Provincia-i fruncea
0
La un semn, deschisă-i calea pentru scumpirea locuinţelor noi! Semnul este mărirea plafonului împrumutului garantat de stat pentru achiziţionarea de apartamente noi prin programul „Prima Casă“.
Chiar înainte de anunţarea noii valori, unii consultanţi şi dezvoltatori imobiliari spuneau că preţurile ar putea creşte. „Un anunţ clar referitor la Prima Casă 2010 va stabiliza piaţa, generând posibilitatea de a vedea chiar creşteri de preţ pentru apartamentele ce se încadrează în plafonul maxim acordat", afirmau recent reprezentanţii Colliers, cu referire la locuinţele din Bucureşti.
Şi Ionuţ Negoiţă, proprietarul grupului de firme Pro Confort, este de părere că majorarea plafonului de garantare pentru programul „Prima Casă" va scumpi locuinţele: „Media sumei de tranzacţionare a locuinţelor în ultima perioadă a fost în jurul a 50.000 de euro. Dacă plafonul creşte, vor creşte şi preţurile locuinţelor, pentru că dezvoltatorii care au încercat să ieftinească apartamentele la sub 60.000 de euro, pentru a beneficia de programul «Prima Casă», vor urca preţurile" .
Dornici să crească preţurile se arată însă doar unii constructori din Capitală. În oraşele mari din ţară, lucrurile stau cu totul altfel. Dezvoltatorii locali au înţeles că vremurile de boom imobiliar, cu profituri ce uneori atingeau şi 300% din investiţia iniţială, nu se mai pot întoarce prea curând.
Deşi nu au încredere, în general, că noua orientare a programului guvernamental spre construcţia de la zero va readuce în prim-plan achiziţia din fază de proiect, jucătorii locali spun că sunt dispuşi să facă reduceri de preţ pentru ansamblurile în curs de finalizare sau chiar finalizate, astfel încât clienţii să se poată încadra în plafonul garantat de stat.
Şi asta pentru că ei vor să vândă apartamentele, vor să rămână în continuare pe piaţă, chiar dacă trebuie să-şi reducă, pentru moment, marja de profit. Astfel, dacă în Capitală Prima Casă nouă continuă să aibă două camere, în oraşele mari din ţară ea are trei sau chiar patru. (Citiţi detalii în
pagina 11).
Oricum, emoţia pe care programul guvernamental o propagă în piaţa imobiliară nu este de bun augur pentru evoluţia din acest an. Dacă dezvoltatorii şi constructorii îşi pun atâtea speranţe într-un ajutor de la stat, până la urmă, înseamnă că au motive reale de îngrijorare.
Unii referitor la stocurile de locuinţe pe care le vor livra în acest an, iar alţii cu privire la lucrările pe care le vor avea în acest an. Şi asta în condiţiile în care nici măcar nu se ştie dacă programul va funcţiona în parametri optimi!