Parcurile industriale, tot mai puţin ocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcurile industriale, tot mai puţin ocupate
Parcurile industriale, tot mai puţin ocupate

În ciuda perioadei dificile, chiriile acestor spaţii nu s-au diminuat. Gradul de neocupare a spaţiilor industriale din România a ajuns în luna iunie 2009 la peste 10%. Asta înseamnă cu 6% mai mult decât în decembrie 2008.

Una dintre cele mai mari probleme ale proprietarilor de spaţii industriale este cea a nivelului chiriilor.

Aceştia primesc presiuni tot mai mari din partea chiriaşilor în încercarea acestora de a obţine o reducere, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

„După primele luni de criză, în care companiile au tot amânat decizia de închiriere pe fondul incertitudinii, interesul se află acum în creştere şi sperăm să se concretizeze în mărirea volumului tranzacţiilor în cea de-a doua parte a anului”, declară Marius Ştefănescu, senior broker în cadrul departamentului industrial al Colliers International.

Cu 89% mai puţinespaţii livrate în 2009

Nici în privinţa livrărilor lucrurile nu arată cifre pozitive în această primă parte a anului. Practic, în primul semestru al anului livrările au însumat doar 40.000 de metri pătraţi în Bucureşti, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2008, când au fost livraţi peste 350.000 de metri pătraţi numai în Capitală.

Astfel, stocul total a ajuns la 920.000 de metri pătraţi, iar în semestrul al doilea al anului se aşteaptă o menţinere a stocului la acelaşi nivel, potrivit studiului Colliers. „Faţă de anii trecuţi, dezvoltatorii nu mai construiesc astfel de spaţii cu scop speculativ. Chiar dacă majoritatea au deja în proprietate terenurile pe care să demareze construcţia, aceştia nu au început lucrările din lipsa finanţării”, spune Ştefănescu.

Noii dezvoltatori sunt optimişti

Pe de altă parte, reprezentanţii unuia dintre cele mai noi parcuri industriale, lansate pe piaţa autohtonă, Ploieşti West Park au aşteptări ridicate în ceea ce priveşte ocuparea spaţiului. Alinso Group, parte a Domo Group, împreună cu firma românească Piritex, au demarat la finele lunii iunie 2009 lucrările la proiectul comun Ploieşti West Park, care vor fi continuate pe durata verii.

„Chiar în aceste zile, purtăm discuţii pentru negocierea unor contracte de închiriere a spaţiului nou lansat. Nu cred însă că vom încheia vreun contract până în a doua jumătate a lunii septembrie, însă, până la momentul finalizării, proiectul va avea grad de ocupare de 100%”, afirmă Iosif Lisofschi, director de dezvoltare al Piritex.

Există şi cerere fără ofertă

Paradoxal, există şi situaţii în care cererea nu primeşte ofertă în anumite amplasamente. Spre exemplu, oraşul Craiova nu acoperă solicitările de astfel de spaţii. Recent, 11 firme care lucrează în zonă împreună cu Ford şi-au arătat interesul pentru aproximativ 60 de hectare de teren din interiorul parcului industrial Craiova, suprafaţă pe care parcul nu o are însă disponibilă.

„În prezent, parcul este în întregime ocupat. 60 de cereri aşteaptă să fie ofertate, însă suntem în imposibilitate, pentru că nu există suprafeţe de teren disponibile. Extinderea se va face din luna septembrie, cel mai probabil”, explică Marin Nicoli, directorul parcului industrial Craiova. Potrivit lui Nicoli, chiria pe metru pătrat în parcul craiovean porneşte de la cinci cenţi.

Paralelă cu pieţele internaţionale

Compania ProLogis, proprietar manager şi dezvoltator de spaţii de distribuţie, a închiriat la începutul lunii iunie 84.500 de metri pătraţi de spaţii industriale, aflate în două parcuri importante de distribuţie din Europa, către Kuehne + Nagel, unul dintre cei mai mari furnizori de logistică. Aceasta este una dintre cele mai mari livrări de spaţii industriale din acest an la nivel european.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite