Prima Casă are nevoie de izolaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Foto: Petrică Tănase
Foto: Petrică Tănase

Doar locuinţele încadrate în clasele de consum energetic A, B şi C pot fi achiziţionate prin programul guvernamental. Noua decizie a autorităţilor nu mai permite achiziţia unei case cu bani garantaţi de stat dacă acea construcţie nu este clasificată energetic.

Cele mai multe clădiri din România se încadrează în clasele energetice C şi D. Pentru încălzirea, alimentarea cu apă caldă, ventilaţia şi iluminatul acestor locuinţe se consumă, în medie, peste 200 de kilowaţioră pe metru pătrat anual. Guvernanţii şi-au propus să reducă acest consum la jumătate.

În funcţie de consumul anual specific de energie, apartamentele vor fi încadrate într-o clasă energetică. În clasa A vor fi incluse locuinţele cu cel mai redus consum, iar în clasa G apartamentele cu cel mai ridicat consum de energie. Certificatul va avea un termen de valabilitate de zece ani şi va fi întocmit de un evaluator energetic autorizat.

Bani de la stat, pentru case făcute de stat

O altă modificare a legii referitoare a Prima Casă se referă la acceptarea în program a imobilelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL). Această decizie ar putea însemna o lovitură pentru dezvoltatorii imobiliari, în condiţiile în care preţurile solicitate de aceştia sunt aproape duble faţă de cele ANL.

Şi plafonul garantat a suferit modificări. Creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin programul Prima Casă se va încadra în limita a 60.000 de euro, pentru imobile vechi ori a căror construcţie a început deja, în vreme ce pentru locuinţele la care lucrările nu au fost începute, suma se ridică la 70.000 de euro.

De asemenea, cei care se asociază în vederea construcţiei unei case vor primi garanţii în valoare de 75.000 de euro. Esenţial în cazul acestei variante este ca persoanele să deţină un teren în comun, fără să fie necesar ca asocierea să aibă o formă juridică. Garanţiile sunt acoperite cu ipotecă legală de rang I asupra locuinţelor achiziţionate prin program. Şi instituţiile financiare au primit dispoziţii noi.

Băncile care vor să fie incluse în noua variantă a programului „Prima Casă" trebuie să prezinte Fondului de Garantare a Creditelor IMM lista completă a taxelor şi a comisioanelor pe care le vor aplica creditelor acordate. Astfel, într-o săptămână, bancherii trebuie să transmită Fondului nivelul costurilor totale pe care le vor aplica în program şi valoarea estimată a finanţărilor care vor fi garantate în 2010.

Anul acesta statul a alocat suma de 700 de milioane de euro pentru garantarea creditelor luate prin programul „Prima casă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite