Piaţa office mondială, în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriile marilor clădiri de birouri ale lumii au înregistrat scăderi masive în primul trimestru al anului. Deşi mai târziu comparativ cu celelalte segmente imobiliare, piaţa office globală începe să resimtă efectele recesiunii economice.

Declinul economic mondial îşi pune amprenta şi asupra unuia dintre sectoarele mai puţin afectate ale real estate-ului – spaţiile de birouri.

„Marea recesiune globală şi-a luat tributul pe pieţele internaţionale de spaţii pentru birouri, mai ales acolo unde există concentraţii semnificative de angajatori din industria financiară“, spune Raymond Torto, economist-şef la nivel global în cadrul CB Richard Ellis (CBRE).

Un prim efect al crizei economice asupra acestui segment constă în scăderea masivă a cererii pentru spaţii de birouri de calitate. 45 din cele 57 de pieţe analizate într-un studiu realizat de CBRE au înregistrat rate de ocupare în scădere de-a lungul primului trimestru al anului.

Astfel, pe cele mai multe pieţe asiatice, rata de ocupare a spaţiilor office a scăzut drastic, ca urmare a politicii de reducere a personalului şi a costurilor din sectorul financiar.

Din cauza cererii în cădere abruptă, rata de ocupare pentru spaţiile de birouri din Stateel Unite ale Americii a scăzut cu 70 de puncte de bază în primul trimestru al acestui an, până la un nivel de 14,7%. Per ansamblu, America Latină încă mai înregistrează rate de ocupare ridicate, în vreme ce o tendinţă descendentă poate fi observată în Canada.

Reducere generalizată a chiriilor

Ca urmare a ratelor de ocupare mai reduse, chiriile pentru spaţiile de birouri se înscriu pe acelaşi trend de scădere. Centrele financiare globale au fost cele mai afectate, fiind marcate de cel mai semnificativ declin al costurilor de ocupare. Eroziunea preţurilor s-a limitat la proprietăţile selecte şi la sub-pieţe, fără a se răspândi pe scară largă, menţionează însă reprezentanţii CBRE.

În multe cazuri, pieţele majore de spaţii pentru birouri au înregistrat scăderi anuale ale costurilor de ocupare de 20% sau chiar mai mult. Un exemplu în acest sens este Singapore, care a suferit o diminuare de 34% a chiriilor office. Deşi unele pieţe au înregistrat şi majorări ale chiriilor în ultimele 12 luni (Charlotte, SUA; Marsilia, Franţa; Perth, Australia), acestea constituie mai degrabă o excepţie de la regulă.

Creşterile se datorează în general unor condiţii speciale de piaţă. În acelaşi timp, arată raportul CBRE, asemenea situaţii ilustrează modul neuniform în care recesiunea economică afectează diferite ţări.

Tokio, cele mai scumpe birouri

Modificările înregistrate la nivel mondial în ultimele luni au adus răsturnări şi în clasamentul celor mai scumpe pieţe office ale lumii. În acest top, regiunea West End, din Londra, a fost detronată de zona centrală din Tokio. Aici, un metru pătrat de birou costă 183 de dolari lunar.

„Acum un an, spaţiile pentru birouri din West End, Londra, puteau fi închiriate cu aproape 300 de dolari pe metru pătrat, în vreme ce, astăzi, aceleaşi spaţii pot fi închiriate cu 172 de dolari pe metru pătrat“, spune Raymond Torto. Regiunea londoneză West End este acum urmată de Moscova şi de Hong Kong.

Mersul preţurilor

Cea mai scumpă piaţă office americană rămâne centrul New York-ului, unde costurile de ocupare se ridică la 68 de dolari pe metru pătrat. Cu toate acestea, scăderea înregistrată de această piaţă se ridică la 32% faţă de anul trecut, ocupând cea de-a doua poziţie în topul celor mai abrupte reduceri incluse în studiul CBRE.

Piaţa suburbană din Boston a înregistrat o scădere de aproape 30%, ceea ce o situează pe poziţia a patra în topul celor mai semnificative scăderi.

Sao Paulo, Brazilia, are cele mai mari costuri de ocupare din America Latină, cu 57 de dolari pe metru pătrat, ocupând locul 33 la nivel global.

În America Latină, doar trei oraşe au înregistrat rate negative de creştere, cel mai serios afectat fiind Mexico City, cu o scădere de 5,6%. Spre comparaţie, nouă pieţe din America de Nord au înregistrat scăderi cu procente de două cifre.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite