Piaţa britanică, pregătită pentru creşterea preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa britanică, pregătită pentru creşterea preţurilor
Piaţa britanică, pregătită pentru creşterea preţurilor

Preţurile locuinţelor englezeşti şi-au încetinit considerabil ritmul de scădere.Către sfârşitul lui 2009, prognozele indică o uşoară creştere a cererii de locuinţe, ceea ce va duce la o evoluţie mai bună a pieţei în 2010.

Cele mai optimiste scenarii prevedeau o revenire a pieţei rezidenţiale britanice de-abia în 2010. Cu toate acestea, potrivit celui mai recent raport al BNP Paribas, cererea de locuinţe va înregistra o uşoară creştere încă de la sfârşitul acestui an. Această estimare vine pe fondul evoluţiei pozitive înregistrate de piaţa britanică în prima parte a anului.

Previziuni pozitive pe termen mediu

„Revenirea nu este încă aici, iar piaţa este încă în declin, cel puţin pe termen scurt”, subliniază Michael Rees, senior director al BNP Paribas Real Estate. În primul trimestru al anului a continuat acelaşi trend puternic descrescător al preţurilor locuinţelor britanice, vizibil încă de la sfârşitul lui 2008. Toate regiunile pieţei au fost lovite din plin de valul ieftinirilor, însă  Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord au fost cele mai afectate. Preţurile din aceste zone se situează în momentul de faţă sub media de la nivelul Regatului Unit.

„Totuşi, conform celor mai recente date lunare la nivel naţional, deşi se află încă în declin, preţurile scad mult mai încet, în timp ce anumiţi indicatori au înregistrat chiar uşoare creşteri”, se arată în raportul BNP Paribas. Astfel, rata de scădere a preţurilor locuinţelor britanice s-a situat în primele patru luni la 4,54%, faţă de 5,34% şi 5,06% în al treilea, respectiv al patrulea trimestru al anului trecut. De asemenea, interesul din partea cumpărătorilor este mai ridicat, în timp ce oferta de locuinţe se află în scădere. „Aşadar, piaţa pare pregătită pentru o uşoară creştere a preţurilor”, subliniază specialiştii BNP Paribas.

Patru luni de scumpiri

Tendinţa de stabilizare vizibilă pe piaţa britanică per ansamblu poate fi analizată în detaliu la nivelul celei mai proeminente subpieţe locale – cea londoneză. Potrivit celui mai recent raport al Knight Frank, iulie  a fost cea de-a patra lună consecutivă în care s-au înregistrat scumpiri, cu o majorare de 1,5%. „A fost încă o lună bună pentru proprietăţile rezidenţiale londoneze de primă calitate, în care preţurile au crescut aproape în toate subpieţele”, subliniază Liam Bailey, directorul departamentul rezidenţial al Knight Frank.

Acesta precizează că, deşi această tendinţă este vizibilă la nivelul pieţei britanice per ansamblu, locuinţele destinate clasei superioare dau tonul în această privinţă. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate pe segmentul caselor, cu o medie de 1,9%, în timp ce apartamentele s-au scumpit cu doar 1%. Unul dintre factorii declanşatori ai scumpirilor este reprezentat de cererea determinată de clienţii nerezidenţi. Astfel, pe segmentul locuinţelor mai scumpe de un milion de lire sterline, cumpărătorii din afara ţării şi-au crescut cota de piaţă de la 35% la 43% în ultimele 12 luni.

Ca urmare a cererii ridicate, o problemă a pieţei central-londoneze este acum oferta tot mai mică. Astfel, numărul proprietăţilor disponibile în această zonă a fost cu 34% mai scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, numărul locuinţelor aşteptate spre livrare în toamnă nu arată mai bine: acesta este cu aproximativ 42% mai mic faţă de anul trecut.

Mersul preţurilor

În primele patru luni ale acestui an, declinul abrupt al preţurilor londoneze s-a încheiat. În acest trimestru, ritmul de scădere a fost considerabil mai redus – rate lunare de 1%-2%, faţă de de 3%-4%, spre sfârşitul anului trecut. În plus, în luna aprilie, indexul preţurilor caselor din centrul Londrei analizat de Knight Frank a înregistrat prima majorare după 13 luni, în valoare de 0,4%.

O îmbunătăţire considerabilă este vizibilă şi în privinţa volumului vânzărilor înregistrate pe piaţa londoneză. În luna noiembrie a anului trecut, vânzările de case în centrul capitalei britanice se situau cu 60% sub media calculată la cinci ani; până în aprilie însă, această discrepanţă a scăzut până la 34%.

Deşi posibilitatea unor noi ieftiniri pe piaţa londoneză nu trebuie scăpată din vedere pe termen scurt, pentru moment previziunile analiştilor se arată pozitive. Preţurile sunt împinse pe o curbă ascendentă de cererea existentă, în contrast cu oferta redusă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite