Parcurile industriale, în impas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel naţional, jumătate dintre lucrările la proiectele de acest tip au fost oprite.În condiţiile în care România se află printre ţările codaşe la stocul de parcuri industriale, multe dintre proiectele ce trebuiau livrate în următorii doi ani au fost amânate.

Pe 53% dintre şantierele pe care se dezvoltau parcuri industriale au fost sistate lucrările, potrivit unui studiu al IBC Focus, companie de monitorizare a pieţei construcţiilor. În plus, dintre cele 25 de proiecte aflate la stadiul de intenţie şi proiectare la finele anului trecut, aproape toate au rămas doar pe planşetă.

„Dacă în urmă cu un an, cererea mare de spaţii industriale făcea ca pe şantierele industriale să se lucreze într-un ritm alert, în prezent, jumătate dintre şantierele industriale ale ţării sunt sistate, ca urmare a scăderii producţiei industriale înregistrate în perioada ianuarie-aprilie 2009, de 12.2% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior”, menţionează reprezentanţiil IBC Focus.

La finalul anului trecut, parcurile industriale din ţară acopereau o suprafaţă totală de aproximativ 1.600 de hectare. Conform noilor proiecte anunţate de diferiţi dezvoltatori în 2008, până în 2011, România ar fi trebuit să ajungă la 3.500 de hectare de spaţii de acest tip. În condiţiile în care, conform IBC, dintre cele 300 de şantiere vizitate de consultanţii companiei, doar pe 141 dintre ele se mai executau diverse lucrări de amenajare, prognoza făcută în luna ianuarie nu mai este reală.

Informaţii contradictorii

Printre şantierele vizitate de agenţii de teren IBC Focus şi anunţate de către aceştia ca fiind închise se numără Arc Parc Industrial Dej, Parcul Industrial Jibou şi Parcul Industrial Hunedoara. În cazul primelor două nu există o infirmare sau confirmare oficială în aest sens. În cel din urmă caz, Mihail Klusch, administratorul parcului, spune că nu se poate vorbi sub nicio formă de o sistare a lucrărilor. Ba, mai mult decât atât, susţine el, construcţia a fost chiar finalizată, iar spaţiile pot fi oricând închiriate. Diferite firme au investiţii de peste 10 milioane euro în acest complex. 

În Parcul Jibou, investiţiile pentru amenajare s-au ridicat la 1,676 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro provin din fonduri PHARE şi de la guvern, iar diferenta este contribuţia de la bugetul local. Cele 22 de hectare de teren sunt dedicate dezvoltării de industrii nepoluante. Două firme italiene şi-au amânat proiectele din parcul aflat în judeţul Sălaj încă de la finalul anului trecut, iar o alta a reziliat contractul deja semnat, pe motiv că nu mai dispune de finanţare.

Continuă lucrările de finalizare

Dintre lucrările de construcţii ce se află în desfăşurare în parcurile industriale din ţară, cea mai mare parte sunt lucrări pe cale de finalizare - cum este Parcul Industrial Freidorf Timişoara. La polul opus, un volum mai ridicat al lucrărilor derulate în acest moment se înregistrează pe şantierul Aton 1 Sanandrei Industrial Park, din judeţul Timiş.

La extinderi se lucrează şi în Parcul Industrial Ploieşti. Nici Cefin Real Estate România nu a sistat proiectele A1 şi Cefin Logistic Park Arad. Mai mult, compania caută parteneri financiari pentru proiecte în Iaşi, Suceava, Timişoara şi Sibiu, conform lui Geo Mărgescu, managing director al acesteia.

Israelienii îngheaţă şantiere cu 4.000 de case

Compania Shapir Project Europe, deţinută de grupul israelian Shapir, cu activităţi în domeniul construcţiilor, a îngheţat dezvoltarea a două proiecte rezidenţiale din Bucureşti şi Sibiu, totalizând 2.400 de apartamente, din lipsă de cumpărători. În Bucureşti, Shapir a anunţat construcţia a circa 1.600 de unităţi locative în zona Pipera.

În primă fază, era prevăzută dezvoltarea a 400 de locuinţe. La Sibiu, compania a achiziţionat în 2007 un teren de 26.000 metri pătraţi, pentru construcţia a 800 de locuinţe, cu o suprafaţă totală de 75.000 metri pătraţi. De asemenea, dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC) amână începerea lucrărilor la complexul rezidenţial din Băneasa. Garden of Eden urma să cuprindă circa 2.000 de unităţi. Proiectul din Băneasa se întinde pe o suprafaţă de 19,4 hectare. Termenul de finalizare a construcţiei anunţat iniţial de către dezvoltator era 2011.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite