Prima Casă va fi una nouă sau una veche?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima Casă va fi una nouă sau una veche?
Prima Casă va fi una nouă sau una veche?

Piaţa imobiliară este alimentată de optimismul tinerilor cumpărători. Preţurile încă mari şi amplasarea nepotrivită a ansamblurilor rezidenţiale reprezintă o problemă pentru potenţialii clienţi.

O locuinţă nouă, modernă şi spaţioasă, sau una veche, în care lucrările de reparaţii sunt la ordinea zilei? Alegerea este simplă ca bună-ziua. În teorie. În practică, lucrurile stau ceva mai diferit.

„Bineînţeles că am prefera un apartament nou. Problema este că acestea sunt construite foarte departe de Bucureşti, iar cele cu două camere sar de pragul de 60.000 de euro“, spune Marina Tănase-Ene, o „aspirantă“ la creditele ce vor fi acordate prin programul Prima Casă.

În plus, precizează aceasta după o prospecţie atentă a pieţei din Capitală, majoritatea ansamblurilor noi sunt construite din BCA. „Aşa că varianta aceasta a picat din start. O să ne orientăm spre un bloc construit după 1980“, spune ea.

Casele sub preţul pieţei, preferate

Pentru început, efectele programului guvernamental asupra pieţei imobiliare sunt relativ previzibile. „Proprietăţile ieftine, apartamentele care sunt evaluate sub valoarea pieţei, sunt cele care vor atrage în primă instanţă clienţii“, subliniază Cristina Issa, consultant în cadrul agenţiei imobiliare EuroMetropola.

Aceasta recunoaşte că, cel puţin la modul ideal, există un interes sporit pentru locuinţele noi. Simplul interes nu este însă de ajuns. Calitatea construcţiei, preţul oferit clientului final şi nu în cele din urmă amplasamentul reprezintă principalele criterii de diferenţiere a proiectelor noi.

„Ţinând cont de necesităţile pieţei, dar şi de măsurile adoptate de către Guvern, locuinţele care se adresează unui target mediu şi low sunt cele care vor fi tranzacţionate într-un timp relativ scurt“, estimează Issa. Astfel, cu cât locuinţele sunt amplasate la distanţe mai mari faţă de Bucureşti sau oferă suprafeţe de peste 100–150 de metri pătraţi la preţuri piperate, cu atât aceste proprietăţi vor sta mai mult pe piaţă până vor fi vândute.

Reprezentanta EuroMetropola precizează însă că în ultima perioadă developerii au identificat „pulsul“ pieţei şi încearcă să-şi adapteze proiectele la cerinţe, fie prin scăderea preţurilor, fie prin recompartimentări.

Garsonieră nouă la 50.000 de euro

În ciuda dificultăţilor de adaptare a programului Prima Casă la oferta locuinţelor noi, şi jucătorii de pe acest segment speră la deblocarea vânzărilor. Ansamblul Fortuna Residence, situat în zona Şoseaua Alexandriei, este un exemplu în acest sens. „Acum, de când cu Prima Casă, s-au făcut în jur de 10-20 de rezervări.

Lumea aşteaptă foarte mult de la acest program“, spune Gheorghe Chiru, broker imobiliar în cadrul agenţiei care vinde proiectul, Premium Imobiliare. Până acum au fost finalizate două blocuri a câte 27 de apartamente din ansamblu, urmând ca în următoarea lună să fie livrat şi al treilea bloc. Planurile iniţiale prevedeau construcţia a nouă clădiri, însă developerul s-a limitat pentru moment la primele trei, din cauza situaţiei din piaţă.

Cu ajutorul programului Prima Casă, Chiru speră însă ca toate apartamentele să fie vândute până la sfârşitul acestui an. Şi asta în ciuda faptului că, la preţul de 50.000 de euro, doar garsonierele se încadrează în limita de preţ stabilită de Guvern. Reprezentantul Premium spune că cei interesaţi pot achita diferenţa ca un avans de câteva mii de euro, din buzunarul propriu.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Succesul programului Prima Casă depinde de respectarea sau nerespectarea condiţiilor anunţate până acum: avansul de 5%, dar mai ales dobânzile de 5-6%. Dacă aceste condiţii vor rămâne valabile, atunci în mod clar programul va fi un succes.

Există puţine proiecte în Bucureşti în care preţurile apartamentelor cu două camere să se încadreze în limita de 60.000 de euro stabilită prin acest program. Dacă vor fi iniţiate mai multe ansambluri gândite special pentru aceasta, este clar că tot mai mulţi cumpărători se vor îndrepta spre locuinţele noi.

Totuşi, chiar şi dezmorţirea vânzărilor de apartamente vechi va ajuta la deblocarea pieţei noi. Şi asta pentru că mulţi îşi vor vinde apartamentul vechi pentru a-şi cumpăra unul nou, diferenţa plătind-o prin contractarea unui credit de la bancă. (Ionuţ Negoiţă preşedintele grupului ProConfort)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite