Proiecte de 2,4 miliarde de euro, în stand-by

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anularea masivă a investiţiilor Immoeast aflate în desfăşurare are ca scop asigurarea de lichidităţi. Criza imobiliară determină fondul de investiţii austriac să amâne sau chiar să anuleze 80 dintre proiectele aflate în dezvoltare pe plan european.

Valoarea portofoliului deţinut pe piaţa românească de către Immoeast a scăzut cu circa 2,4 miliarde de euro, potrivit datelor publicate în raportul realizat pe perioada 1 august - 31 octombrie.

Astfel, valoarea de piaţă a activelor locale a ajuns la 1,05 miliarde de euro, de la 3,44 miliarde de euro, cât se arăta în raportul aferent perioadei 1 mai-31 iulie.

De asemenea, numărul proiectelor operate în România de către developerul austriac s-a redus cu 54, de la 134 până la 80 de obiective aflate în dezvoltare.

Reducere cu 60% a portofoliului

Reducerea drastică a investiţiilor operate de către investitorul austriac pe piaţa românească nu este însă o mişcare singulară. Aceasta face parte dintr-o strategie aplicată pe plan global.

Astfel, la nivel internaţional, valoarea portofoliului deţinut de Immoeast a scăzut cu circa 60% din valoarea sa totală, de la 10,9 miliarde la jumătatea anului, până la 4,4 miliarde, la sfârşitul lunii octombrie.

Astfel, compania a oprit cea mai mare parte a activităţilor sale de dezvoltare şi a hotărât amânarea acelor proiecte pentru care finanţarea nu a fost încă asigurată sau a  căror fezabilitate financiară este încă nesigură.

Astfel, 29 de proiecte au fost amânate, iar 51 au fost total anulate, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Direcţia adoptată de către Immoeast vine ca o măsură directă la pierderile înregistrate de aceasta în prima jumătate a anului financiar în curs. Spre exemplu, doar devalorizarea proprietăţilor din portofoliul companiei s-a ridicat la 16,8%, adică aproximativ 1,3 miliarde de euro.

În plus, valoarea cash-flow-ului a scăzut cu 55,6%, până la 19,2 milioane de euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest context, “Immoeast a pus la punct o schimbare radicală de traiectorie, ce poate fi sintetizată drept „consolidare în loc de creştere””, subliniază reprezentanţii companiei. În plus, adaugă aceştia, au fost iniţiate şi pregătiri extensive pentru vânzarea unor proiecte din portofoliul său.

Prioritate pe timp de criză

„Pentru moment, una dintre cele mai mari provocări pentru Immoeast constă în asigurarea lichidităţii sale pe viitor. Anularea sau amânarea proiectelor în dezvoltare, vânzarea unor proprietăţi şi discuţiile cu băncile care şi-au arătat sprijinul vor ajuta la consolidarea finanţării companiei”, adaugă reprezentanţii Immoeast. Procesul de vânzare a activelor din portofoliul Immoeast a început încă din toamna acestui an.

Acesta a avut însă de suferit din cauza crizei financiare,  blocajului de la nivelul sistemului de creditare şi ca urmare a tranzacţiilor limitate din piaţă. „În cazul unei vânzări, scopul clar al Immoeast este şi păstrarea valorii proprietăţii.

Aşa se explică faptul că în ultimele luni volumul vânzărilor a fost unul redus, în vreme ce veniturile înregistrate din vânzări s-au ridicat exact la valoarea estimată sau chiar deasupra acesteia”, notează reprezentanţii companiei. 

Amânări în lanţ

Cel mai mare investitor străin activ pe piaţa autohtonă, Immoeast atinge un nou record, de data aceasta prin valoarea proiectelor îngheţate. Developerul austriac nu este totuşi primul care recurge la această strategie anti-criză.

Astfel, şi compania israeliană BSG, care are în portofoliu proiectul West Park, a îngheţat demararea unor proiecte anunţate, în valoare de 700-800 milioane de euro.

De asemenea, Stefano Albarosa a anunţat amânarea construcţiei clădirii office din Barbu Văcărescu, o investiţie în valoare de 200 milioane de euro. Similar, Ablon a oprit construcţia la Sunset Residences, un ansamblul rezidenţial de peste 2.000 de locuinţe.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite