specială care nu este la îndemâna oricui, pe acest segment de piaţă concurenţa este foarte aprigă şi chiar neloială. Pe piaţă au apărut acum moldovenii de peste Prut şi albanezii, care lucrează cu doi-trei euro la metrul pătrat, folosind materiale pe bază chimică. Italienii care aleg să plătească puţin pentru acest tip de lucrare o fac în cea mai mare parte din nepricepere.

„Meseriaşii” care utilizează materiale pe bază chimică prezintă acest lucru ca pe un avantaj, lăsând impresia că ultimele descoperiri ale ştiinţei îi vor fi întinse pe pereţi. Dar timpul îşi va spune cuvântul, iar lucrările făcute de mântuială trebuie refăcute chiar şi după câteva luni, în timp ce un „stucco veneziano” bine executat durează chiar şi 10 ani, cu o întreţinere minimă.

La concurenţa moldovenilor şi a albanezilor, Ioana ne spune că s-a adăugat acum şi criza financiară. „Pare surprinzător, dar şi sectorul caselor de lux stagnează în această perioadă, deşi banii nu s-ar spune că lipsesc. Anul trecut, în aceeaşi perioadă aveam mult mai multe lucrări”, spune Ioana.

image


Problemele financiare de la nivel mondial au afectat chiar şi sectorul caselor veneţiene de lux  Foto: Cornel Toma

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite