Proprietăţi în beznă la Ciolpani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 ani au aşteptat unii localnici pentru a fi branşaţi la reţeaua electrică
5 ani au aşteptat unii localnici pentru a fi branşaţi la reţeaua electrică

În ciuda lipsei utilităţilor, preţurile terenurilor din localitate nu scad sub 50 de euro pe metru pătrat. La câţiva kilometri de Snagov, una dintre zonele rezidenţiale vestite apropiate Capitalei, în Ciolpani, există cartiere unde proprietarii nu au nici măcar curent.

Construirea unei case pe pământ nu înseamnă numai resurse de bani însemnate şi timp alocate acestui proces, ci şi o atenţie sporită acordată elementelor tehnico-legale specifice, pentru a evita eventuale situaţii neplăcute ulterior finalizării lucrărilor.

Spre exemplu, problema accesului la utilităţi este una destul de des întâlnită la proprietăţile aflate în localităţile din preajma Bucureştiului şi nu de puţine ori se crează o stare tensionată în relaţia dintre proprietari, primării şi reprezentanţii furnizorilor.

Pentru a evita astfel de situaţii, este necesar să verificaţi atent starea juridică a terenului achiziţionat, a drumurilor din preajma acestuia, dar şi starea infrastructurii din zonă.

Fără lumină în anul 2010

În 2007, Andrei a achiziţionat un teren cu suprafaţa de 550 de metri pătraţi în comuna Ciolpani, la un preţ de 32 de euro pe metrul pătrat. În acelaşi an, a demarat construcţia casei, după obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare. Construcţia, cu o amprentă la sol de 75 de metri pătraţi, a fost finalizată în câteva luni şi a necesitat o investiţie de aproximativ 50.000 de euro.

Strada pe care se află proprietatea de care vorbim nu este racordată la sursele de curent, problemă despre a cărei rezolvare vorbeau
reprezentanţii primăriei încă din 2007, spune sursa noastră.

„Imediat după ce am achiziţionat terenul şi am început construcţia casei, am întrebat la primărie când vor fi efectuate lucrările de branşament şi am primit asigurări că acestea vor începe în cel mai scurt timp. De atunci au trecut doi ani şi nu s-a întamplat nimic", precizează Andrei.

Patru lei, ora de curent

În prezent, proprietarul asigură iluminarea casei, asemeni altor vecini, cu ajutorul unui generator pe benzină, care consumă aproximativ un litru de combustibil pe oră.

„Din pricina costurilor, nu pot menţine în funcţiune aparatul mai mult de şase ore pe zi, interval care înseamnă un cost de aproximativ şase euro, iar pe lună peste 700 de lei", adaugă Andrei. Mai mult, neoanele cu acumulatori folosite de acesta costă 70 de lei bucata şi au o durată de viaţă de maximum două luni.

Variante pentru remedierea situaţiei existente sunt, însă fie din lipsa de solidaritate a locuitorilor din zonă care au această problemă, fie din lipsa de implicare a autorităţilor, rezolvarea întârzie.

Una dintre variante ar fi ca fiecare dintre proprietarii fără curent să se racordeze, prin subteran, la reţeaua principală de la drumul naţional, însă asta ar presupune acordul vecinilor aflaţi cu terenurile pe distanţa de 400 de metri între strada fără curent şi şoseaua principală, precum şi costuri destul de însemnate reprezentate de cablurile subterane.

„Această soluţie nu ar fi una foarte eficientă, deoarece locuitorii din zonă care au apelat la respectiva variantă raportează pierderi de curent pe traseu", spune Andrei.

O altă alternativă ar fi mobilizarea vecinilor în vederea achiziţionării unui transformator capabil să deservească până la şase gospodării şi a cărui valoare de vânzare este de aproximativ 30.000 de euro.

„Şi în cazul acestei variante există probleme, deoarece mulţi dintre noi au deja credite contractate, iar un efort financiar de încă 4.000-5.000 de euro ar fi greu de susţinut", explică proprietarul din Ciolpani.

Primăria nu are nicio obligaţie legală

Potrivit viceprimarului din localitate, zona despre care vorbim este una cu regim special, deoarece drumurile care o tranzitează sunt în proprietate privată, aparţinând locuitorilor.

„Pentru ca primăria să demareze lucrări de extindere a reţelelor de electricitate în cartierul respectiv, ar trebui ca dumurile să intre, în urma unui act de donaţie, în proprietatea instituţiei, lucru care ar avea ca efect obligativitatea noastră de a le întreţine", precizează viceprimarul.

Aceeaşi sursă adaugă că, în prezent, există proiecte în vederea racordării tuturor zonelor din localitate la utilităţi, însă şi aici, ca peste tot, lipsa fondurilor este cea care împiedică sau amână pe termen nelimitat concretizarea acestora.

Pentru mulţi proprietari, viaţa la Ciolpani decurge în condiţii de ev mediu

Pentru mulţi proprietari, viaţa la Ciolpani decurge în condiţii de ev mediu

Procedura racordării directe

Conform celor declarate de reprezentanţii Enel, după finalizarea construcţiei unei case, proprietarul acesteia poate depunde o cerere de aviz în vederea branşamentului la reţeaua centrală.  Acest act, atenţie, reprezintă unul diferit faţă de avizul de amplasament emis de Enel înainte de demararea proiectului.

Instituţia va emite un răspuns favorabil sau negativ în termen de 30 de zile de la data depunerii de către proprietar a documentaţiei necesare.Însă, aceleaşi surse ne-au spus că nu există un termen anume în care compania de electricitate este obligată să efectueze lucrările de branşament, deoarece acestea sunt inluenţate de o serie de factori tehnici care diferă de la caz la caz, cum ar fi ordinea primirii si procesării cererilor, poziţionarea proprietăţilor în raport cu traseele existente în zonă etc.

Ping-pong cu responsabilitatea

În timp ce locuitorii fără curent aşteaptă ca primăria să le rezolve problema, reprezentanţii acesteia aşteaptă ca proprietarii să doneze drumurile deţinute în comun către consiliul local.

Acest lucru ar transfera operaţiunile în sarcina primăriei, dar chiar şi atunci un interval în care acestea ar fi executate va fi greu de prognozat, din pricina lipsei banilor. La rândul său, Enel aşteaptă să primească, fie din partea primăriei, fie din partea locuitorilor, cererile de avize privind lucrările de branşament.

Jocul acesta de-a „e treaba ta, ba nu e treaba mea", durează de ani buni. În zona localităţii respective există persoane care şi-au finalizat casele încă de acum cinci ani şi care încă aşteaptă să le rezolve cineva problema.

Efectele stării de fapt din zonă nu au întârziat să apară, astfel că, în prezent, există destule terenuri unde construirea caselor a fost abandonată la nivelul fundaţiei, proprietarii acestora nedorind să locuiască într-o zonă fără curent.

Proprietarii au greşit

Analistul imobiliar Radu Zilişteanu explică, pe marginea situaţiei prezentate, că acei proprietari care au achiziţionat terenuri în apropierea Capitalei, pe care au dezvoltat construcţii, au mizat pe faptul că, într-un viitor apropiat, prin includerea zonelor respective în zona metropolitană a Bucureştiului, utilităţile vor fi trase cu fonduri europene.

Pe de altă parte, expertul citat mai spune că, în mod normal, cum este cazul în Germania, administraţiile locale nu ar trebui să emită autorizaţii de construire în lipsa utilităţilor trase la teren, tocmai pentru a evita genul de situaţie prezentată mai sus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite