Oraşele din vestul ţării, campioanele reducerilor de preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea agenţilor imobiliari din Timişoara se plâng că vânzările apartamentelor din clădirile noi au scăzut foarte mult în ultima vreme. Drept urmare, a scăzut şi preţul locuinţelor noi. Metrul pătrat poate fi achiziţionat, în prezent, chiar şi cu 850 de euro, deşi, în urmă cu trei luni, preţul aceluiaşi imobil atingea nivelul de 1.400 de euro.

,,Spaţiile noi se vând extrem de greu. În ultimele două luni nu am tranzacţionat nimic. Mai demult, vindeam şi şase apartamente pe lună. Avem şi un proiect imobiliar nou, care pur şi simplu stă, nu cumpără nimeni”, spune Beniamin Groza, agent în cadrul agenţiei imobiliare Dat House.

Scăderea nu s-a produs brusc, ci pe parcursul ultimelor trei luni. ,,Nu ne-am aşteptat la aşa ceva, speram să fie vânzări. De vină este mai ales criza financiară mondială, chiar dacă ni s-a spus de atâtea ori că asta nu ne va afecta pe noi, românii. Evident, au scăzut şi preţurile”, adaugă Groza.

Şi datele Institutului Naţional de Statistică relevă acest trend. Conform acestuia, în Timiş, în al doilea semestru al acestui an, procentul investiţiilor în construcţii a scăzut cu 60%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Una dintre principalele cauze ale crizei imobiliare este, în opinia specialiştilor, felul în care se acordă împrumuturile bancare.

Dezvoltatorii renunţă la profit

,,Cei care nu au contractat credite până acum dau înapoi. Şi marii dezvoltatori imobiliari au rămas surprinşi. Unele societăţi au scăzut preţurile şi sunt şi cazuri în care imobilele s-au vândut la nivelul costurilor”, precizează analistul imobiliar Petrişor Morar.

Astfel, preţul unei garsoniere a scăzut de la 55.000-60.000 de euro la 45.000 de euro. ,,Sigur că preţurile nu pot să scadă la infinit, dar, deocamdată, piaţa va stagna. Probabil nu se vor începe noi investiţii sau, dacă dezvoltatorii imobiliari vor face asta, se vor asigura că sursa de finanţare este creditată”, explică Morar. Specialistul imobiliar susţine că, în aceste condiţii, câte o agenţie imobiliară se închide în fiecare zi, la nivel naţional.

Nu toată lumea se simte afectată de criza financiară. Unii agenţi care activează pe piaţa imobiliară spun, însă, că mult-comentata criză nu este atât de periculoasă pe cât pare şi că până la finele anului problema creditelor probabil va dispărea.

Unora le merge bine

,,Într-adevăr, preţurile au mai scăzut, dar apartamentele din blocurile noi nu s-au vândut niciodată excelent. Nu avem de-a face neapărat cu o criză imobiliară. Sunt doar ceva probleme la bancă, dar românii sunt obişnuiţi cu asta”, crede Aurel Vid, director al agenţiei imobiliare Sovida.

Nici marii dezvoltatori nu se plâng de o posibilă criză imobiliară. Proprietarul societăţii ,,Banu Construct” din Timişoara, Florentin Banu, spune că situaţia actuală este un rezultat al mediatizării a ceea ce se întâmplă în străinătate. ,,Sunt 100% încrezător că totul va fi bine! De bine, de rău, rezistăm, iar vânzările nu au scăzut.

A fost, pur şi simplu, o perioadă de aşteptare, dar acum lucrurile au început să se dezgheţe”, a spus Florentin Banu. Omul de afaceri a adăugat că nu are probleme, din contră, continuă să investească în construcţii.

image

Cel mai probabil nu se vor începe noi investiţii

image


Petrişor Morar, analist imobiliar

Casă de vacanţă la Herculane, mai ieftină decât o garsonieră în Timişoara

Teoretic, o vilă în comuna Ghiroda poate costa şi 420.000 de euro, iar în Săcălaz, la opt kilometri de Timişoara, bănăţenii îşi pot achiziţiona o vilă cu 165.000 de euro. Practic, însă, nimeni nu se încumetă să cumpere proprietăţi imobiliare, cu atât mai puţin vile şi case de vacanţă.

,,Mai demult, timişorenii aveau tot felul de pretenţii când venea vorba de case de vacanţă. Voiau nu numai cablu tv, canalizare şi un munte în apropiere, dar şi diverse alte facilităţi, cum ar fi pârâu prin curte. În prezent, nimeni nu mai îndrăzneşte să facă investiţii imobiliare”, explică Amalia Firuţă, agent imobiliar.

Din meniul de vânzări lipsesc, de câteva luni, casele de vacanţă. Nu există cerere pe piaţă, spun agenţii imobiliari. O casă de vacanţă cu utilităţi şi în zonă bună poate ajunge să coste şi 120.000 de euro.

Se caută terenurile

,,Vorbim, totuşi, de sume mari, pe care românul de rând nu şi le poate permite. Anul acesta am vândut o singură vilă”, spune Anca Bragea, agent imobiliar în cadrul agenţiei Clivia. Singurele tranzacţii care merg sunt cele cu terenuri în afara oraşului, pe care clienţii vor să construiască, treptat, locuinţa visată.

În apropierea Timişoarei, un astfel de teren costă între 80 şi 100 de euro metrul pătrat. Pentru cei mai puţin pretenţioşi există şi varianta cumpărării unui teren în zona rurală a unui alt judeţ. În Hunedoara, preţului unui teren pe care mai apoi se va construi o casă de vacanţă ajunge şi la 8 euro.

O altă variantă mai ieftină este reprezentată de case gata construite, în Băile Herculane, Orşova şi chiar Surduc. Preţurile scad şi până la 40.000 de euro, în funcţie de dotările şi de suprafaţa imobilului. ,,Deşi unele oferte sunt chiar bune pentru buzunar, casele de vacanţă şi vilele din apropierea oraşului nu se vând. Acesta este şi motivul pentru care preţurile au început să scadă şi la cele foarte scumpe”, a spus Adrian Andrăşescu, reprezentant al agenţiei Mediana.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite