Proiecte de 555 milioane de euro, amânate la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiecte de 555 milioane de euro, amânate la Cluj
Proiecte de 555 milioane de euro, amânate la Cluj

Marile ansambluri rezidenţiale din Cluj-Napoca sunt fie întârziate, fie blocate temporar. Boom-ul imobiliar clujean a fost stopat de criza economică. Niciunul dintre proiectele-gigant, evaluate la peste 100 de milioane de euro, nu este finalizat.

Cel mai scump ansamblu rezidenţial clujean este dezvoltat de Carmel Land Development şi estimat la 180 de milioane de euro. Aproximativ 1.500 de locuinţe vor fi ridicate în cartierul Bună Ziua, ansamblul urmând să aibă chiar blocuri de 24 şi 30 de etaje. 

Demararea lucrărilor era prevăzută pentru primăvara anului trecut. Terenul pe care va fi ridicat cartierul de zgârie-nori este însă, în continuare, viran. Un alt proiect din cartierul Bună Ziua este cel al grupului STK, intitulat Scala Residence. Investiţia, de aproximativ 55 de milioane de euro, a fost amânată pe termen nedeterminat. Conform dezvoltatorilor, ansamblul va avea aproximativ 500 de locuinţe, spaţii comerciale şi birouri, centru SPA, gradiniţă, teren de sport şi 550 locuri de parcare subterană.

Arpad Paszkany ia măsuri anti-criză

Proiectul Sigma Tower, dezvoltat de omul de afaceri Paszkany Arpad, patronul echipei de fotbal CFR Cluj, cuprinde, pe lângă apartamente de lux, spaţii de birouri, dar şi un hotel. Startul investiţiei, estimată la peste 120 de milioane de euro, a fost programat pentru finalul anului 2008, când ar fi trebuit să înceapă ridicarea primului turn dintre cele două ale complexului. Lucrările au fost întrerupte însă.

Motivul acestei decizii nu a fost anunţat oficial, însă o altă companie controlată de Paszkany, Polus Real Estate, a decis amânarea proiectului Riverfront, din cauza crizei economice. Riverfront, un proiect dezvoltat pe malul Someşului, în Piaţa Abator, este estimat la 100 de milioane de euro şi urmează să fie compus din mai multe blocuri-turn, cu 22, respectiv 18 etaje. În total, vor fi construite aici 450 de locuinţe.

Se amână şi clădiri de birouri

Printre dezvoltatorii importanţi din Cluj-Napoca se numără compania Tower, care a demarat patru proiecte, în zone diferite ale oraşului, însumând aproximativ 100 de milioane de euro. La Silver Tower, o clădire de birouri, lucrările au fost întrerupte, la fel ca la Tower Park, pe Calea Floreşti. Problemele la acest ansamblu au început încă de anul trecut, când mai mulţi furnizori au reclamat faptul că nu au fost plătiţi.

Atunci, lucrările au fost stopate şi nu au avansat aproape deloc, cu toate că reprezentanţii Tower au dat asigurări că ansamblul, care va avea turnuri de 18 etaje şi de 12 etaje, va fi finalizat. „Vom construi doar două turnuri, iar termenul de finalizare pentru acestea, decembrie 2009, va fi respectat. Când se va debloca piaţa, vom continua şi celelalte lucrări”, a precizat Carla Iacob, consilier imobiliar în cadrul Tower Group. Ea a mai precizat că proiectul rezidenţial River Tower este finalizat.

Bonjour Residence este un ansamblu cu 1.200 de apartamente, evaluat la 120 de milioane de euro.  Patru dintre cele 14 clădiri ale ansamblului sunt aproape de finalizare, în vreme ce restul aşteaptă demararea lucrărilor.

Pe lângă locuinţe, complexul va cuprinde o parcare subterană, spaţii verzi, terenuri de joacă sau terenuri de sport. „Alături de cele patru blocuri aproape terminate, şi care vor fi predate cel târziu în luna martie, se mai lucrează la încă două”, a declarat Ani Căpuşan, reprezentant al Nobila Casa, proprietarul ansamblului. 

Ansamblu scos la licitaţie

În fostul El Dorado imobiliar din Floreşti, situaţia se aseamănă cu cea din Cluj în privinţa incapacităţii unor dezvoltatori de a finaliza proiectele importante. Un astfel de caz este cel al cartierului de lux Irish Residence, abandonat de investitori, din cauza lipsei fondurilor necesare achitării datoriilor către constructori.

În urma unei decizii a instanţei, un executor judecătoresc a scos ansamblul la licitaţie. Evaluat la aproximativ 7 milioane de euro, Irish Residence poate fi achiziţionat chiar şi cu 1 milion de euro. La ultimul termen al licitaţiei, 24 februarie, nu s-a prezentat însă niciun ofertant, astfel că aceasta a fost amânată, urmând să fie reluată la mijlocul lunii martie. 

image

Vom construi doar două turnuri, iar termenul de finalizare pentru acestea, decembrie 2009, va fi respectat. Când se va debloca piaţa, vom continua şi celelalte lucrări

image



Carla Iacob, Consilier Imobiliar Tower Group

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite