Proprietăţi ieftine în America de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Pentru germani sau englezi, spre exemplu, locuinţele şi terenurile de pe continentul sud-american sunt adevărate chilipiruri. Brazilia atrage, anual, mii de cetăţeni străini dornici să cumpere o proprietate. Motivele? Preţurile mici, procedurile legale simple, dar şi peisajele şi festivalurile locale.

Orăşelul Fortaleza din Brazilia reprezintă, pentru mulţi dintre locuitorii oraşelor mari, precum Rio de Janeiro sau Sao Paulo, un amplasament perfect pentru achiziţionarea unei case de vacanţă.

Potrivit lui Aniel Diaz, consultant imobiliar care-şi desfăşoară activitatea în localitatea menţionată, micuţa staţiune, localizată pe coasta de nord-est a ţării, „este atractivă deoarece, pe lângă exotism şi multitudinea de posibilităţi pentru petrecerea unei vacanţe reuşite, are oferte imobiliare pentru toate buzunarele".

Aici, spre exemplu, o căsuţă cochetă de vacanţă, situată în apropierea plajei, care dispune de două dormitoare, un living, o baie, spaţiu exterior pentru grătar şi parcare, costă 28.500 de euro. Astfel de preţuri, spune consultantul, i-au determinat pe mulţi turişti, în special germani şi englezi ca, după petrecerea unei prime vacanţe aici, „să-şi dorească achiziţia unei proprietăţi pentru a putea reveni şi anii următorii, dar de data aceasta în casa lor".

Preţurile mici, procedurile legale relativ simple în ceea ce priveşte achiziţia de proprietăţi de către străini, dar şi oportunităţile oferite de fiecare zonă în parte au făcut ca în Brazila să vorbim de o criză imobiliară de proporţii mici, în comparaţie cu situaţia din Europa.

„Cererea este, în continuare, la un nivel destul de ridicat", mai spune Diaz.

Costa Rica, perfectă pentru iubitorii naturii

Micul stat sud-american are o legislaţie foarte dură cu privire la protecţia animalelor şi a mediului înconjurător, în general. Această politică a condus la imaginea de paradis terestru pe care Costa Rica o are în rândul iubitorilor de călătorii. Ocean, junglă, munte şi câmpie, toate pot fi întâlnite pe un teritoriu atât de mic.

Preţurile, dacă vorbim de locuinţe sau terenuri, sunt ceva mai mari decât în Brazilia. Explicaţia e simplă: fondul de proprietăţi disponibile este semnificativ mai mic.

În zona Colinas de Miramar, spre exemplu, un dezvoltator local a construit un ansamblu de căsuţe de vacanţă, complet mobilate şi utilate, cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 100 de metri pătraţi şi teren aferent între 150 şi 250 de metri pătraţi, care pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 37.500 şi 112.500 de euro. Fiecare casă are vedere la ocean, iar din grădina aflată în spatele acestora se poate admira peisajul montan.

Agroturism în Argentina

Ţara tangoului vine şi cu alte tipuri de oferte pentru cei care îşi doresc o evadare din spaţiul urban. Astfel, în satul Tunuyan, regiunea Mendoza, doritorii pot achiziţiona căsuţe cochete, cu un teren aferent pe care este cultivată viţă de vie. La un preţ care porneşte de la 20.000 de euro, pasionaţii de agroturism pot avea propria minifermă şi propria producţie de vin anuală.

„Încă dinaintea demarării lucrărilor, la începutul lui 2009, aveam deja cereri şi avans plătit pentru 75% din cele 40 de case prevăzute de proiect, lucru care ne-a determinat, la începutul anului curent, să regândim planurile iniţiale şi să extindem proiectul", spune Rafael Dimas, reprezentant al dezvoltatorului proiectului Villa Dolce.

Mersul preţurilor

În Brazilia, cei care doresc să achiziţioneze un teren în vederea dezvoltării unui proiect propriu, pot cumpăra, cu un buget de maximum 35.000 de euro, o proprietate în vecinătatea plajei din staţiunea Taiba, cu suprafaţa totală de 1.680 de metri pătraţi. Cu aceeaşi sumă poate fi cumpărat un apartament nou şi complet mobilat, cu vedere la ocean în staţiunea Joao Pessoa.

În Costa Rica, preţurile sunt mai mari, din cauza faptului că stocul de locuinţe şi terenuri este mai mic decât în alte state sud-americane, totuşi rezonabile pentru un european. Spre exemplu, în peninsula Nicoya, un duplex cu două dormitoare, două băi, bucătărie, living şi o terasă spaţioasă, aflat în apropierea plajei, are un preţ de strigare de 115.000 de euro.

Costa Rica

37.500€

Oportunitate. Cu acest buget, dacă sunteţi pasionaţi de turismul rural, puteţi achiziţiona o căsuţă complet mobilată şi utilată, precum şi un teren aferent de 150 de metri pătraţi cultivat cu viţă de vie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite