Prefabricatele, o soluţie economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Germania şi Olanda, peste jumătate din sistemele de alimentare cu apă sunt făcute cu ajutorul conductelor din beton. Cifra de afaceri a industriei producătoare de betoane prefabricate s-a ridicat anul trecut la un total de peste 40 de miliarde de euro în toată Europa.

O treime din structurile clădirilor europene sunt executate din prefabricate, iar acest segment reprezintă un sfert din industria construcţiilor.

Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Federaţiei Europene pentru Betoane Prefabricate, asociaţie din care fac parte 16 ţări. Există 8.000 de fabrici în Europa care produc astfel de materiale de construcţii.

400 de euro pe metru pătrat

România se poate lăuda doar cu 16 astfel de unităţi de producţie, care, în cele mai multe cazuri, mai produc şi alte materiale de construcţie. Prefabricatele sunt încă ocolite de foarte mulţi români, deşi ele pot uşura construcţia unei case.

„România nu este încă în criză imobiliară, din moment ce încă sunt preferate soluţiile scumpe”, spune Nicolae Ştefan Noica, Preşedintele Societăţii pentru Betoane şi Prefabricate din România. Conform lui Noica, edificarea unei clădiri din prefabricate costă aproximativ 400 de euro pe metru pătrat, un preţ inferior celor obţinute în cazul folosirii altor materiale.

Singurii care folosesc prefabricate sunt în momentul de faţă dezvoltatorii de parcuri industriale sau complexuri de retail. Dar şi aceştia preferă structurile metalice, în detrimentul celor din beton. Noica spune că betonul este mult mai potrivit datorită rezistenţei în timp şi pentru că nu necesită lucrări ulterioare de întreţinere.

De aceeaşi părere este şi Alessio Rinaldi, secretar general al Federaţiei Europene pentru Betoane Prefabricate, care adaugă şi faptul că prefabricatele din beton au o serie de avantaje sociale, cum ar fi faptul că se produc cu un consum redus de energie.

Germania, cel mai mare producător

Economie ar putea face şi autorităţile, dacă în locul tubulaturii din plastic folosite la montarea sistemelor de alimentare cu apă sau canalizare ar utiliza tubulatură din beton, potrivit lui Noica.

O astfel de soluţie este cu 40% mai ieftină decât cea preferată în prezent. Ministerul Mediului a primit un buget de patru miliarde de euro pentru astfel de lucrări, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei încă 1,5 miliarde de euro.

Conform calculelor lui Noica, s-ar putea economisi cel puţin un miliard de euro dacă s-ar monta tubulaturi din beton. „Din cele 13.000 de sate care figurează pe harta României, doar 5% au alimentare cu apă şi 2% au canalizare. Daca s-ar folosi variante mai eficiente, acest procent ar creşte mult mai repede”, spune Noica.

Un alt avantaj al tubulaturii din beton este rezistenţa crescută în timp, care depăşeşte 50 de ani, limita maximă admisă în cazul plasticului. În plus, acestea sunt şi mai etanşe.

Varianta tubulaturii din beton este foarte des utilizată în alte ţări din Europa. În Germania, de exemplu, care este cel mai mare producător de beton prefabricat, 53% din canalizări sunt fabricate din acest tip de material. Situaţia este aceeaşi şi în Olanda, unde 54% din conductele folosite sunt din beton. “

image

România nu este încă în criză imobiliară, din moment ce încă sunt preferate soluţiile scumpe.

image


Nicolae Ştefan Noica
Preşedintele Societăţii
pentru Betoane
şi Prefabricate din România


Locuinţe individuale din prefabricate

  • Societatea pentru Beton şi Prefabricate din România (SBPR) a fost înfiinţată în anul 2004, iar acţiunile ei se împart în trei direcţii principale. Sunt promovate construcţiile din prefabricate la hale şi supermarketuri în concurenţă cu cele din metal, precum şi folosirea tubulaturii din beton precomprimat pentru lucrările de alimentare cu apă şi canalizări în competiţie cu tuburile din materiale plastice. În plus, membrii asociaţiei doresc să relanseze construcţia de locuinţe individuale cu elemente modulare din beton armat.
  • După părerea membrilor SBPR, acest segment ar putea ajuta la relansarea economiei, în condiţiile în care se vor crea noi locuri de muncă, atât în fabrici, cât şi în zonele din care se extrage materia primă.
  • În România, primele cartiere de locuinţe realizate integral din prefabricate de beton au fost ridicate în Bucureşti, între 1959 şi 1960.  Din totalul blocurilor vechi, 30% sunt făcute din panouri mari de prefabricate. Sistemul a fost abandonat în cea mai mare parte după anul 1990 atât în România, cât şi în alte ţări care au făcut parte din blocul comunist. Producătorii au început să se orienteze către structurile din metal sau către alte materiale mai uşor de executat, cum sunt BCA-ul sau tuburile din plastic.
  • Sectorul de prefabricate din beton a devenit în ultimii ani tot mai atractiv pentru fondurile de investiţii străine. Compania Macon Deva a fost preluată în 2006 de către Enterprise Investors , în timp ce grupul irlandez CRH a achiziţionat compania Elpreco Craiova.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite