Oportunităţi pentru segmentul de retail
0
Actorii din piaţa de vânzare cu amănuntul spun că acum este momentul pentru extinderea operaţiunilor. Companiile de profil care au reuşit să treacă peste prima parte a crizei economice au acum ocazia să se dezvolte şi să-şi mărească cota de piaţă. La anul va fi prea târziu.
Momentan, gradul de neocupare al spaţiilor comerciale din România este ridicat. În Capitală, el atinge 10-15% din stocul existent, în timp ce în provincie 20-40% dintre centre nu au chiriaşi, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Jonse Lang LaSalle (JLL).
În proiectele „bune", gradul de neocupare este de 5-10%, în timp ce în cele „proaste" valoarea este cuprinsă între 30% şi 50% sau chiar mai mult, potrivit lui Jibril Semour, şef al departamentului retail şi proprietăţi din cadrul JLL. Astfel, retailerii preferă să închirieze spaţii în centre considerate „de calitate".
Sfatul specialistului: micşoraţi mallurile!
Peste un an această alegere ar putea fi mai greu de făcut. Şi asta pentru că în 2011 vor fi mai puţine spaţii disponibile, potrivit lui Semour. Jucătorii din domeniu prezenţi săptămâna trecută la conferinţa „Passion for Retail" spun că acum este momentul pentru extindere. „Există câteva schimbări pozitive şi una dintre acestea este reducerea competiţiei", spune Eran Socher, director în cadrul Futureal Group, companie dezvoltatoare a mallului Gold Plaza din Baia Mare.
Socher afirmă că deja unii retaileri se extind, mai ales cei care dispun de resurse proprii de finanţare, dar alţii, care nu au fonduri şi nici nu sunt sprijiniţi de bănci, au probleme.
Această tendinţă este reliefată şi de Cristina Dumitrache, asociat în cadrul biroului din Bucureşti al companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield. „În 2008, ofeream consultanţă pentru 22 de proiecte comerciale. Anul trecut, numărul acestora a scăzut la 12", explică Dumitrache. Una dintre soluţiile sugerate clienţilor a fost, în aceste condiţii, redimensionarea proiectelor în sensul micşorării.
Băncile, încă zgârcite
În 2009, piaţa a fost blocată pe segmentul finanţare. În a doua jumătate a anului au fost totuşi acordate împrumuturi, dar extrem de selectiv. „Au fost finanţate proiecte care au trecut printr-un set foarte restricitv de criterii. S-a mers pe varianta «loan to cost», şi nu pe cea «loan to value», cum se proceda înainte de criză", explică Alexandru Duduman, partener în cadrul Swift Finance. Anul acesta, instituţiile financiar-bancare menţin criteriile selective în acordarea finanţării.
„Am avut întâlniri cu bănci care sunt dispuse să finanţeze 60% din investiţie, condiţionat însă de un anumit grad de închiriere", spune Klaus Reisenauer, asociat al companiei Oasis.
Preţurile mici, soluţia eficientă
Cele mai puţin afectate domenii, din perspectiva vânzărilor, au fost, în 2009, restaurantele, magazinele de accesorii, spaţiile destinate divertismentului şi moda destinată segmentului de populaţie cu venituri mici.
Tendinţa a fost sesizată şi de unii retaileri, care au acţionat în consecinţă. „Noi ne-am orientat spre produse pentru cei cu venituri mici, pentru că am observat că asta se vinde", a declarat Cosmin Ulmean, managing director în cadrul Takko Fashion Romania. Această strategie a avut ca rezultat încheierea anului 2009 cu rezultate pozitive pentru companie, în condiţiile în care piaţa de profil a scăzut cu 10-20%.
Nu toţi retailerii s-au adaptat însă noilor realităţi din piaţă în privinţa preţurilor. Astfel, numărul cumpărătorilor a scăzut drastic, cu implicaţii directe asupra proprietarilor de centre comerciale. „Clientul nu există, asta e problema. Avem vizitatori, dar nu şi cumpărători. Totul stă în preţuri, nu este posibil să cumpăr din Bucureşti o cămaşă cu o sumă dublă faţă de cea pe care o cheltui pe acelaşi articol în New York", spune Shimon Galon, country manager al GTC România.