Românii, pe primul loc la taxele notariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suma medie achitată la semnarea unui contract de vânzare a unei locuinţe este 1.070 de euro. Raportat la puterea de cumpărare, plătim la notar sume de 14 ori mai mari decât germanii atunci când încheiem o tranzacţie imobiliară.

Raportat la puterea de cumpărare a fiecărei ţări din UE, românii sunt campioni absoluţi la sumele plătite notarilor pentru taxele presupuse de semnarea contractelor de vânzare-cumpărare pentru locuinţe.

Astfel, românii plătesc pentru aceste taxe de 14 ori mai mult decât germanii. Motivul? Rigiditatea sistemului notarial, lipsa de transparenţă a tarifelor şi numărul de notari limitat prin lege.

10.000 de euro pe lună

În primele opt luni ale acestui an au fost înregistrate peste 224.000 de tranzacţii imobiliare. La o medie de 65.000 de euro pe imobil tranzacţionat, valoarea sumelor care au circulat în acest sector a fost de 14,6 miliarde de euro.

Din aceşti bani, 146 milioane de euro au mers către o singură categorie profesională, respectiv notarii. Aceştia câştigă, potrivit datelor Consiliului Concurenţei, aproximativ 1% dintr-o tranzacţie imobiliară. În România numărul notarilor este limitat. În 2009 au fost înregistraţi aproximativ 2.000 de notari.

Dacă sumele câştigate de notari ar fi împărţite în mod egal de fiecare ar reieşi că de la începutul anului fiecare ar fi câştigat doar din piaţa imobiliară aproximativ 10.000 de euro pe lună. Un astfel de notar îşi poate cumpăra în doar un an de muncă o locuinţă cu două camere. Reprezentanţii notarilor spun însă că toţi aceşti bani doar circulă prin birourile lor, cea mai mare parte dintre ei intrând, de fapt, în buzunarele statului.

„Din aceşti bani, onorariul unui notar este de doar 1-2%, în funcţie de tranzacţii. Sumele din studiul Consiliului sunt globale, fără a face aceste precizări, foarte importante”, spune Miruna Popescu, purtător de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici.

Pentru o tranzacţie cu o valoare de 100.000 de euro, în România se plătesc 8.870 de euro către terţi (agenţi imobiliari, stat, notari, cadastru, evaluatori). Notarii încasează 1.070 de euro din această sumă, echivalentul a trei salarii medii pe economie.

30% din preţ, nejustificat

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei(CC), estimează că sumele plătite la notari ar putea fi reduse cu aproximativ 30%, dacă ar exista voinţă politică. „1% din banii plătiţi notarilor merg pe redactarea contractului notarial de vânzare-cumpărare a unui imobil. Acest contract este unul tip pentru orice tranzacţie şi nu se explică necesitatea de a plăti aceste sume”, spune Chiriţoiu.

El estimează că anularea acestor cheltuieli ar duce la economii anuale cuprinse între 15 şi 30 de milioane de euro. „Programul «Prima Casă»  ne-a arătat că este posibil ca aceste tarife percepute de notari să fie reduse cu 30%. Şi în alte ţări, precum Olanda, s-a observat că în acest domeniu pot fi realizate economii”, declară oficialul CC.

Grecii au notarii cei mai scumpi

La nivel nominal, românii nu mai sunt campioni în ceea ce priveşte sumele plătite notarilor atunci când vor să cumpere o casă. Cifrele sunt valabile doar atunci când se ia în calcul capacitatea de cumpărare a românilor. Media sumelor încasate de notari la nivelul UE pentru o tranzacţie de 100.000 de euro este de 916 euro.

Sunt ţări în care această medie este depăşită categoric. Astfel, pentru a cumpăra o casă în Grecia plăteşti notarilor 2.840 de euro. Statul elen este urmat de Belgia într-un top în acest domeniu, cu 1.594 de euro luaţi de notari per tranzacţie.

Cea mai ieftină ţară la acest capitol este Suedia unde notarii nu percep nici o sumă, urmată de Finlanda, unde pentru o tranzacţie de acest tip plăteşti 77 de euro biroului notarial. Un studiu realizat pe 21 de ţări din UE relevă că în 11 state taxele notariale în domeniul imobiliar sunt sub 1.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite