Riga, încă doi ani de deprecieri pe segmentul rezidenţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa imobiliară din Letonia rămâne şi în 2009 la fel de neinteresantă pentru investitori ca şi anul trecut. Până nu demult, printre cele mai căutate ţări emergente pentru plasamente

Piaţa imobiliară din Letonia rămâne şi în 2009 la fel de neinteresantă pentru investitori ca şi anul trecut.

Până nu demult, printre cele mai căutate ţări emergente pentru plasamente în real estate, Letonia nu are şanse de revenire mai devreme de 2010, potrivit celei mai mari agenţii imobiliare din Balcani, Ober-Haus, citată de publicaţia „Property Wire“.

„Piaţa s-a blocat pentru moment. Practic, nimeni nu poate face achiziţii şi nu se mai lansează niciun proiect nou în Riga”, a spus Aija Klauza, reprezentant al agenţiei.

Letonienii nu mai vor să fie proprietari

Lucrările de construcţie pentru majoritatea ansamblurilor anunţate deja au încetat în decursul anului trecut.

Piaţa rezidenţială nouă, deşi se află pe o pantă descendentă la nivelul preţurilor, este marcată de lipsa tranzacţiilor. Consultanţii de vânzări consideră că preţurile sunt în continuare peste puterea de cumpărare a ţării.

Segmentul locuinţelor din Letonia a trecut printr-o perioadă de dublare a preţurilor în intervalul 2004-2006, când cererea depăşea cu mult oferta, iar dezvoltatorii construiau în ritm susţinut.

Avântul le-a fost rapid spulberat, întrucât, la începutul lui 2007, o treime din lituanienii cu împrumut ipotecar erau în imposibilitate de plată.

De atunci, preţurile au scăzut în unele cazuri la jumătate, iar chiriile, cu 30%. În prezent, o casă cu două dormitoare din Riga poate fi închiriată pentru suma de numai 280 de euro, potrivit agenţiei europeanproperty.com.

Motiv pentru care letonienii preferă să stea în chirie decât de să cumpere propria locuinţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite