Proiect imobiliar pe 500 de hectare în Chevereş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie locală are în plan realizarea unui mini-oraş, la doar 20 de kilometri de Timişoara. Zonele periferice ale oraşului de pe Bega au fost căutate încă din anii `90 de amatorii de case pe pământ.

Deosebit de inspiraţi, mulţi bănăţeni au făcut achiziţii imobiliare imediat după revoluţie.  Nu tocmai costisitoare. Cumpărau terenuri, locuri de case, cu sume totale care nu depăşeau preţul unei maşini.

Nu a fost nevoie de nici măcar un deceniu pentru a se demonstra că acei oameni au fost vizionari şi că au luat cele mai bune decizii din punctul de vedere al plasării investiţiilor.

Astfel, cei care au cheltuit câteva mii de euro sau chiar de mărci pentru a cumpăra terenuri în jurul Timişoarei au câştigat sume frumoase în momentul revânzării.

Însă şi mai câştigaţi au fost cei care şi-au păstrat terenurile aflate la început în plin câmp şi le-au transformat în minid omenii cu edificii colorate şi spaţii verzi în jurul casei. Ei sunt locuitorii unor cartiere de lux, întinse cum este cel din comuna Dumbrăviţa, la câţiva kilometri de oraş.

Deşi sunt şi alte periferii ale Timişoarei care se confundă cu satele de lângă, precum Ghiroda şi Gearmăta, care îşi construiesc, tot mai avid şi mai rapid, renumele de zone rezidenţiale, planul urbanistic zonal al firmei timişorene Hectarul are toate şansele să urce direct pe locul întâi în topul cartierelor de lux.

Adio agricultură!

Este vorba despre aproape 500 de hectare din Chevereşul Mare. Povestea miniorăşelului începe cu dorinţa unei companii de a investi masiv în agricultura din Timiş. „Noi am început să cumpărăm teren de la oamenii din Chevereş încă din anul 2000. Doream să-l exploatăm pentru agricultură.

Am început prin a plăti cinci până la zece milioane de lei vechi pe hectar, iar spre final am dat şi 20 de milioane. Cam după trei ani, am constatat că terenul nu este bun pentru agricultură şi am vrut să-l vindem. Cum nu am reuşit să găsim cumpărător pentru tot, am decis să nu-l vindem la bucată şi l-am trecut în intravilan”, povesteşte Dorin Varga, reprezentant al companiei Hectarul.

Decizia a dus la realizarea unui proiect extins şi la solicitarea unui plan urbanistic zonal pentru un întreg cartier. Varga mărturiseşte totuşi că nu poate preciza o dată fixă la care compania pe care o reprezintă va începe să transpună în realitate detaliile proiectului.

„În acest moment, pe acele terenuri nu este nimic, nu am început încă să facem ceva concret. Dacă treceţi pe acolo, veţi vedea doar nişte ciobani cu oile lor. Varianta cea mai probabilă este un parteneriat între Hectarul şi investitori străini, pentru a duce la bun sfârşit acest plan”, explică Varga.

Un posibil El dorado

Realizarea proiectului a durat câteva luni bune şi au lucrat la el arhitecţi din Franţa şi din Statele Unite. Viitorul orăşel trezeşte imaginaţia oricui. Peste două mii de locuri de case, grădiniţe, şcoli, biserici, piaţete şi un lac în toată regula, cu o suprafaţă de 30 de hectare. „Regimurile de înălţime vor fi de maximum P+2+mansardă, aşa că va fi practic un orăşel exclusiv cu vile. Conform proiectului, parcelele au, în medie, 1.000 de metri pătraţi”, spune Varga.

Zonele verzi vor predomina în acest orăşel, doar 240 de hectare fiind rezervate caselor. Planul noului cartier este foarte detaliat şi cuprinde şi cele mai mici detalii, precum locul de amplasare a tomberoanelor de gunoi. În proiect există şi varianta realizării unui sistem de captare şi folosire a energiei solare pentru tot cartierul.

Celor care locuiesc în cochetele vile din Dumbrăviţa problema infrastructurii încă le provoacă vise urâte noaptea. Fiecare dintre rezidenţii Dumbrăviţei a fost nevoit să-şi instaleze gaz, curent şi apă pe cont propriu. Primarul Chevereşului Mare vrea să se asigure că aceste coşmaruri nu-l vor urmări şi pe el.

„Am pus o condiţie. Nu dau nicio autorizaţie de construcţie până nu ştiu că s-au făcut lucrările de infrastructură”, afirmă primarul comunei, Marcel Muia. Deşi până la instalarea indicatorului „Şantier în lucru” va mai curge ceva apă pe Bega, cei de la Hectarul au făcut deja calculele pentru infrastructură, care va costa aproximativ 40 de milioane de euro pentru toată zona.

Viitorul cartier de lux

Chevereşul Mare este o comună la doar 20 de kilometri de Timişoara şi este recunoscut ca loc de petrecere a timpului liber. În timpul verii, zeci de mii de timişoreni îşi mută grătarele pe malul râului Timiş, în Chevereş, unde există şi o tabără pentru copii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite