Primul an de scădere a tranzacţiilor imobiliare autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările din sectorul de real-estate au scăzut cu 25% în ultimele patru luni din 2008 şi cu peste 7% pe tot anul trecut. Scăderea volumului de tranzacţii imobiliare a atras după sine şi micşorarea preţului locuinţelor, fapt care a dat peste cap şi grila de evaluare notarială.

Numărul tranzacţiilor imobiliare s-a redus în ultimele patru luni din anul trecut cu un sfert, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), citaţi de Mediafax. Astfel, în perioada septembrie-decembrie 2008 au fost încheiate 149.679 tranzacţii imobiliare, faţă de 196.327 în perioada corespunzătoare a anului precedent.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată în luna noiembrie, de 54%, urmată de decembrie, cu o reducere de 35% a numărului de tranzacţii, de la 50.000 la 33.000. În septembrie şi octombrie ritmul de diminuare a fost de 15%.

La nivelul întregului an 2008 numărul tranzacţiilor imobiliare a fost de 484.765, în scădere cu 7,07% faţă de 2007, când au fost încheiate 521.636 tranzacţii.

Scad preţurile de referinţă

Reducerea numărului de tranzacţii, implicit a preţurilor, s-a reflectat şi în scăderea valorii taxelor pe veniturile din tranzacţiile imobiliare încasate de către notari. Astfel, pe ansamblul anului trecut, taxele au totalizat 1.048 miliarde lei, cu 12,3% sub nivelul din 2007, de 1.196 miliarde lei. La începutul anului trecut, UNNPR estimase  un avans de circa 30% al valorii taxelor în 2008, în primul rând datorită previziunilor de creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară.

Valorile orientative din ghidul proprietăţilor imobiliare vor fi diminuate cu 15%.

Datorită previziunilor de continuare a creşterilor din piaţa imobiliară, dar şi exploziei preţurilor de anul trecut din acest segment, prima grilă notarială făcută publică de UNNPR a fost intens contestată. Apartamentele erau evaluate la preţuri valabile în toamna anului trecut, asta în condiţiile în care ele acum costă şi cu 50% mai puţin.

„Din păcate, faţă de perioada de referinţă avută în vedere la realizarea Ghidului, au intervenit în scurt timp mai multe elemente care necesită, în opinia noastră, introducerea unui coeficient de corectare globală a valorilor orientative din Ghid”, afirmă reprezentanţii Colegiului director al Camerei Notarilor Publici Bucureşti (CNPB). 

La stabilirea noilor coeficienţi de evaluare s-a luat în calcul deprecierea monedei naţionale faţă de euro, monedă în care sunt exprimate valorile orientative din acest ghid, dar şi acutizarea efectelor crizei economice asupra pieţei imobiliare. Valorile reduse sunt aplicabile începând cu data de 26 ianuarie 2009.

Grila notarilor este barometrul pieţei imobiliare, fiind singura sursă oficială care certifică valorile minime ale preţurilor locuinţelor. În funcţie de aceasta, notarii calculează impozitele pentru vânzările de apartamente.

Taxele notariale variază între 1% şi 3%

Potrivit Codului Fiscal, la vânzarea unei case sau a unui teren vânzătorul achită 3% din preţ, dacă valoarea tranzacţiei este inferioară sumei de 200.000 de lei şi dacă proprietatea a fost deţinută mai puţin de 3 ani.

În cazul în care valoarea tranzacţiei este mai mare de 200.000 de lei, se va plăti un impozit de 6.000 de lei, plus 2% din ce depăşeşte 200.000 lei.

Dacă tranzacţia are loc după 3 ani de la cumpărarea proprietăţii, se va achita un impozit de 2% pentru cele care valorează maxim 200.000 lei, iar dacă preţul depăşeşte acest prag, se vor plăti 4.000 de lei plus 1% din suma care trece de valoarea de referinţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite