Rata la credit, aproape cât un salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Spania plătesc cu greu împrumuturile pentru locuinţele achiziţionate pe parcursul ultimilor trei ani. Conaţionalii noştri ajung uneori să-şi cheltuie întreaga remuneraţie pentru a achita obligaţiile către bancă. Dacă nu plătesc trei luni la rând, ei riscă să ajungă în stradă.

Statisticile întocmite de către asociaţiile de consumatori din Spania  arată că aproximativ 800.000 de familii sunt în pericol să-şi piardă locuinţele deoarece se află în imposibilitatea de a mai plăti ratele lunare. La ora actuală, 300.000 de persoane şi-au pierdut deja casele, care au fost scoase la licitaţie de către bănci.

Majoritatea sunt familii care au achiziţionat locuinţa între anii 2005-2008, când se acordau credite de 110% din valoarea apartamentului, iar condiţiile pentru obţinerea împrumutului erau uşor de îndeplinit. Conform Registrului Proprietarilor de Apartamente din Spania, în cei trei ani au fost vândute 4,2 milioane de locuinţe.

Sechestru pe bunurile viitoare

Dacă în alte state singura garanţie care se depune pentru solicitarea unui credit ipotecar este casa cumpărată, în Spania lucrurile stau altfel. Când se ajunge la imposibilitatea de plată a ipotecii, pe lângă faptul că se pierde casa cumpărată, banca pune sechestru pe toate bunurile actuale şi viitoare ale proprietarului, până la achitarea sumei restante şi a dobânzilor aferente.

Astfel, începând cu a treia lună în care proprietarul nu plăteşte rata creditului ipotecar, banca depune un denunţ la Judecătorie prin care cere evacuarea locuinţei, urmând ca aceasta să fie scoasă la licitaţie. Din acel moment, pentru a-şi recupera bunul imobiliar, fostul proprietar trebuie să plătească băncii valoarea totală a apartamentului cu o dobândă între 20% şi 25%.

Cei mai expuşi acestor situaţii sunt şomerii, imigranţii, tinerii cu venituri mici şi persoanele divorţate. Pentru aceştia s-a înfiinţat Asociaţia persoanelor care nu-şi pot plăti ipoteca, în care sunt înscrise 9.000 de familii, dintre care 40% sunt străini.

Negocierea cu banca

În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile impuse de către stat pentru a beneficia de subvenţia de 50% din rata ipotecară lunară, se poate încerca o negociere cu banca la care s-a efectuat împrumutul. În această situaţie se află şi Liliana Iotu, în vârstă de 42 de ani, originară din Târgovişte şi care locuieşte de 7 ani în Castellon.

În urmă cu trei ani, familia Iotu a cumpărat, printr-un credit ipotecar, un apartament în oraşul spaniol, în valoare de 120.000 de euro. „Am început cu o rată lunară de 400 de euro, iar în trei ani am ajuns să plătesc aproape 800 de euro lunar”, spune Liliana. În urmă cu câteva luni şi-a dat seama că nu mai poate plăti ipoteca, veniturile familiei fiind chiar mai mici decât în 2006.

„Soţul meu a rămas în şomaj, iar dacă până acum câştiga 1.000 de euro, ajutorul de şomaj este cu 300 de euro mai mic”, precizează Liliana. Femeia primeşte un salariu de 850 de euro pe lună, iar veniturile familiei nu îi permit să plătească rata ipotecară la bancă. Pentru că s-a văzut în imposibilitatea de a plăti, Liliana a negociat cu reprezentantul sucursalei bancare la care a cerut creditul. Cele două părţi au căzut de acord ca românca să plătească, pe o perioadă de cel puţin un an, o rată de  400 de euro.

Închirierea unei camere, soluţia salvatoare

O altă modalitate de a reduce cheltuielile este închirierea unei camere. Multe persoane au renunţat la intimitatea familiei şi au închiriat unui străin. Chiria poate varia între 150 de euro şi 400 de euro, în funcţie de oraş, zonă şi condiţiile oferite de către proprietar. Anunţuri de tipul „Închiriez cameră la preţ economic“ pot fi văzute la toate ieşirile din staţiile de metrou din Madrid.

Cele mai multe astfel de anunţuri au fost afişate în cartierele Cuatro Caminos, Plaza de Castilla, Puerta del Sur şi Moncloa, zone în care românii reprezintă aproximativ 14 % din populaţie. „Locuiesc în Cuatro Caminos, într-un apartament pentru care plătesc o rată ipotecară de 900 de euro.

Pun anunţul numai în română pentru că vreau să locuiesc doar cu români“, spune Marius Petrescu, 38 de ani, şomer. În ultimele luni, creşterea numărului de oferte de închiriere a dus la o uşoară scădere a preţurilor.

Statul spaniol plăteşte jumătate din credit

La începutul lunii februarie, Guvernul spaniol a aprobat o ordonanţă prin care se acordă un ajutor financiar persoanelor aflate în şomaj şi care nu au resurse pentru a-şi achita lunar rata ipotecară.

În acest sens, au fost alocaţi de la stat aproximativ 6 miliarde de euro de care vor beneficia cei aflaţi pe punctul de a-şi pierde locuinţa. Ajutorul constă în suportarea de către stat a 50% din valoarea cotei lunare din perioada 1 martie 2009 – 23 septembrie 2011. Condiţia este ca aceasta să nu depăşească 500 de euro.

De asemenea, valoarea apartamentului ipotecat trebuie să fie de maximum 170.000 de euro, iar ajutorul acordat nu va depăşi, în total, 12.000 de euro de persoană.

800.000
de familii sunt în pericol să-şi piardă casa.

4,2 milioane de locuinţe au fost vândute între 2005 şi 2008.

image

Am început cu o rată lunară de 400 de euro, iar în trei ani am ajuns să plătesc aproape 800 de euro. În plus, soţul meu este momentan şomer

image



Liliana Iotu, imigrant român

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite