Piaţa birourilor, avans consistent şi în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor va aduce însă o micşorare semnificativă a chiriilor din centrele de afaceri de până la 15%. Singurul segment în care criza imobiliară se resimte mai puţin acut este cel al birourilor. Pe această piaţă se fac în continuare tranzacţii, iar previziunile sunt optimiste.

Birourile de clasă A, pe care până în urmă cu doi ani le puteai număra pe degete, apar din ce în ce mai des în ofertele dezvoltatorilor.

Iar specialiştii spun că tendinţa construcţiilor de o calitate superioară se va păstra şi în 2009.

Clădirile de birouri de clasă A au început să domine piaţa „office” doar începând cu acest an. Astfel, aceste spaţii au ajuns să reprezinte  55% din stocul nou adăugat.

Un stoc semnificativ, dacă este să ne luăm după studiile făcute de companiile de profil. Conform companiei de consultanţă imobiliară Atisreal, acesta totalizează aproximativ 1.810.000 de metri pătraţi, cu 30% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Mai multe spaţii neînchiriate

În aceste condiţii, se poate chiar vorbi despre o rată de neocupare în creştere. În Bucureşti, cererea de spaţii de birouri a rămas relativ constantă pe parcursul primului semestru din 2008, însă, începând cu cel de-al treilea trimestru, activitatea de închiriere s-a diminuat într-un ritm accentuat.

„Anul 2009 va fi unul în care va creşte gradul de neocupare al spaţiilor de birouri până la 7-10%”,  spune Mirela Raicu, manager al departamentului Birouri al agenţiei imobiliare Esop.

Primele efecte vor fi scăderea chiriilor în centrele de afaceri cu 10-15%,  crede Mirela Raicu. În ceea ce priveşte vilele cu destinaţie de birouri, preţul perceput pentru ele va reveni la nivelul mediu de închiriere cu care se tranzacţionau în perioada 2003-2005, adică 10-14 euro pe metrul pătrat, completează ea.

Doar în cazul clădirilor noi şi cu localizare foarte bună chiriile vor stagna. Însă pentru proiectele proaspăt livrate viitorul nu sună bine. În cazul construcţiilor care au dotări de slabă calitate şi acces dificil la mijloacele de transport în comun, chiriile vor scădea cu 10-20%, este de părere reprezentantul Esop.

Se construieşte în continuare

Ca urmare a dificultăţilor întâmpinate în prezent de mediul de afaceri, companiile au devenit mai precaute în privinţa planurilor de extindere a activităţii. Astfel încât, în condiţiile în care stocul de birouri va continua să crească şi în 2009, dezvoltatorilor nu le va mai fi la fel de uşor ca până acum să închirieze sau să vândă.

„Pentru perioada 2009-2010 sunt propuse spre finalizare aproape 500.000 de metri pătraţi”, spun reprezentanţii departamentului cercetare al Atisreal. Aceste cifre includ proiectele anunţate, indiferent de stadiul în care acestea se află şi au la bază informaţiile furnizate de dezvoltatori sau de reprezentanţii acestora.

Cele mai importante clădiri de birouri ce vor fi livrate în 2009 sunt: Anchor Plaza Metropol – 55.000 de metri pătraţi, City Gate – 46.000 de metri pătraţi, EuroTower – 16.500 de metri pătraţi, Floreasca 169 – 36.000 de metri pătraţi şi Global City – 45.000 de metri pătraţi.

„Numărul suprafeţelor închiriabile este aşteptat să crească în continuare până la dublarea stocului în 2009-2010 şi chiar depăşirea pragului de 2.000.000 de metri pătraţi închiriabili din Bucureşti”, spune Mihaela Răducanu, directorul departamentului Birouri al agenţiei imobiliare Regatta.

Totuşi, specialiştii  spun că sunt probabile situaţiile în care proiectele anunţate, aflate în fază incipientă, să nu mai fie finalizate la timp. În ciuda crizei, previziunile generale pentru următoarele 18 luni rămân optimiste.

Cererea existentă, coroborată cu proiectele moderne de mari dimensiuni susţinute de tranzacţii semnificative de preînchiriere încheiate în ultimele 12 luni, indică un trend ascendent al pieţei pe termen scurt în ceea ce priveşte stocul de spaţii de birouri.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Piaţa birourilor din Frankfurt a înregistrat o creştere semnificativă în prima jumătate a anului 2008. În această perioadă s-au livrat 268.400 metri pătraţi spaţii de birouri, cu 41% mai mult decât în aceeaşi perioadă  a anului trecut. În ciuda crizei economice, în ultimele şase luni ale anului a continuat să existe cerere în acest segment.

Totuşi, rata de ocupare continuă să rămână mai mare decât în România, depăşind 12%.  Chiria medie anuală pentru un birou într-o zonă centrală din Frankfurt este de 390 de euro pe metrul pătrat.

Rata de neocupare

în Ile-de-France (cea mai mare zonă de afaceri din Paris) este una dintre cele mai scăzute din Europa: 5,2%.  Chiria medie anuală în această zonă este de 318 de euro pe metrul pătrat.

În Praga s-au livrat în prima jumătate a anului 115.000 metri pătraţi de spaţii de birouri. În total, în această perioadă s-au închiriat 135.000 metri pătraţi, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007. Chiria medie anuală în Praga este de 260 de euro pe metrul pătrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite