Primul târg din România destinat birourilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La eveniment au participat doar 15 companii din domeniu. Piaţa imobiliară autohtonă a mai punctat o premieră. Săptămâna trecută s-a desfăşurat prima expoziţie dedicată exclusiv proiectelor de birouri.  

“Office Expo” a fost un eveniment business to business, care s-a adresat atât companiilor interesate de închirierea de spaţii, cât şi persoanelor dornice să îşi amenajeze birourile. Acest segment al pieţei autohtone de real estate a cunoscut în ultimii ani o dinamică accelerată, ajungând la un stoc total de peste 2,5 milioane de metri pătraţi doar în Bucureşti.

Pe măsură ce clădirile moderne au început să fie livrate, spaţiile din vile cu destinaţie office au pierdut din popularitate.

“Expansiunea imobilelor noi a continuat într-un ritm din ce în ce mai accelerat în ultimii doi ani, fiind favorizată de o schimbare semnificativă produsă în preferinţele chiriaşilor”, se arată în ultimul studiu al companiei de consultanţă imobiliară Esop Consulting.

Vilele au rămas fără chiriaşi

Chiriile spaţiilor din vile se situau anul trecut între 13-17 euro pe metru pătrat pe lună pentru imobilele semicentrale şi ajungeau la 17 euro pe metru pătrat în zonele centrale. Anul acesta, pretenţiile proprietarilor au crescut simţitor, până la un maxim de 21 de euro un metru pătrat dintr-o clădire centrală.

Pe fondul lipsei de chiriaşi, din 2009, acestea vor scădea, însă, cu 12-15% şi vor reveni la nivelul de anul trecut.  “În a doua parte a anului în curs, perioadele de neocupare a vilelor au început să crească până la patru-cinci luni, iar interesul chiriaşilor pentru ele la preţurile din prezent este în scădere”, a declarat Mirela Raicu, Manager Offices Division Esop.

 În ceea ce priveşte chiriile lunare ale spaţiilor de clasă A din zone ultracentrale, acestea se situează între 21,5 şi 23 de euro pe metru pătrat. Pentru sume cuprinse între 16 şi 20 de euro, companiile pot închiria un metru pătrat din imobilele noi din nordul şi vestul Bucureştiului.

TrafiCul infernal împinge companiile în vest

În condiţiile în care preţurile de închiriere ale vilelor sunt similare clădirilor de clasă A, chiriaşii preferă imobilele noi, unde beneficiază de o imagine mai bună, iar folosirea spaţiului este mai eficientă. Preferinţele companiilor pentru o anumită clădire vor fi puternic influenţate şi de un alt factor decisiv, traficul.

Cu toate că în ultimii 18 ani zona de nord a devenit sinonimă cu centrul de business al Capitalei, îngreunarea semnificativă a circulaţiei şi lipsa parcărilor au dus la reorientarea interesului către cea de vest. Peste 9% din totalul spaţiilor de birouri se află în această parte a Bucureştiului.

Până la sfârşitul anului, vor fi livraţi 58.000 de metri pătraţi de birouri în zona de centru- vest. “Această suprafaţă aproape egalează livrările ce au avut loc în ultimii trei ani în această regiune, marcând un nou perimetru de dezvoltare în cadrul pieţei birourilor”, se arată în studiul companiei de consultanţă imobiliară Esop. 

1,8 mil. de mp de birouri în nord, până în 2011

Totalul spaţiilor de birouri funcţionale din nordul Bucureştiului se apropie, în prezent, de 900.000 de metri pătraţi. Potrivit consultanţilor Esop, în următorii trei ani numărul acestora se va dubla. Peste 840.000 de metri pătraţi sunt propuşi pentru finalizare în această perioadă în nordul Capitalei.

Pe de altă parte, stocul de spaţii office din zona central-vestică va ajunge anul acesta la doar 151.000 de metri pătraţi. Până la sfârşitul lui 2011 vor fi livraţi cel puţin 298.000 de metri pătraţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite